Când specialiştii îți spun să nu ai metale asupra ta în timpul investigaţiilor RMN, o fac cu un motiv anume, nu pentru că ar fi o tradiție străveche a tehnicienilor radiologi. În special dacă te gândeşti să intri cu un pistol într-un aparat RMN.

Dacă ați făcut vreodată o scanare prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), știți că aceasta are o politică strictă de interzicere a metalelor. Nu este o regulă arbitrară sau o tradiție străveche a tehnicienilor de radiologie, ci o instrucțiune de siguranță necesară pentru a nu fi ucis de metalul respectiv.

Din păcate, oamenii nu prea înțeleg mesajul. În luna februarie a acestui an, un bărbat a fost ucis după ce a intrat cu o armă într-un aparat RMN, iar acum o femeie a descoperit că o problemă mai mare decât respectarea regulii „fără obiecte magnetice în interior” este să fii împușcat în fese pentru că ai insistat să-ți ții arma în buzunar.

pistol într-un aparat rmn

De ce este periculos să intri cu un pistol într-un aparat RMN

Raportul despre evenimentul bizar descrie modul în care o pacientă a intrat în sala RMN cu un pistol ascuns la brâu. În momentul în care a intrat în aparatul RMN, pistolul a fost atras de magnet, trăgând un singur foc de armă în „zona fesei drepte”.[sursa]

„Pacienta a fost examinată de un medic de la fața locului, care a descris găurile de intrare și de ieșire ca fiind foarte mici și superficiale, penetrând doar țesutul subcutanat”, se arată în raport, adăugând că înainte de examinare a trecut printr-un proces standard de screening pentru obiecte magnetice „care include în mod specific arme și a răspuns negativ la toate întrebările”.

Aparatele RMN funcționează prin crearea unor câmpuri magnetice puternice (și unde radio) care vizează nucleele de hidrogen (protoni) din apă. Pe măsură ce protonii sunt supuși câmpului magnetic (de aproximativ o mie de ori mai puternic decât un magnet de frigider), axele lor se aliniază.

• CITEŞTE ŞI:  10 motive pentru care oamenii cred că Pământul este plat

Astfel, câmpul magnetic poate atrage obiectele metalice cu o forță considerabilă, transformându-le în potenţiale proiectile.

„Această aliniere uniformă creează un vector magnetic orientat de-a lungul axei aparatului RMN. Atunci când se adaugă energie suplimentară (sub forma unei unde radio) la câmpul magnetic, vectorul magnetic este deviat. Frecvența undei radio […] care determină nucleele de hidrogen să rezoneze depinde de elementul căutat (hidrogenul în acest caz) și de intensitatea câmpului magnetic. Când sursa de radiofrecvență este oprită, vectorul magnetic revine la starea de repaus, ceea ce determină emiterea unui semnal (tot o undă radio). Acest semnal este cel care este utilizat pentru a crea imaginile RMN.”, explică editorul științific Abi Berger în BMJ.[sursa]

Această metodă de investigaţie poate fi minunată pentru a vedea în interiorul corpului, dar este o veste proastă pentru oricine decide că vrea să aibă arma la îndemână în timpul unei consultații medicale. Pentru orice eventualitate, căci nu ştii niciodată când te-ar putea ataca un răufăcător din interiorul tubului RMN.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.