Informaticianul și futuristul Ray Kurzweil a stabilit niște termene foarte precise pentru momentul în care omenirea va atinge nemurirea, iar inteligența artificială (AI) va ajunge la singularitate. Vestea bună, dacă previziunile sale se dovedesc a fi exacte, este că trebuie doar să rezistați în următorii câţiva ani pentru a avea șansa de a trăi veșnic.

Kurzweil are un palmares rezonabil în ceea ce privește previziunile legate de tehnologie: în anul 1990 a prezis corect că un computer va învinge campionii mondiali de șah până în anul 2000, a prezis creșterea numărului de computere portabile și a telefoanelor inteligente, trecerea la mai multe tehnologii wireless și a prevăzut explozia internetului înainte ca acest lucru să fie evident pentru toată lumea.

În anul 2010, Kurzweil și-a revizuit chiar propriile previziuni din urmă cu 20 de ani pentru a vedea cum se descurcau acestea. În articol, el susține că din cele 147 de predicții pe care le-a făcut în anul 1990 despre anii care au precedat anului 2010, 115 s-au dovedit a fi „în întregime corecte”, în timp ce alte 12 au fost în esență corecte și doar 3 au fost în întregime greșite. Rezultate de-a dreptul remarcabile.

Bineînțeles că a greșit unele lucruri, cum ar fi prezicerea că mașinile care se conduc singure vor fi folosite până în anul 2009.

Așadar, deși afirmațiile privind nemurirea sunt îndrăznețe (și, să recunoaștem, probabil greșite), acestea ar trebui cel puțin să nu fie respinse din start. Kurzweil face predicții îndrăznețe de acest gen de ceva timp, rămânând remarcabil de aproape de datele pe care le-a stabilit inițial.

omenirea va atinge nemurirea

„Anul 2029 reprezintă data consecventă pe care am prezis-o pentru momentul în care o inteligență artificială va trece un test Turing valid și, prin urmare, va atinge niveluri umane de inteligență. Am stabilit anul 2045 pentru «Singularitate», care este momentul în care ne vom multiplica inteligența efectivă de un miliard de ori prin fuziunea cu inteligența pe care am creat-o.”, a declarat Kurzweil pentru revista Futurism în anul 2017.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Farah Ann, multiplă campioană la gimnastică criticată de liderii religioşi

Omenirea va atinge nemurirea în următoarele decenii

În ceea ce privește nemurirea, Kurzweil crede că, până în anul 2030, vom fi capabili să „ridicăm speranța de viață a oamenilor” cu „mai mult de un an în fiecare an”. O parte din acest lucru – însuși progresul spre singularitate de peste 15 ani de la acel moment – va vedea nanoboți care vor curge prin fluxul nostru sanguin, făcând reparații și conectând creierul nostru la cloud. Când se va întâmpla acest lucru, vom putea trimite videoclipuri (sau e-mailuri, dacă vreți să vă gândiți la aspectele mai plictisitoare ale faptului de a fi un cyborg ciudat) direct din creierul nostru, precum și să ne salvăm amintirile.

Pentru Kurzweil, singularitatea nu este ceva de care să ne temem, ci ceva care va îmbunătăți oamenii, făcându-ne în cele din urmă „dumnezei”.

„Vom fi mai amuzanți. Vom fi mai sexy. Vom fi mai buni la exprimarea sentimentelor de iubire.”, a declarat el în anul 2015.

„Dacă vreau să accesez 10.000 de computere timp de două secunde, pot face acest lucru fără fi, iar [puterea mea de calcul] se multiplică în cloud de zece mii de ori. Asta vom face cu neocortexul nostru. Așa că mă plimb și îl văd pe Larry Page venind și ar fi bine să mă gândesc la ceva inteligent de spus, dar 300 de milioane de module în neocortexul meu nu va fi suficient. Am nevoie de un miliard pentru două secunde. Voi putea accesa asta în cloud, așa cum astăzi pot multiplica de mii de ori inteligența smartphone-ului meu.”, a mai explicat Kurzweil.

• CITEŞTE ŞI:  Misterul unei boli bizare, care făcea oamenii din două sate să adoarmă subit

Nanoboții au fost folosiți pentru a livra încărcături de medicamente în tumorile cerebrale, dar, fără progrese semnificative în următorii ani, este greu de văzut cum am putea ajunge la acest punct în șapte ani.

Publicitate

Interfețele creier-computer au avansat semnificativ, pacienții paralizați fiind capabili să silabisească propoziții folosindu-și mintea și maimuțele putând (în sfârșit) să joace clasicul joc Pong.

Nemurirea este un concept care fascinează omenirea de milenii, dar care pare a fi tot mai aproape de a deveni realitate. Cu toate acestea, suntem departe de viitorul descris de Kurzweil, în care interacțiunile OM-AI au loc în mare parte în mod tradițional. Doar timpul ne va spune dacă acesta are dreptate. Din fericire, conform previziunilor sale, timpul este un lucru de care ne vom bucura din belșug.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele