Povestea lui Foutanga Babani Sissoko, unul dintre cei mai mari escroci ai secolului XX, poate fi scenariul unui film reuşit de la Hollywood.

Povestea sa a început în august, 1995, odată cu vizita lui Sissoko la sediul central al Băncii Islamice din Dubai (DIB).

banca din dubai
Banca Islamică din Dubai

A reuşit să-l convingă pe managerul băncii, Mohammed Ayoub, să îi acorde un credit pentru o maşină.

Ulterior, l-a invitat pe bancher la cină. În timpul întâlnirii, Sissoko i-a spus lui Mohammed Ayoub că are puteri magice, şi că ar putea dubla orice sumă de bani.

Magia neagră este considerată blasfemie şi este total interzisă în islam.

Cu toate acestea, Ayoub nu a rezistat tentaţiei şi la următoarea întâlnire i-a adus lui Sissoko o sumă de bani, conform BBC.[1]

Într-adevăr, Sissoko a dublat suma.

Încântat, managerul a căzut în plasă şi a continuat să îi furnizeze escrocului sume uriaşe, provenite, bineînţeles, din fondurile băncii.

Când, într-un final, s-a aflat despre problemele financiare ale băncii, Sissoko era deja departe, în New York, unde, în noiembrie 1995, a pus la cale o nouă escrocherie.

Cariera lui Sissoko

sissoko
Foutanga Babani Sissoko

Şarmant, având reputaţia de „playboy”, acesta a cucerit o casieriţă a băncii Citibank, cu care s-a căsătorit, cu toate că mai avea şi alte soţii.

În urma unei investigaţii a Băncii Islamice din Dubai, s-a descoperit că peste 151 de milioane de dolari au fost transferaţi fără autorizaţie către Citibank.

Publicitate

În mod bizar, cazul a fost ulterior clasat.

Sissoko a decis să-şi urmeze visul de a-şi întemeia o companie de transport aerian pentru Africa de Vest, pe care a numit-o Air Dabia, după satul din Mali în care se născuse.

• CITEŞTE ŞI:  Muntele Masă, una dintre minunile naturale ale planetei

Totuşi, în momentul în care a încercat să cumpere două elicoptere folosite în Războiul din Vietnam, oferind o mită de 30.000 de dolari unui funcţionar, acesta l-a raportat.

Interpolul a emis un mandat pentru arestarea lui Sissoko.

Foutanga Babani Sissoko
Elicoptere Huey, modelul dorit de Sissoko

Extrădarea

Acesta a fost prins în Geneva, unde încerca să deschidă un nou cont bancar.

Baba Sissoko a fost extrădat în S.U.A, dar nu a executat nicio zi de închisoare, deoarece a fost eliberat pe cauţiune, contra unei sumei de 20 de milioane de dolari, o sumă-record la acea vreme pentru statul Florida.

Avocaţii săi au fost răsplătiţi cu automobile Jaguar şi Mercedes, achiziţii care, pentru Sissoko, erau la ordinea zilei.

Acesta s-a remarcat, de asemenea, şi pentru acţiunile sale cartitabile. La un moment dat, el a donat 413.000 de dolari unei trupe de liceeni.

Avocatul H. T. Smith îşi aminteşte că, într-o zi, l-a văzut pe Sissoko conducând prin cartier şi oferind bani oamenilor fără adăpost. „Mă gândeam că se aseamănă cu o variantă modernă a lui Robin Hood, deoarece nu înţeleg de ce ai fura bani pe care apoi să-i dai. Nu are sens.”, spune acesta.

Banca din Dubai încă îl căuta şi voia ca africanul să plătească.

Sissoko ar fi furat de la banca din Dubai echivalentul a 242 de milioane de dolari.

El a fost judecat în absenţă în Dubai şi a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Cu toate acestea, Sissoko nu a ajuns niciodată la puşcărie.

Între 2002 şi 2014 a fost membru al Parlamentului din Mali. Acest lucru îi oferea imunitate. În ultimii patru ani a fost protejat de autorităţi deoarece Mali nu avea niciun acord de extrădare cu vreo altă ţară.

• CITEŞTE ŞI:  Alves dos Reis, şarlatanul care a băgat o ţară în criză

Întrebat de BBC dacă mai este bogat, Sissoko a zis că nu mai este bogat, ci chiar sărac.

Sfidând Interpolul, Sissoko a fost 20 de ani „pe fugă”, risipindu-şi banii.

Nu poate părăsi niciodată Mali, dar este un cost mic având în vedere că nu a petrecut nicio zi în închisoare deşi a furat 242 de milioane de dolari folosindu-se de puterile sale magice.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele