NASA caută 4 voluntari pentru o simulare de un an a vieții pe Marte, pentru a studia efectele fizice și psihologice ale izolării și stresului asupra echipajului. Acest proiect se numește CHAPEA, care este acronimul pentru Crew Health and Performance Exploration Analog.

Începând din primăvara anului 2025, 4 voluntari vor petrece 12 luni în cadrul simulării „Mars Dune Alpha”, ce se va desfăşura la Houston, Texas. Situl măsoară 160 de metri pătraţi şi este modelat după conceptul unei staţii de cercetare de pe planeta Marte. Staţia de cercetare va fi o construcţie modulară, realizată prin imprimare 3D, amplasată la Centrul Spaţial Johnson din Houston.

Programul este conceput să stimuleze condiţiile şi provocările unei misiuni cu echipaj uman pe Planeta Roşie, printre care administrarea unor resurse limitate, defecţiuni ale unor echipamente şi sisteme, întârzierea comunicaţiilor şi alţi factori de mediu ostili.

Printre sarcinile care le vor reveni celor 4 voluntari se numără ieşiri autonome la suprafaţa planetei, operaţiuni cu roboţi, menţinerea habitatului şi creşterea unor culturi.

nasa caută 4 voluntari
NASA caută 4 voluntari pentru a petrece un an în condiţii similare cu cele de pe Marte

NASA caută 4 voluntari pentru a petrece un an în condiţii similare cu cele de pe Marte

Aceasta va fi cea de-a doua astfel de simulare, ce face parte din programul CHAPEA al NASA. Proiectul CHAPEA este o serie de trei misiuni simulate de un an pe Marte, care au început în iunie 2023. Rezultatele primei simulăru nu au fost încă publicate.[sursa]

Scopul acestui proiect este de a pregăti viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte, care ar putea avea loc în anii 2030. NASA vrea să învețe cum să selecteze, antreneze și susțină astronauții care vor face parte din aceste misiuni, precum și să dezvolte tehnologii și protocoale care să le asigure siguranța și performanța.

• CITEŞTE ŞI:  Delfinul cu botul gros devine unul dintre puținele mamifere cunoscute care au un "al șaptelea simț": poate simţi electricitatea

Persoanele interesate pot aplica până la data de 2 aprilie 2024, conform NASA.

Voluntarii trebuie să aibă licenţă în domeniul ştiinţelor naturale, să aibă vârsta între 30 şi 55 de ani, să fie „sănătoşi şi motivaţi”, nefumători şi să fie cetăţeni americani sau să dispună de viză de şedere permanentă în SUA. De asemenea, trebuie să fie vorbitori fluenţi de limba engleză.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele