Iubirea dintre Nichita Stănescu şi Dora, ultima sa soţie, a fost una intensă, care s-a stins odată cu moartea poetului. Deşi mulţi nu le dădeau şanse, în special din cauza diferenţei mari de vârstă dintre ei, cei doi au rămas împreună până la sfârşit.

Nichita Stănescu s-a născut în data de 31 martie 1933. Tatăl său a fost un comerciant înstărit din Ploiești, pe nume Nicolae Stănescu, iar mama sa o refugiată din Rusia și fiică de general, Tatiana Cereaciuchina. Tânărul Nichita a făcut Liceul Sfinții Petru și Pavel din Ploiești (1944 – 1952), apoi Facultatea de Filologie la Universitatea din București, pe care a absolvit-o în anul 1957.

Iubirile lui Nichita Stănescu

Nichita a fost un poet foarte iubit. Atât de public, cât şi de prieteni și mai ales de femei. A iubit la rândul lui în mai multe rânduri. În anul 1952, la doar 19 ani, Nichita s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, în timp ce se aflau încă în liceu. Cei doi aveau să fie colegi la Filologie. Dar după numai un an, relația lor s-a destrămat. Magdalena era sora celui mai bun prieten al viitorului poet. Din păcate, iubirea lor s-a stins prematur, după care Magdalena a emigrat în Australia.

În anul 1962, s-a căsătorit din nou cu o colegă de facultate. De această dată cu poeta și eseista Doina Ciurea, fosta iubită a lui Nicolae Labiș, poetul mort la numai 21 de ani. Această poveste de iubire a inspirat volumul „O viziune a sentimentelor“ (1964). Oficial, cei doi au divorţat după 20 de ani, în anul 1981. În realitate, însă, Nichita a părăsit-o după doi ani de relaţie.

Ulterior, Nichita Stănescu a avut o relație de lungă durată cu poeta Gabriela Melinescu, care l-a inspirat în opera sa și pe care a susținut-o în carieră. Însă marea și ultima sa dragoste a fost tânăra studentă Todorița Tărâță, căreia poetul i-a spus Dora. Pentru poet, întâlnirea cu Dora a fost apogeul unei vieți sentimentale tumultuoase.

nichita stănescu şi dora
Nichita Stănescu şi Dora

Nichita Stănescu şi Dora, o iubire intenesă

Nichita Stănescu era cunoscut pentru petrecerile pe care le dădea în apartamentul său din Piața Amzei și pentru care cheltuia lunar o mică avere. Avea mereu pregătite votcă şi pălincă, întucât autorului nu-i plăceau berea şi vinul. Spre deosebire de alţi poeţi, Nichita Stănescu a fost un scriitor foarte bine plătit care a cunoscut celebritatea din timpul vieţii. Regimul communist îl considera o valoare naţională, iar cărţile sale aveau tiraje foarte mari şi se epuizau imediat.

• CITEŞTE ŞI:  Femeile cu gâtul lung şi motivul pentru care poartă inelele la gât

La una dintre aceste întâlniri cu prieteni din lumea artei a venit și Dora, o tânără din Iași, pe-atunci studentă la Filologie și campioană universitară la badminton. Alătui de câțiva colegi, tineri poeți care intraseră în cercul lui Nichita, Dora a ajuns, în anul 1978, la una dintre aceste petreceri. Această întâlnire le-a schimbat iremediabil viața atât ei, cât și lui Nichita Stănescu.

Nichita Stănescu avea 45 de ani când a întâlnit-o pe Dora. Aceasta era o tânără de 22 de ani.

„Ne-am dus mai mulţi: Traian, Iaru, Stratan… Dar probabil că Nichita uitase de întâlnirea cu Traian şi în nici un caz nu se aştepta la cinci oaspeţi. A apărut la uşă destul de încurcat, mi s-a părut că-l deranjam şi fata bine-crescută din mine s-a simţit tare stânjenită, adică, uite, deranjăm omul… «Intraţi odată!», ne-a zis.

Au început să-şi citească poemele… A durat o după-amiază întreagă. Când au terminat toţi, Nichita mi-a zis «Hai, citeşte şi tu». «Eu nu scriu», i-am spus. «Atunci de ce-ai venit?», s-a răstit el, speriindu-mă şi mai tare. În ziua aceea n-a vrut să mă creadă, nu înţelegea de ce ar veni cineva la el dacă nu scrie poezii. Când să plecăm, Nichita a zis «M-aţi obosit şi acum mă lăsaţi singur?! Plecaţi pe rând, din sfert în sfert de oră. Şi ea – adică eu – pleacă ultima».

Am mai stat, mai venise nişte lume şi, la un moment dat, s-a întors Iaru, care a zis că şi-a uitat poemele şi pe Dora. Multă vreme Nichita i-a purtat un fel de pică lui Florin pentru că s-a întors să mă ia de lângă el. Când am plecat, mi-a spus «Să ştii că tu o să fii nevasta mea»”, declara Dora Stănescu într-un interviu acordat Iuliei Arsintescu, publicat în revista „Elle“.[sursa]

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Povestea incredibilă a unui cuplu perfect

Căsătoria dintre Nichita Stănescu şi Dora

A durat aproape un an ca cei doi să devină apropiați, iar poetul o lua peste tot cu el pe tânăra Dora. Iar în anul 1982, cei doi s-au căsătorit.

„Când ne-am cunoscut, eu aveam 22 de ani şi Nichita 45. Pe urmă am împlinit 23 şi el 46 – în momentul când am hotărât să rămânem împreună eram exact jumătatea lui. Singura dată când se putea, pe urmă nu s-ar mai fi potrivit. Sună a predestinare.”, mărturisea Dora Stănescu.

nichita stănescu şi dora stănescu
Dora aşezându-i părul lui Nichita Stănescu

Viața lor a continuat, efervescentă, în apartamentul mereu plin de oameni al poetului. „La Nichita venea mereu lume, trăiam într-o casă deschisă. Veneau prieteni vechi, dar şi oameni pe care nu-i văzuse niciodată. Erau mereu 5-6 oameni în jurul mesei noastre, toată ziua, şi se schimbau mereu.

Beam cafeaua de dimineaţă cu lume în jur, mâncam cu lume în jur, treburile le făceam cu lume în jur, dicta poeme şi citea poeme cu toată lumea de faţă… Uneori rămânea câte cineva chiar şi peste noapte. Nu era uşor, dar la un moment dat te obişnuieşti. Ne lega un sentiment enorm şi am făcut foarte repede echipă.

În perioada aceea, Nichita îşi dicta poemele. El spunea că un poem e o stare de spirit. În general mi-a dictat mie, oricând, ziua sau noaptea. Făcea abstracţie că era mereu lume în jur, lucrul lui continua în minte fără întrerupere, în mod firesc.”, spunea soția poetului în același interviu.

Moartea lui Nichita Stănescu

Nichita Stănescu şi Dora au fost nedespărțiți până la moartea poetului, din data de 13 decembrie 1983. Avea doar 50 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Richard Kuklinski, asasinul Mafiei. “Am fost măritată cu cel mai temut asasin al Mafiei şi habar n-am avut”

Deși diagnosticul oficial a fost stop cardio-respirator, Nichita Stănescu se lupta de mai mulți ani cu alcoolul. Şi Dora s-a luptat din răsputeri să îi convingă pe toți să îl ajute pe soţul său în lupta împotriva acelei dependențe cumplite. Dar Nichita deja suferea de ciroză. Femeia a încercat să îl facă să ducă o viață mai sănătoasă, dar era prea târziu.

În data de 9 decembrie 1983, Nichita Stănescu şi Dora au participat la nunta unor prieteni, la Drobeta Turnu-Severin. La cină, poetul a scris un poem gazdei, cum îi era obiceiul, după care s-a retras în camera sa, ficatul lui fiind măcinat de boală. Au plecat la Bucureşti. Trei zile mai târziu, durerile au devenit tot mai puternice. La câteva minute după ora 02:00, Nichita Stănescu, dus deja la spital, a încetat din viață.

Nichita Stănescu şi Dora şi-au trăit povestea de dragoste vreme de doar 5 ani. După dispariția subită a poetului, Dora Stănescu s–a mutat în Franța.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele