Un meteorit antic, care a ajuns pe Pământ după o lungă călătorie spaţială, le oferă oamenilor de știință indiciile de care au nevoie pentru a înțelege norul de praf din care s-a născut Sistemul Solar.

Roca spaţială a fost denumită Erg Chech 002, iar un izotop conținut în compoziţia sa sugerează că un strop de material radioactiv provenit de la stele care au explodat recent a pătruns în sistemul nostru solar spre sfârșitul formării sale.

Este o privire fascinantă asupra mediului solar de acum câteva miliarde de ani, care arată nu doar că meteoriții pot servi drept capsule ale timpului care păstrează secretele trecutului, ci și că aceste secrete pot fi folosite pentru a înțelege mai bine ceea ce găsim în alte roci spațiale.

Soarele, ca toate stelele, s-a născut din gaz și praf. Nebuloasa solară era un nor dens care plutea în spațiu, cu o regiune mai densă care se prăbușea sub acțiunea gravitației pentru a forma o stea mică, care încolăcea din ce în ce mai mult material pe măsură ce se rotea și creștea. După ce Soarele și-a înghițit toată cantitatea, discul de material rămas a intrat în formarea planetelor.

Avem o idee aproximativă despre ce se afla în nebuloasă. La urma urmei, planeta noastră și toate celelalte planete, roci și praf care plutesc prin sistemul solar au fost create din ea. Dar în multe dintre aceste locuri, multe s-au schimbat din punct de vedere chimic de-a lungul celor aproximativ 4,6 miliarde de ani de când Soarele a fost o simplă sclipire într-un nor de praf.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Un savant susține că și-a dat seama de ce nu am întâlnit încă extratereștrii. Explicaţia este destul de îngrijorătoare
meteorit antic
Un meteorit antic, denumit Erg Chech 002, funcţionează precum o capsulă a timpului

În schimb, se crede că meteoriții și asteroizii reprezintă o mostră relativ imaculată a Sistemului Solar în momentul în care aceste obiecte s-au format, deoarece au rămas mai mult sau mai puțin neschimbate și nealterate de atunci. Prin urmare, putem să le studiem pentru a afla când s-au format și compoziția materialului din care s-au format.

Un meteorit antic ce funcţionează ca o capsulă a timpului

Acest lucru ne aduce înapoi la Erg Chech 002, un meteorit antic, mai vechi decât Pământul și diferit de oricare altul descoperit până în prezent. Descoperită în anul 2020 în marea de nisip Erg Chech din sud-vestul Algeriei, piatra are o compoziție andezitică neobișnuită, ceea ce sugerează că obiectul a făcut parte cândva dintr-o planetă aflată la începutul formării sale, a cărei dezvoltare a fost oprită devreme.

Unul dintre elementele pe care le conține este un izotop stabil al magneziului numit magneziu-26. Magneziul-26 este un produs de dezintegrare a unui anumit izotop radioactiv al aluminiului, aluminiul-26, care este produs în timpul morții violente a stelelor masive în timpul supernovelor.

Aluminiul-26 are un timp de înjumătățire relativ scurt, de 717.000 de ani, dar produsele sale de dezintegrare pot fi folosite pentru a deduce prezența sa în trecut în materiale și pentru a calcula vârsta obiectelor în care sunt găsite.

O echipă de oameni de știință condusă de cosmochimistul Evgenii Krestianinov de la Universitatea Națională Australiană a folosit acum acest ceas izotopic pentru a deduce distribuția aluminiului-26 în nebuloasa solară.

Savanţii au calculat vârsta meteoritului, pe baza rapoartelor dintre produsele sale de dezintegrare radioactivă. Calculele lor au fost în concordanță cu calculele anterioare ale vârstei acesteui meteorit antic Erg Chech 002, respectiv 4,566 miliarde de ani.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Creierele adepților teoriilor conspiraționiste sunt cu adevărat diferite. Iată ce au descoperit cercetătorii

Ulterior, echipa a efectuat o comparație cu alți meteoriți antici bine conservați, cu o compoziție similară. Ei au descoperit că Erg Chech 002 avea semnificativ mai mult aluminiu-26 decât alți meteoriți, un rezultat pe care l-au interpretat ca însemnând că aluminiul-26 a fost distribuit neuniform prin nebuloasa Soarelui nostru.

Cercetătorii cred că aceste descoperiri reprezintă o pătrundere târzie de material stelar în nebuloasa solară, aducând cu el izotopi radioactivi proaspăt forjați, inclusiv aluminiul-26 care a fost absorbit în planeta în formare din care provine Erg Chech 002.

Cercetările anterioare sugerează că sistemul solar nou-născut a fost inundat cu materiale radioactive provenite din exploziile de supernove în timp ce Soarele se năștea. Munca lui Krestianinov și a colegilor săi reprezintă o altă piesă din puzzle-ul acestei perioade curioase din istoria străveche a Universului.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele