Un mozaic cu Iisus, vechi de circa 1.500 de ani, care ilustrează una dintre minunile înfăptuite de Mântuitor, a fost descoperit într-un oraș antic situat în apropiere de Marea Galileei.

Descoperirea a fost făcută în localitatea Hippos, din nordul Israelului.

Acolo este locul în care se afla o biserică ce a ars în secolul al V-lea.[1]

Cu toate acestea, mozaicul s-a conservat aproape intact sub un strat de cenușă.

Arheologii care au excavat lângă Marea Galileei ar fi descoperit locul în care se spune că Iisus ar fi înfăptuit unul dintre miracolele biblice.

Mântuitorul a hrănit o mulţime de 5.000 de oameni cu cele cinci pâni şi doi peşti.

Miracolul, menţionat în toate cele patru Evanghelii, este considerat de istorici una dintre cele mai vechi tradiţii asociate cu Iisus.

mozaic cu iisus
Mozaic cu Iisus, descoperit sub stratul de cenuşă

Biserica a fost localizată în 2005 de o echipă de la Universitatea din Haifa, însă săpăturile au început în această vară.

Minunea înfăptuită de Iisus

Conform Evangheliei după Marcu, Iisus şi apostolii s-au dus „într-un loc retras“ din Galileea după moartea Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a se odihni.

Locul era aproape de ţărmul Mării Galileei pentru că se menţionează că au ajuns cu barca acolo.

După ce au ajuns la ţărm, o mulţime i-a urmat, apostolii sfătuindu-l pe Mântuitor să gonească oamenii pentru că se întuneca şi pentru că nu se găsea nimic de mâncare.

Publicitate

Iisus a adunat mâncarea şi a binecuvântat şi împărţit pâinea şi peştii în mod egal tuturor oamenilor.[referinţă biblică: Matei, 14]

mozaic cu iisus
Fragment din mozaic, ilustrând peşti

„Cu siguranță, există mai multe explicații pentru pâinile și peștele de pe mozaic, însă nu putem ignora asemănarea cu descrierea din Noul Testament. De exmplu, în Noul Testament apare informația că cele cinci pâini erau într-un coș, așa cum apare și în mozaic”, a explicat Dr. Michael Eisenburg, șeful echipei de cercetare.

• CITEŞTE ŞI:  Lucruri care cântăresc mai mult decât un TE IUBESC pentru un bărbat

Iniţial se credea că acest miracol a avut loc în Tabgha, Capernaum, pe ţărmul nord-vestic al Mării Galileei. Aici se află şi Biserica Înmulţirii pâinilor şi a peştilor.

Cea mai timpurie dovadă a creştinismului de aici datează de la mijlocul secolului al IV-lea. Totuşi, acest mozaic cu Iisus ar fi creat în anul 480 d. Hr.

Ambele biserici au fost construite într-o perioadă în care creştinii mergeau în pelerinaj pentru a se ruga ca să scape de diverse suferinţe fizice.

De asemenea, rugăciunile erau şi pentru a scăpa de foame sau conflicte.

Hippos a fost abandonat în jurul anului 600 d.Hr. Atunci a avut loc un cutremur puternic, care a devastat oraşul.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele