În emisfera nordică, din octombrie până în martie, puteți să priviți în sus și să vedeți Pleiadele, cunoscute și sub numele de cele Şapte Surori. Acest roi stelar se află în constelația Taurul și este format din peste 1.000 de stele. Cele mai strălucitoare dintre acestea sunt câteva stele luminoase albastre și fierbinți, care s-au format în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani.

Aceste stele, la fel ca multe altele, au mituri atașate de ele de către culturile antice din întreaga lume. Un aspect intrigant este cât de asemănătoare sunt poveștile și de ce toate poveștile menționează șapte surori, când sunt șase stele care sunt mai luminoase şi care se observă cu ochiul liber.

Povestea despre cele Şapte Surori are origini extrem de vechi

„În mitologia greacă, cele Şapte Surori sunt numite după Pleiade, care erau fiicele lui Atlas și Pleione, sirena născută pe muntele Cyllene Tatăl fetelor, titanul Atlas, a fost obligat să poarte pe umerii săi bolta cerească și, prin urmare, nu a putut să-și protejeze fiicele. Dar, pentru a le salva pe fete de la a fi violate de vânătorul Orion, Zeus le-a transformat în stele.”, a scris o echipă care a analizat misterul într-un capitol din cartea Advancing Cultural Astronomy.[sursa]

poveste despre cele şapte surori pleiadele
În medalion: Pleiadele (1885) pictură de Elihu Vedder

Versiunile aborigene australiene ale poveștii, între timp, spun povești similare despre un vânător sau un tânăr care încearcă să o urmărească pe femela denumită Pleiade.

„Asemănarea dintre poveștile aborigene și cele grecești despre Pleiade și Orion include trei elemente specifice: ambele identifică Pleiadele ca fiind un grup de fete tinere, ambele îl identifică pe Orion ca fiind de sex masculin și ambele spun că Orion încearcă să facă sex cu fetele din Pleiade.”, s-a mai arătat în cartea menţionată.

• CITEŞTE ŞI:  100 de lucruri interesante despre viaţa umană, pe care trebuie să le ştii

Asemănarea dintre cele două mituri este intrigantă, deoarece nu a existat aproape niciun contact între culturile europene și cele indigene australiene din momentul în care strămoșii lor comuni au părăsit Africa, în jurul anului 100.000 î.Hr. și până în anul 1788, când britanicii au invadat Australia.

Mituri similare care arată faptul că există Şapte Surori, dar una dintre ele lipsește, se regăsesc în culturile africane, asiatice, indoneziene și ale nativilor americani.

Echipa a căutat o explicație pentru motivul pentru care mitul implica o a șaptea stea strălucitoare, vizibilă cu ochiul liber. Efectuând simulări, au descoperit că, în urmă cu 100.000 de ani, o a șaptea stea, denumită Pleione, ar fi fost vizibilă, dar acum este prea aproape de Atlas și, prin urmare, ele par a fi o singură stea cu ochiul liber.

„Când australienii și europenii au fost ultima dată împreună, în jurul anului 100.000 î.Hr., Pleiadele ar fi apărut ca șapte stele. Având în vedere că ambele culturi se referă la ele ca la «cele Sapte Surori» și că poveștile lor despre ele sunt atât de asemănătoare, dovezile par să susțină ipoteza că povestea celor Şapte Surori este anterioară plecării australienilor și europenilor din Africa în jurul anului 100.000 î.Hr.”, au mai scris autorii în lucrarea lor.

Există şi alte mituri străvechi ale aborigenilor

Există și alte dovezi că miturile aborigenilor australieni datează de foarte, foarte mult timp. Un astfel de mit povestit și transmis de poporul Gunditjmara din sudul Australiei implica un gigant care s-a aplecat și s-a transformat într-un munte, înainte de a scuipa rocă topită din gură.

• CITEŞTE ŞI:  Insula care nu există. Insula Zero, locul misterios de la mijlocul Pământului

Se credea, desigur, că acesta relata povestea unei erupții vulcanice. În anul 2020, o echipă de cercetători a datat lava produsă de vulcanul despre care se credea că ar fi inspirat această poveste și a descoperit că a erupt în urmă cu 37.000 de ani.

Publicitate

Din păcate, în cazul ambelor mituri, probabil că nu vom ști niciodată cu siguranță care este adevărul, dar dovezile sunt totuși intrigante.

„Este posibil ca poveștile celor Șapte Surori și ale lui Orion să fie atât de vechi încât strămoșii noștri își spuneau aceste povești unii altora în jurul unor focuri de tabără în Africa, acum 100.000 de ani? Ar putea fi aceasta cea mai veche poveste din lume?”, a concluzionat echipa din spatele cercetării despre cele Șapte Surori într-un articol publicat în The Conversation.[sursa]

Până vom afla alte detalii despre miturile aborigenilor, un lucru este cert: cea mai veche poveste scrisă din istoria omenirii, descoperită până în prezent, rămâne Epopeea lui Ghilgameş.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele