SS Pacific a fost un vapor cu carenă din lemn, construit în anul 1850, care naviga pe coasta de vest a Americii de Nord.

SS Pacific era o navă cu zbaturi, acţionate de un motor cu aburi, ce avea o lungime de 68 de metri şi o lăţime maximă de 10 metri, dispunând de două punţi.

În anul 1861, au apărut primele probleme pentru această navă. În timp ce efectua o cursă între Portland, pe râul Columbia, către San Francisco, s-a scufundat parţial, având la bord 70 de pasageri.

Nava a fost reparată, însă proprietarii săi au abandonat-o în anul 1870. Cu toate acestea, goana după aur de la finalul secolului al XIX-lea a făcut ca nava să fie din nou repusă în funcţiune. Astfel, a început să fie utilizată pe ruta Victoria, Canada – San Francisco, SUA, în ciuda faptului că avea mari probleme la carenă.[sursa]

ss pacific

Ultima cursă pentru SS Pacific

În data de 4 noiembrie 1875, SS Pacific a plecat din Victoria pentru ruta sa obişnuită către San Francisco. La bord se aflau 52 de membri ai echipajului şi 187 de pasageri care cumpăraseră bilete. Dar copiii călătoreau gratis, iar la plecarea din port, mai mulţi oameni s-au urcat la bord fără să plătească bilet. Aşadar, nu se ştie cu exactitate numărul pasagerilor, dar s-a estimat că ar fi fost în jur de 275 de oameni la bord.

De asemenea, SS Pacific transporta şi diverse bunuri precum hamei, ovăz, piei de animale, blănuri, opiu, cărbune şi cai. Dar cea mai valoroasă marfă erau cele peste 113 kilograme de aur. În ziua de azi, aurul ar fi valorat în jur de 7 milioane de dolari.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai înalt cuplu din lume: cei doi îndrăgostiţi deţin recordul de peste 150 de ani

În seara acelei zile, SS Pacific s-a confruntat cu o mare agitată. Pentru un control mai bun prin vânturile puternice și valurile periculoase, căpitanul a cerut ca două dintre bărcile de salvare de la babord să fie umplute cu apă.

Târziu în noapte, echipajul navei Orpheus, care călătorea dinspre San Francisco către Insula Vancouver pentru a colecta cărbune, a observat târziu o lumină a navei SS Pacific, în apropiere de Cape Flattery, din statul Washington. Orpheus a schimbat brusc direcţia, pentru a încerca să evite impactul.

Echipajul de pe SS Pacific a încercat să evite coliziunea la rândul său, inversând turaţia motoarelor. În ciuda eforturilor, Orpheus a lovit partea laterală a navei care venea din sens opus. Majoritatea bărcilor de salvare de pe SS Pacific s-au răsturnat, iar nava din lemn s-a rupt rapid sub acţiunea valurilor puternice.

La mai puțin de jumătate de oră după ce a fost lovită, nava SS Pacific s-a scufundat. Ţipetele îngrozitoare ale pasagerilor disperaţi au durat doar câteva momente. Cei mai mulţi dintre ei au murit de hipotermie, în timp ce alţii s-au înecat.

Doar doi oameni au reuşit să supravieţuiască în apele reci. Acest lucru face ca scufundarea SS Pacific să fie cel mai grav dezastru maritim din acea regiune.

Publicitate

Căutările navei dispărute în urmă cu 150 de ani

Încă din anii 1980 s-a încercat identificarea SS Pacific. S-au făcut șase încercări de a localiza epava, dar fără succes.

Jeff Hummel este unul dintre cei care au căutat nava, lucrând la acest proiect întreaga sa carieră. Acesta cooperează cu organizația non-profit Northwest Shipwreck Alliance pentru a recupera nava. Timp de trei decenii a căutat epava SS Pacific, începând încă de când era adolescent, devenit apoi detectiv amator, iar în prezent ca șef al unei echipe de expediție.

Fragmente din SS Pacific, descoperite la începutul anului 2022

„Celelalte căutări au eșuat pentru că s-au bazat doar pe tehnologie. Noi ne-am bazat pe două lucruri: tehnologie și dovezi fizice.”, a spus Hummel.

• CITEŞTE ŞI:  Acest indicator inteligent, gândit de elveţieni, te va lăsa cu gura căscată

Un robot cu o cameră atașată a vizitat locul și a recuperat o bucată de lemn mâncată de viermi. La sute de metri distanță, camera a observat pe fundul mării urme care semănau cu rămășițele unei roți cu zbaturi.

„Epava este într-o stare foarte bună. Credem că va fi o adevărată comoară, având în vedere obiectele vechi aflate la bord. Exact ca o capsulă a timpului.” a mai declarat Jeff Hummel.

Cantitatea mare de aur aflată la bordul SS Pacific a atras foarte mulţi căutători de comori. Dacă Hummel şi echipa sa reuşesc să scoată la suprafaţă obiectele de valoare aflate pe epavă, inclusiv aurul, în conformitate cu legile maritime, aceştia vor putea obţine în jur de 50% din valoarea totală.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele