Modul în care o pensionară a tăiat internetul într-o ţară întreagă, iar în alta doar parţial, este – dincolo de a fi periculos, oarecum amuzant.

Companiile din industria de telecomunicaţii cunosc faptul că, în ultimii ani, furturile de cabluri au crescut în mod considerabil. Cel puţin în ţările mai puţin dezvoltate. În mod evident, şi în România au fost comise numeroase astfel de furturi, chiar de pe stâlpii pe care sunt suspendate cablurile de telecomunicaţii.

Dacă în România hoţii preferă să fure cablurile agăţate pe stâlpi, în alte locuri, aceştia trec la săpat tranşee în căutarea valorosului cupru.

Multe companii au investit în trecerea de la cablurile de cupru, la cele cu fibră optică. Dincolo de faptul că reduc costurile de producţie, se îmbunătăţeşte şi viteza internetului. Însă cablurile de cupru folosite anterior, au rămas îngropate în pământ. În primul rând pentru că nu fac niciun rău solului, iar apoi pentru că recuperarea lor ar implica nişte costuri mari, nejustificate. Astfel, oamenii pot săpa liniştiţi după aceste cabluri. Evident, în cazul în care nu mai sunt folosite.

O pensionară a tăiat internetul într-o ţară întreagă

Există însă o problemă. Atât cablurile din cupru, cât şi cele cu fibră optică sunt negre, fiind învelite într-un strat de PVC. Astfel, căutătorii de cupru nu ştiu dacă au dat peste un cablu de cupru sau peste unul cu fibră optică. Iar modul în care descoperă acest aspect este, aţi ghicit!, tăiatul!

Astfel de situaţii s-au produs în mai multe rânduri, însă cu efecte mai mult sau mai puţin însemnate. O situaţie majoră, însă, a avut loc în Armenia, în anul 2011. O pensionară din Georgia (ţară vecină cu Armenia), care căuta cabluri de cupru, a tăiat internetul în aproape toată Armenia, dar şi într-o zonă din Georgia.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie găseşte un fluture cu aripa ruptă şi decide să-l opereze pentru a-i salva viaţa

Femeia, în vârstă de 75 de ani la acea vreme, înarmată cu un fierăstrău, s-a aventurat în pădurile din apropierea capitalei Tbilisi, în căutare de cabluri de cupru, pentru a le vinde la fier vechi. Atunci când a dat peste un cablu destul de gros, a crezut că a descoperit o comoară. Astfel, s-a apucat să-l taie.

Rezultatul a fost teribil. Cablul nu era de cupru, ci era vorba despre fibra optică ce lega Georgia de Armenia. Astfel, circa 90% din banda de internet a Armeniei a căzut în beznă.[sursa]În mod inconştient şi involuntar, femeia a lăsat fără internet în jur de 3,5 milioane de utilizatori.

Giorgi Ionatamishvili, purtătorul de cuvânt al companiei care deţinea cablul de fibră optică, Georgian Railway Telecom, a declarat că internetul a fost tăiat pentru 5 ore în Georgia şi 12 ore în Armenia. Consecinţele au fost „masive şi catastrofale”, după cum a menţionat Ionatamishvili.

Cu toate acestea, tehnicienii companiei spun că nu-şi dau seama cum a găsit bătrâna cablul, atât timp cât acesta era securizat, iar accesul la el era foarte dificil.

Cel mai probabil, cablul a ieşit la suprafaţă din cauza alunecărilor de teren şi a inundaţiilor.

Publicitate

După câteva ore bune în care cele două ţări au stat fără internet, lucru devastator pentru unele companii în special, specialiştii au reuşit să identifice problema.

De asemenea, autorităţile au reuşit să o identifice pe bătrâna care a tăiat internetul în cele două ţări vecine. Femeia a fost arestată, însă ulterior a fost eliberată, din cauza vârstei înaintate, dar şi a lipsei de intenţie în acţiunea sa.

Reţeaua de internet pe care bătrâna a avariat-o provine din Europa de Vest. Aceasta a fost inaugurată de compania Caucasus Online în anul 2008, iar investiţia totală a fost de circa 67 de milioane de euro.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele