Mecanismul de la Antikythera este considerat a fi un calculator sofisticat antic.

Mecanismul de la Antikythera a fost recuperat de exploratori în anul 1901, dintr-o epavă de lângă insula Antikythera, situată între Grecia continentală şi insula Creta. În aceeaşi epavă au fost descoperite o serie de alte artefacte antice.

Cercetătorii au estimat că perioada sa de construcție ar fi între anii 150 și 100 î.Hr. La mai bine de un secol de la descoperirea Mecanismului din Antikythera, oamenii de ştiinţă au reuşit să îi descifreze misterul.

Au fost identificate circa 3.500 de caractere inscripţionate pe suprafaţa dispozitivului antic. Cercetătorii consideră că sistemul ar putea fi cel mai vechi computer din lume.

Aceştia susţin că mecanismul a fost un computer sofisticat. Printre alte funcţii, se pare că acesta era utilizat pentru a calcula fazele Lunii, poziţiile Soarelui şi ale Lunii în Zodiac, poziţiile planetelor, dar şi pentru a prezice eclipsele.

„Acest sistem poate fi asemănat cu un manual de astronomie. La acea vreme, acest domeniu descria modul în care mişcările planetelor influenţau vieţile grecilor antici şi mediul în care aceştia trăiau”, afirmă Alexander Jones, unul dintre membrii echipei de investigaţie (Universitatea din New York).

mecanismul de la antikythera
Mecanismul de la Antikythera şi o replică creată de oamenii de ştiinţă

Fragmente ale Mecanismului din Antikythera

Pe suprafaţa dispozitivului au fost inscripţionate simboluri având o dimensiune maximă de 1,2 milimetri. Acestea au fost relevate cu ajutorul razelor X şi a cartografierii cu textură polinominală.

Mike Edmunds, cercetător în cadrul Universităţii din Cardiff, spune că textul nu oferă instrucţiuni cu privire la modul de utilizare a dispozitivului. Ar fi vorba despre elemente descriptive, un fel de etichete ale elementelor mecanismului.

Mecanismul din Antikythera
Fragmentele descoperite de exploratori pe epavă, sursa: atlasobscura.com

Iniţial, mecanismul fusese încorporat într-o cutie din lemn şi era acţionat cu ajutorul unei manivele. Cercetătorii speră să fie descoperite mai multe fragmente pentru a se descifra în totalitate misterul acestui dispozitiv.

• CITEŞTE ŞI:  Biserica săpată într-un munte, la o înălţime de peste 2.500 de metri: Abuna Yemata Guh

Mecanismul a fost realizat în Grecia, în urmă cu peste 2.100 de ani, de către un meşter a cărui identitate nu este cunoscută.

Tehnologia antică a fost mai avansată decât credem, deşi există voci care susţin că nu oamenii au fost adevăraţii inventatori. Evident, aceste speculaţii apar mai ales în rândul adepţilor teoriilor conspiraţioniste.

Publicitate

Mecanismul de la Antikythera este expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena. Acesta este însoțit de o reconstituire a sa, realizată și donată muzeului de către Derek de Solla Price.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele