Ann Hodges este primul şi, până acum, singurul caz cunoscut în care un om a fost lovit de un meteorit în mod direct.

Pe data de 30 noiembrie 1957, un zgomot ciudat și puternic s-a auzit în casa Annei Hodges. Aceasta locuia împreună cu mama ei în oraşul Sylacauga, din statul american Alabama. Ann se afla în casă, pe canapea, când a fost trezită brusc din somn din cauza unei lovituri puternice. Inițial femeile au crezut că hornul casei s-a prăbușit peste ele.

După confuzia inițială, Ann se uită la tavan, unde se afla o gaură prin care căzuse o stâncă ciudată, care se mișca pe un radio aterizând apoi pe șoldul acesteia. [Smithsonian Mag]

Tavanul locuinţei a fost găurit de meteorit

Singurul om lovit de un meteorit

La acea vreme, Ann nu știa că este primul, și până acum singurul om lovit în mod direct de un meteorit. Obiectul ciudat care s-a prăbușit asupra ei era în realitate o bucată de meteorit de 3,6 kilograme.

Autoritățile i-au spus femeii că meteoritul s-a rupt în două. O bucată a aterizat într-o fermă din apropiere și cealaltă se află chiar în casa lui Ann.[sursa]

ann hodges
Ann Hodges şi soţul său, studiind meteoritul | Gaura făcută de meteoritul care s-a prăbuşit peste locuinţa lor

Şansele de a fi lovit de un meteorit sunt extrem de mici, respectiv 1 la 1.600.000. Pentru a ne face o idee, şansele de a fi lovit de fulger sunt de 1 la 135.000. Practic, după cum spunea şi astronomul Michael Reynolds, sunt şanse mai mari să fii lovit de o tornadă şi un fulger în acelaşi timp decât de un meteorit.

Ann, care avea pe atunci 31 de ani, a auzit după incident vecinii cum vorbeau despre „o lumină roșiatică strălucitoare” sau „o minge de foc”.

Meteoritul a fost botezat oficial meteoritul Sylacauga sau mai este cunoscut sub numele de Hodges.

Meteoritul Sylacauga examinat la microscop. Este clasificat chondrit, având o vechime de circa 4,5 miliarde de ani

Forțele Aeriene americane au intrat în posesia obiectului spațial, confiscându-l. Autorităţile au promis să-l returneze Annei odată ce termină de studiat caracteristicile acestuia.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Salvador Alvarenga, pescarul care a supravieţuit 14 luni plutind în derivă

După lungi dispute, Ann a reușit să-și primească înapoi „agresorul”. Mai târziu, soțul lui Ann a încercat să vândă meteoritul. Nu a avut succes.

Pentru o perioadă, au folosit piatra spaţială ca opritor de uşă, iar mai apoi a fost donată Muzeului de Istorie Naturală din Alabama.

Publicitate

Povestea pietrei ciudate nu s-a încheiat aici. Casa de licitații Christie’s a vândut cealaltă bucată din același meteorit, în anul 2017, pentru 7.500 de dolari, la un preţ mai mare decât al aurului. Meteoritul a fost mai târziu cumpărat de Muzeul Smithsonian din Washington D.C., unde se află și astăzi.

În ceea ce o privește pe Ann Hodges, aceasta devenise un personaj celebru, intrând în atenţia presei naţionale şi internaţionale. Dar această faimă i-a declanșat unele probleme mentale. Din cauza atenţiei exagerate, Ann Hodges a încercat să se mute în altă localitate pentru a începe o nouă viață, dar nu a reușit să scape de atenția publicului și a presei. În cele din urmă, ea s-a întors în Sylacauga, unde și-a petrecut restul vieții într-o relativă obscuritate.

În același timp, femeia a dezvoltat mai multe boli ciudate din cauza loviturii suferite. Aceasta a divorțat și a murit la scurt timp într-un azil, din cauza insuficienței renale. Avea doar 52 de ani. Soţul său a mai trăit până în anul 2012.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele