Avem vești bune pentru cei care au o teroare nefirească de a fi loviți de trăsnet în timpul unei furtuni cu fulgere: dacă vă stropiți capul cu apă de ploaie, șansele de supraviețuire pot crește cu până la 90%.

Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de oameni de știință care a construit capete umane false, le-a lovit cu fulgere puternice și apoi au fost măsurate rezultatele. Capetele false care fuseseră înmuiate în apă prezentau mult mai puține daune și o expunere internă mai mică la curentul electric.

Rezultatele sugerează că, dacă vă udați bine, s-ar putea să vă îmbunătățiți considerabil șansele de supravieţuire în timpul unei furtuni cu fulgere. Asta deși cel mai bine ar fi să nu fiți deloc în mijlocul unei furtuni, desigur.

Uzi sau uscaţi? Cum e mai sigur în timpul unei furtuni cu fulgere?

„Experimentele noastre pe machete de cap uman oferă dovezi practice pentru efectul postulat teoretic conform căruia pielea umezită de ploaie ar putea avea un comportament mai bun de protecție împotriva trăsnetului decât pielea uscată.”, scrie echipa condusă de inginerul René Machts de la Universitatea de Tehnologie Ilmenau din Germania.[sursa]

furtuni cu fulgere
Machetele de capete umane în timpul testului cu fulgere

Trăsnetele nu sunt un fenomen cu care să te joci. Ele pot livra curenți de peste 200 de kiloamperi. Asta înseamnă o putere mult, mult mai mare decât puterea necesară pentru a ucide un om.

Dar mai mult de un studiu a sugerat că apa poate reduce efectul. O analiză teoretică sugerează că pielea umedă ar putea reduce expunerea corpului la curent, în timp ce un alt studiu a constatat că animalele umede au supraviețuit mai frecvent loviturilor de fulger decât cele uscate.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Alves dos Reis, şarlatanul care a băgat o ţară în criză

Cu toate acestea, studiile experimentale nu au examinat o variabilă esenţială: pielea umană umedă. René Machts și colegii săi au căutat să abordeze această lacună în înțelegerea noastră privind efectele fulgerelor. Mai exact, modul în care umiditatea de la suprafață ar putea schimba modul în care fulgerul se deplasează pe un cap uman descoperit.

Aceștia au construit două capete umane false concepute pentru a imita proprietățile de conductivitate electrică ale unor capete umane reale. Modelate pe baza datelor de scanare CT, fiecare dintre ele a constat dintr-un scalp, un craniu și un volum de țesut în interiorul craniului. Materialele de construcție au fost alese cu grijă pentru a avea proprietăți similare cu cele ale țesutului uman: clorură de sodiu, apă, grafit și agaroză.

Apoi, capetele false au fost plasate pe rețele de electrozi. Echipa a ținut un cap uscat, l-a stropit pe celălalt cu apă de ploaie artificială și le-a lovit pe ambele cu curentul maxim disponibil pe generatorul de impulsuri, de 42 de kiloamperi. De precizat este faptul că majoritatea fulgerelor de la nor la sol au un curent de aproximativ 30 de kiloamperi.

Rezultatele au fost impresionante

Capul umed avea mai puține „răni”, și mai puțin grave, decât cel uscat, adică regiuni care au fost deteriorate de electricitatea la care au fost supuse.

Dar asta nu este tot.

Publicitate

Ansamblul de electrozi a măsurat, de asemenea, curenții care treceau prin și pe suprafața celor două capete. Or, atunci când un fulger lovește o persoană, aceasta poate experimenta ceva ce se numește flashover de suprafață. Această descărcare de suprafață este un traseu de descărcare pe suprafața pielii cauzat de o diferență mare de tensiune între punctul de intrare și punctul de ieșire al curentului pe corp. Cea mai mare parte a curentului de fulger se deplasează de-a lungul flashover-ului și foarte puțin intră în corp.

• CITEŞTE ŞI:  18 femei incredibil de înalte

Rezultatele echipei au arătat că un flashover complet format are loc indiferent dacă capul este umed sau uscat. Cu toate acestea, în cazul capului umed, o cantitate semnificativ mai mică de curent a intrat în cap. Mai exact, energia care a intrat în cavitatea cerebrală a fost cu 32,5 % mai mică în cazul capului umed decât în cazul celui uscat.

Această expunere redusă a creierului la curent, combinată cu leziuni fizice mai mici, ar putea spori considerabil șansele de supraviețuire ale unei persoane umede, cu până la 70-90%, au declarat cercetătorii.

Evident, cea mai bună șansă de supraviețuire este să nu fiți lovit de trăsnet deloc. Dar, lăsând gluma la o parte, dacă vă aflați prins în mijlocul unei furtuni cu fulgere, fără niciun adăpost disponibil, ați putea face mult mai rău rămânând uscat decât să vă udați în ploaie, sugerează cercetarea.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Scientific Reports.[sursa]

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.