În anul 1879, Ferdinand Cheval, un postaș din Hauterives s-a împiedicat, întâmplător, de o piatră și aproape că a căzut.

Din motive necunoscute, acesta a pus piatra în buzunar, iar a doua zi, trecând prin același loc, a găsit mai multe pietre, pe care le-a luat. A continuat acest proces zi după zi, lună după lună şi chiar an după an.

Publicitate

După 33 de ani de adunat pietre, pe care Cheval le-a numit interesante, el a reușit să ridice unul dintre cele mai remarcabile monumente de arhitectură și artă naivă.

Creaţia l-a impresionat pe însuși Pablo Picasso: Palatul Ideal (Palais Ideal).[1]

palatul constuit din pietre

Palatul construit din pietre a fost ridicat la lumina unei lămpi cu ulei

Impresionant este faptul că postașul a strâns pietrele cu care a ridicat uimitorul palat folosind la început un coș, apoi o roabă. Și chiar dacă a fost luat în râs de vecini sau cunoscuți, acesta a început să-și vadă visul cu ochii, lucrând la lumina unei lămpi cu ulei.

Pietrele au fost lipite între ele cu ciment, calcar și mortar.

Publicitate

În primii 20 de ani, Ferdinand Cheval a construit pereții și sculpturile exterioare. A folosit imagini din diferite religii, palatul fiind plin de sculpturi reprezentând atât diferite animale cât și păsări și creaturi fantastice.

palatul construit din pietre

După realizarea monumentului, postașul a început un al doilea, chiar lângă acesta.

Al doilea palat construit din pietre este intitulat Alicius Villa. A fost dedicat fiicei sale, care a murit la doar 15 ani.

Incredibilul palat i-a uimit atât pe Andre Breton, fondatorul suprarealismului cât și pe artistul german Max Ernst. Acesta a și creat un colaj numit Cheval Postașul, în anul 1932. Asta, în ciuda faptului că palatul nu respectă niciun fel de reguli arhitecturale.

Palatul construit din pietre este unic în întreaga lume, iar vreme de peste un secol, acesta a fost în permanenţă o sursă de inspiraţie pentru artişti.

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Loading

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele