Panteonul din Roma este unul dintre cele mai faimoase edificii antice din lume. Numele Panteon vine de la cuvântul grecesc „pantheon”, care înseamnă „templul tuturor zeilor”. Aşadar, clădirea reprezintă o construcţie religioasă. Aceasta se află în centrul Romei şi este unul dintre cele mai populare obiective turistice din oraş.

Panteonul din Roma a fost construit pe locul unui templu vechi dedicat lui Marte, zeul războiului. Clădirea a fost iniţial construită din ordinele generalului roman Marcus Vipsanius Agrippa, care era prieten al împăratului Octav Augustus, în secolul I î.Hr. Clădirea a fost avariată de mai multe incendii și apoi complet reconstruită la ordinele împăratului Hadrian, în jurul anului 125 d.Hr.

Panteonul din Roma, una dintre minunile arhitecturale ale Antichităţii

Deşi a fost construit în urmă cu circa 2.000 de ani, Panteonul din Roma este încă în folosinţă şi nu prezintă semne de slăbiciune, fiind cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact.

Deși identitatea arhitectului rămâne incertă, mulți o atribuie lui Apolodor din Damasc. Până în secolul al XX-lea, Panteonul din Roma a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume.[sursa]

panteonul din roma
Panteonul din Roma, vedere aeriană şi frontală

Panteonul din Roma este construit pe o fundație masivă din beton, care măsoară 7,5 metri adâncime. Fațada Panteonului are un fronton triunghiular, sprijinit de 16 coloane corintice din granit, care măsoară 14 metri înălțime. Deasupra porticului este gravat următorul text: „M·AGRIPPA·L·F·COS·TERTIVM·FECIT”. Acesta este o prescurtare de la „M[arcus] Agrippa L[ucii] f[ilius] co[n]s[ul] tertium fecit”, care se traduce prin „Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, a construit această clădire, în timpul celui de-al treilea mandat de consul”. Panteonul are o intrare mare și impunătoare, cu o pereche de porți de bronz de 12 metri înălțime. Acestea sunt unele dintre cele mai mari porți de bronz din lumea antică.

• CITEŞTE ŞI:  Lupii mutanți de la Cernobîl au devenit rezistenți la cancer, iar asta poate fi cheia în lupta contra bolii

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale Panteonului este cupola sa uriașă, care are un diametru de 43,4 metri și este făcută din beton. Această cupolă este relativ ușoară, pentru că în compoziția betonului nu s-a folosit pietriș, ci puzzolană. Puzzolana este un material de construcție bogat în dioxid de siliciu, format prin sedimentarea cenușii vulcanice.

În centrul cupolei, la o înălţime de 43 de metri faţă de sol, se află un orificiu deschis, numit „ochiul Panteonului”, care are un diametru de 8 metri. Acest orificiu asigură iluminarea naturală a interiorului și creează o atmosferă unică. De asemenea, orificiul permite echilibrarea presiunii aerului din interiorul și exteriorul cupolei.

Această cupolă este considerată un adevărat miracol arhitectural, fiind construită într-o epocă în care nu existau tehnicile și instrumentele moderne de construcție.

Ochiul Panteonului
Interiorul Panteonului

Panteonul din Roma în interior

În interiorul Panteonului se găsesc numeroase opere de artă şi elemente decorative, inclusiv fresce, mozaicuri și sculpturi. Printre cele mai importante sunt cele 16 coloane corintiene din granit de Egipt, care susțin acoperișul și conferă clădirii o eleganță aparte.

Acustica din interiorul Panteonului este remarcabilă și creează un efect sonor impresionant, datorită dimensiunilor și formei sale. Sunetele se amestecă într-un mod unic, ceea ce face ca experiența auditivă să fie una specială. Aceste detalii tehnice demonstrează nivelul ridicat de ingeniozitate și măiestrie tehnologică pe care vechii romani l-au atins în construcția Panteonului.

În secolul al VII-lea d.Hr., Panteonul din Roma a fost transformat în biserică creștină de către papa Bonifaciu al IV-lea și a fost redenumit Basilica di Santa Maria ad Martyres.

Publicitate

Mulți oameni renumiți sunt înmormântați în Panteonul din Roma, printre care regii Vittorio Emanuele II și Umberto I, precum și Rafael, unul dintre cei mai mari pictori ai Renașterii italiene.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai periculoase clanuri interlope din lume (VIDEO)

Panteonul a supraviețuit timpului într-un mod impresionant și este încă în uz astăzi, fiind una dintre cele mai populare atracții turistice din Roma. Este considerat unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură romană și un simbol al ingeniozității și măiestriei tehnice a antichității.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele