Dinții falși ar putea fi într-o zi de domeniul trecutului, datorită descoperirii unui anticorp care declanșează creşterea dinților pierduți în rândul persoanelor adulte.

În prezent, este cunoscut faptul că dinții nu mai cresc la loc odată ce devenim adulți. Orice uzură este permanentă, după cum bine ştiu persoanele care au plombe, și de aceea este important să îi păstrăm cât mai curați și mai sănătoși. Cu toate acestea, oamenii de știință încearcă acum să schimbe acest lucru.

S-a anunțat că testele clinice pentru un potențial tratament pentru creşterea dinților la adulţi vor începe în iulie 2024, bazându-se pe decenii de cercetare în domeniu. Dacă aceste teste vor avea succes, medicamentele terapeutice ar putea fi disponibile până în anul 2030.

O echipă de la Institutul de Cercetare Medicală de la Spitalul Kitano din Japonia se ocupă de acest studiu, care vizează persoanele cu anodonție. Aceasta este o afecțiune genetică rară care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal. Tratamentul ar viza inițial copiii mici cu această afecțiune, dar, mai târziu, cercetătorii cred că ar putea fi utilizat și la scară mai largă – de exemplu, la persoanele care au probleme dentare mai frecvente, cum ar fi bolile gingivale.[sursa]

medicament creşterea dinţilor

Cum funcţionează medicamentul pentru creşterea dinţilor

„Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist. Am lucrat la acest lucru încă de când eram student absolvent. Eram încrezător că voi reuși să fac acest lucru.”, a declarat pentru The Mainichi Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la spitalul Kitano.

• CITEŞTE ŞI:  Otzi, Omul Gheţurilor: cea mai veche mumie umană descoperită până în prezent în Europa

Iată cum funcționează: a fost descoperită o legătură între o anumită genă numită USAG-1 și limitele creșterii dinților la șoareci. Atunci când gena era eliminată, permitea şoarecilor modificaţi genetic să aibă mai mulţi dinţi. De aici a apărut ideea de a dezvolta un medicament care să blocheze acţiunea acestei proteine, capabilă să limiteze creşterea dinţilor. Apoi a fost descoperit un anticorp care a poate bloca în siguranță o parte din activitatea USAG-1 la șoareci și dihori fără a conduce la efecte secundare grave, ceea ce a dus la creșterea indusă a dinților. Următorul pas este de a vedea dacă aceleași reacții chimice pot fi controlate la oameni.[sursa]

Deocamdată vorbim mai degrabă despre un tratament potențial decât despre realitate. Dar ar putea fi posibilă utilizarea noului medicament pentru a stimula creșterea unei a treia generații de dinți în gură, după dinții de lapte și dinții adulți de dimensiuni normale.

După cum subliniază cercetătorii într-o recenzie științifică recentă, avantajul acestei abordări este că creșterea dinților este declanșată într-un mod natural, printr-un proces cunoscut sub numele de semnalizare a proteinei morfogenetice osoase (PMO). Acestea sunt celule şi molecule embrionare care au proprietăţi de regenerare tisulară indusă. Aşadar, organismul nostru face această treaba în mod natural, fără a fi necesară o inginerie complicată a celulelor stem.

Echipa sugerează, de asemenea, că progresele în tehnologia de scanare (cum ar fi spectrometria de masă, de exemplu) vor facilita identificarea biomarkerilor care indică persoanele care vor beneficia cel mai mult de tratament.

„Tratamentul cu anticorpi anti-USAG-1 la șoareci este eficient pentru regenerarea dinților și poate reprezenta un progres în tratarea anomaliilor dentare la oameni.”, susţin cercetătorii.[sursa]

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele