Marthe Richard a fost o politiciană franceză şi spioană, însă şi-a început cariera într-un bordel, lucrând de la o vârstă fragedă ca damă de companie.

Marthe, cu numele de fată Betenfeld, s-a născut în data de 15 August 1889, în Blamont, o localitate din nord-estul Franţei. A devenit ucenică de croitor pe când avea vârsta de 14 ani, însă a înţeles că din această meserie nu se fac bani mulţi.

Tânăra Marthe a luat o decizie drastică, aceea de a deveni damă de companie. În anul 1905, era înregistrată ca prostituată şi lucra într-un bordel frecventat de militari. A lucrat acolo vreme de doi ani. În anul 1907, un soldat a acuzat-o că i-a dat sifilis, iar Marthe a fost forțată să plece la Paris. Acolo l-a cunoscut pe Henri Richer, un burghez respectabil al societății pariziene, care deţinea o avere considerabilă.

În anul 1912, Henri Richer și-a cumpărat un avion, iar Marthe a zburat pentru prima dată în anul 1913. A susținut în presa vremii că a doborât recordul feminin pentru călătoria pe distanța Le Crotoy – Zurich.

În realitate, a zburat doar în Burgundia, de unde avionul a fost trimis cu trenul până în apropiere de Zurich, iar de acolo a zburat până la Zurich. Cu toate acestea, recordul ei a fost înregistrat ca fiind valid. În 1914, a participat la fondarea Uniunii patriotice a femeilor franceze aviator. Deşi avea brevet de pilot, nu a fost admisă în aviația militară pe motiv că este femeie.

Marthe Richard

Marthe Richard, spion pe timp de război

În anul 1916, în timpul Primului Război Mondial, Marthe a primit un plic. Acesta conţinea o cruce mare de război, o pagină scrisă și vestea că soțul său a fost rănit mortal de un obuz. Tânăra a fost devastată.

• CITEŞTE ŞI:  Actorii răpiţi pentru a face filme de succes în Coreea de Nord

În timp ce încă era în doliu, Marthe a primit o ofertă de a pilota un avion într-un film. În timp ce căuta să obţină aprobările necesare, l-a întâlnit pe Zozo, un rus anarhist care i-a devenit iubit, cu toate că o bănuia la început că ar fi spioană.

Zozo i-a făcut intrarea la șeful contraspionajului francez, căpitanul Georges Ladoux. Acesta știa că Marthe era obişnuită cu cercurile militare și i-a propus să plece într-o misiune în Spania, pentru a transmite informații despre germanii de acolo, precum și despre francezii care trădau. Miza era considerabilă. Marthe urma să încaseze câte 25.000 de franci pentru fiecare spion denunțat. Spania era neutră, nu intrase în război. Teritoriul ei era plin de refugiați din toată Europa, spioni din toate țările.

Tânăra văduvă a luat numele de Marthe Richard şi a plecat în misiune. Ca parte a atribuțiilor sale, trebuia să se infiltreze în serviciul de informaţii german. Astfel, a devenit amanta baronului von Krohn, atașatul naval al Marinei germane din Madrid. Pentru o femeie care a cunoscut independența și libertatea, care a fost răsfățată, era greu să fie la dispoziția cuiva. Însă o liniștea gândul că își servea țara, că făcea ceva de folos.

Marthe a cunoscut-o pe nevasta baronului şi chiar a mâncat cu ea la aceeaşi masă. Îi zâmbea, deşi dormea mai des decât aceasta în patul soţului său.

În perioada în care a activat în Spania, Marthe Richard a recurs la numeroase tehnici pentru îndeplinirea misiunilor. A folosit cerneală invizibilă pentru transmiterea mesajelor şi chiar a simulat o sarcină pentru a afla un traseu secret.

Publicitate

Întoarcerea în Franţa

La întoarcerea în Franța, ea a descoperit că Georges Ladoux era un agent dublu și el a fost plasat în arest.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai urâte tatuaje din Univers | 14 tatuaje oribile

“Fusesem prima care adusese în Franța cerneala secretă a germanilor; spionii semnalați de mine, aproape toți fuseseră arestați. Puteam urmări din ziare rezultatele demersurilor mele. Englezii împușcaseră și ei spioni semnalați de mine. La ieșirea din strâmtoarea Pirineilor, alți spioni fuseseră arestați.”, avea să arate Marthe Richard mai târziu.

Marthe s-a căsătorit cu Thomas Crompton în anul 1926. Acesta era director financiar pentru Fundația Rockefeller și coordonator al restaurării palatului Micul Trianon. Însă şi Crompton a murit în mod neașteptat în anul 1928, la Geneva. Era al doilea soţ pe care Marthe Richard l-a pierdut. Marthe s-a mutat apoi în localitatea Bougival, unde a dus o viaţă foarte bună.

După eliberarea din închisoare, Georges Ladoux şi-a publicat memoriile. Capitolele despre Marthe Richard erau departe de realitate. Astfel, Marthe a publicat, la rândul său, o carte devenită bestseller. Aceasta se numeşte „Viața mea de spion în serviciul francez”, şi a fost adaptată ca film în anul 1937.

După lansarea cărţii, Marthe Richard a devenit instantaneu o eroină a Franței. Sub presiunea presei, iubitul ei Édouard Herriot, care era prim-ministru al Franţei la acea vreme, i-a acordat văduvei Crompton medalia „Legiunea de onoare” pentru afaceri externe.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, curajul ei a fost admirat în Franța, însă era o persoană detestată în Germania. Nu şi-a abandonat misiunea, reuşind să se apropie de anumiți membri ai Gestapo.

Marthe Richard si iniţiativa pentru închiderea bordelurilor

În anul 1945, Marthe Richard era considerată drept „eroina celor două războaie”. A fost aleasă consilier local, propunând un plan pentru închiderea bordelurilor în arondismentul al IV-lea din Paris. Propunerea a fost adoptată și bordelurile au fost închise în termen de trei luni. Încurajată de acest succes, Marthe Richard a început o campanie pentru a pune capăt prostituției în toată Franța. În data de 13 aprilie 1946, legea cunoscută ca „Legea Marthe Richard” a trecut, iar circa 1.400 de bordeluri au fost închise.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Elisabeth Fritzl, închisă 24 de ani în pivniţă chiar de tatăl său

N-au lipsit controversele din viaţa de după război ai Marthei. A fost acuzată că a pretins 300.000 de franci pentru eliberarea unui trădător german condamnat, însă reputația ei a salvat-o. De asemenea, alte contradicții ivite în poveştile sale au ridicat semne de întrebare printre unii oameni.

Marthe Richard a murit în data de 9 februarie 1982, la vârsta de 92 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele