Serghei Mavrodi a fost unul dintre cei mai mari escroci din lume, lăsând fără bani zeci de milioane de oameni printr-o schemă financiară piramidală[ce este] denumită MMM.

Serghei Mavrodi s-a născut în anul 1955, dintr-o mamă rusoaică şi un tată jumătate grec, jumătate ucrainean. De mic, era foarte bun la matematică si la fizică. Însă era şi predispus la comiterea de ilegalităţi pentru a face rost de bani uşor.

În anul 1983, a fost arestat pentru activităţi economice ilegale, însă a fost eliberat după 10 zile.

Compania MMM

În anul 1989, Mavrodi a fondat compania MMM, o instituţie financiară care avea la bază o schemă Ponzi.[detalii]

Serghei Mavrodi

Mavrodi şi apropiaţii săi au lansat public schema abia în primăvara anului 1994.

În doar jumătate de an, piramida financiară a adunat o sumă echivalentă cu o treime din bugetul Rusiei de atunci. A ajuns să acumuleze echivalentul a 50 de milioane de dolari zilnic.

În acelaşi an, Mavrodi a fost arestat şi apoi eliberat după trei săptămâni, când a fost ales în funcţia de deputat al Dumei de Stat. Cel care câştigase iniţial funcţia, Andrei Aidzerdzis, a fost împuşcat mortal în mod misterios.

Câştigurile foarte mari ale primilor investitori le-au furat minţile oamenilor, care şi-au investit toate economiile în compania-minune MMM.

Schema piramidală s-a extins la nivel internaţional, în China, India, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Până în anul 1997, s-au adunat sute de milioane de dolari în conturile companiei MMM. Dar, în mod neaşteptat, Mavrodi a cerut falimentul companiei.

Fuga lui Serghei Mavrodi

În acel moment, datoriile cumulate către deponenţi depăşeau 400 de milioane de dolari.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  O ipoteză controversată: OZN-urile ar putea fi dovezi ale unor „criptotereştri”, extratereştri care trăiesc în secret printre noi

Din cauză că şi-au pierdut toţi banii, cel puţin 50 de oameni s-au sinucis.

După declararea falimentului, Mavrodi a reuşit să fugă şi s-a ascuns de autorităţi până în anul 2003.

În anul 2007, Mavrodi a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru fraudă.

De asemenea, a primit şi o amendă de 10.000 de ruble (circa 390$ la acea vreme).

Relansarea MMM

Întrucât oamenii nu învaţă din greşeli, după eliberare, Mavrodi a relansat schema MMM. Susţinea că scopul său este să distrugă sistemul financiar mondial şi promitea investitorilor un câştig de 30% pe termen scurt.

În anul 2015, schema a lovit Nigeria, un cunoscut paradis al infractorilor financiari. Până în decembrie 2016, la un an de la deschidere, în Nigeria existau deja circa 3 milioane de investitori.

În apropierea Crăciunului, oamenii investiseră sume mari cu speranţa că vor obţine un profit frumos în perioada următoare. Doar că toate conturile au fost îngheţate, iar Mavrodi a lovit din nou.

Se estimează că schema gândită de Serghei Mavrodi a afectat între 20-30 de milioane de oameni, fiind fraudaţi cu aproximativ 10 miliarde de dolari.

Mavrodi a decedat în anul 2018, la vârsta de 63 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele