Astăzi pare o idee ruptă mai degrabă din seria Star Wars, însă naziştii s-au gândit să-şi nimicească duşmanii cu o armă din spaţiu.

Naziştii conduşi de Hitler doreau să construiască o armă spaţială gigantică. Aceasta ar fi avut o întindere mai mare de un kilometru, care ar fi urmat să folosească Soarele ca sursă de alimentare.

Naziştii plănuiau să folosească o oglindă gigantică pentru a concentra razele soarelui asupra unui oraş.

Imaginează-ţi cum foloseai o lupă când erai mic, pentru a concentra razele soarelui într-un punct şi a aprinde focul.

Planul ingenios este detaliat într-un articol uitat de timp, publicat în 1945 în revista americană Life.

„Experţii din armata SUA au descoperit că oamenii de ştiinţă germani au plănuit serios să construiască o «armă solară»”, se arată în publicaţia de acum mai bine de jumătate de secol.

oglinda uriasa a nazistilor
Prototipul armei, redat în revista Life

Gigantica oglindă orbitală ar fi concentrat razele soarelui asupra unui punct de pe suprafaţa terestră.

„Armata germană intenţiona să folosească această oglindă pentru a distruge un oraş inamic sau pentru a fierbe o parte a oceanului”, scriau jurnaliştii Life.

Planul a fost conceput de un neamţ născut în Sibiu

Ideea i-a aparţinut unuia dintre părinţii fondatori ai ştiinţei rachetelor şi astronauticii, Hermann Oberth, în 1923.

Hermann Oberth s-a născut în 1894 în Sibiu, urmând cursurile liceale la Sighişoara.

Oberth a descris „oglinda spaţială” drept „arma extremă”.

Publicitate

„Oglinda mea spaţială se aseamănă cu oglinzile folosite de elevi pentru a oglindi soarele pe tavanul sălii de clasă. O sclipire neaşteptată pe chipul profesorului poate provoca reacţii neaşteptate”, povestea Oberth.

oglinda uriasa a nazistilor

Costul acestei oglinzi a fost estimat în acea perioadă la trei milioane de mărci, iar timpul necesar construirii sale a fost estimat la 15 ani.

• CITEŞTE ŞI:  Fluierul aztec al morţii sună ca "o mie de suflete torturate, care ţipă odată"

Iniţial, scopul acestei oglinzi era de a oferi oamenilor acces la razele Soarelui, oriunde pe Terra, oricând ar fi fost nevoie de ele.

Ulterior, Oberth a realizat că această invenţie ar fi o armă excelentă.

Planul prindea contur

În 1945, după victoria Aliaţilor în faţa naziştilor, trupele victorioase au început să studieze planurile de război capturate.

Astfel a ieşit la iveală faptul că naziştii aflaseră de ideea lui Oberth şi începuseră să studieze posibilitatea ca cel de-al Treilea Reich să construiască o oglindă gigantică pentru a o amplasa pe orbită, la 36.000 de kilometri distanţă de sol.

În articolul din revista Life se arată că naziştii plănuiau să lanseze pe orbita oglinda în bucăţi pre-asamblate.

De asemenea, planurile includeau o staţie spaţială care ar fi găzduit un echipaj uman permanend. Ar fi avut şi grădini hidroponice, care ar fi produs oxigen şi generatoare solare care ar fi produs energie electrică.

Totodată, staţia spaţială ar fi fost dotată cu zone în care ar fi putut fi găzduite rachetele de realimentare.

După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, Oberth încă era convins că planul său ar putea funcţiona. Atât de sigur era pe el, încât l-a prezentat americanilor pentru a fi pus în aplicare. Aceştia au respins propunerea savantului nazist.

Naziştii nu au fost singurii care au luat în considerare această idee. În 1999, mai mulţi oficiali ruşi au discutat despre posibilitatea folosirii unei oglinzi spaţiale pentru a reflecta lumina soarelui spre Terra în timpul iernii.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele