Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai cunoscute construcţii din istoria omenirii, vestea existenţei sale răspândindu-se în lume încă din cele mai vechi timpuri.

Zidul a fost construit cu scop defensiv, fiind folosit la apărarea graniței Imperiului Chinez faţă de atacurile popoarelor nomade din nordul teritoriului.

Shijing[wiki], o colecţie de poeme antice chinezeşti, scrise între secolele XI-VII î.Hr., au prezis construirea acestui zid. În aceste poezii există un pasaj în care sunt descrise eforturile regelui de a proteja regatul prin ridicarea unei bariere înconjurătoare.

Zidul a fost construit într-o perioadă de circa 1.800 de ani, fiind unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte de infrastructură realizate de om. Evident, zidul a devenit una dintre cele mai mari atracţii turistice din lume, fiind vizitat de zeci de milioane de turişti în fiecare an.

marele zid chinezesc

5 curiozităţi despre Marele Zid Chinezesc

#1. Începutul construcţiei

Unele porţiuni ale sistemelor de fortificaţii datează încă din sec. VII î.Hr. Totuşi, prima porțiune importantă a zidului a fost construită, cel mai probabil, în a doua jumătate a secolului V î.Hr, în perioada de formare a Imperiului Chinez (475-221 î.Hr.).

Scopul acestui zid a fost încă de la început de apărare împotriva nomazilor din nord.

În anul 214 î.Hr., împăratul Qin Shi Hung-di a decis construirea primei părţi a zidului. Acesta începea de la fluviul Galben, având rol de apărare față de poporul nomad Xiongnu. În Europa aceştia erau cunoscuţi sub numele de huni.

Spre deosebire de zidul construit iniţial, care se întinde și în văi, zidul acesta era construit numai pe crestele munților. Din lipsă de argilă s-a folosit la construcția zidului numai piatră așezată pe straturi. În acele timpuri, zidul a fost mereu reclădit, până s-a reuşit găsirea unei soluţii durabile.

Zidul străbate pe multe porţiuni coamele dealurilor pentru a avea o vizibilitate mai bună

În anul 1493, împăratul Hongzhi a început construcția zidului dinastiei Ming, care servea ca apărare contra mongolilor.

• CITEŞTE ŞI:  Ai mai văzut sol lichid? (VIDEO)

Zidul mai era folosit și pentru o supraveghere mai bună a drumurilor comerciale, ca porțiunea centrală a drumului mătăsii, pe crestele munților începându-se o construcție deosebit de costisitoare.

#2. Marele Zid Chinezesc este format din mai multe ziduri

Contrar a ceea ce se crede, Marele Zid Chinezesc nu este un zid continuu, care se întinde de-a lungul graniţelor Chinei. Cea mai mare şi mai bine conservată porţiune a zidului datează din timpul dinastiei Ming (1368-1644), având o lungime de 8.850 km.

Publicitate

Acesta se întinde de la est către vest, de la Muntele Hu, în sud-estul provinciei Lianoning, până la trecătoarea Jiayu, în nord-vestul provinciei Gansu. Aşadar, putem spune că Marele Zid Chinezesc reprezintă o reţea de ziduri, cu lungimea totală de peste 20.000 km.

Zidul are o grosime între 4 și 8 m. La coama zidului, lăţimea este de 8 m, iar la bază are 10 m grosime.

La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălțime, cu rolul de observare, transmitere de semnale și depozit de arme. Se apreciază ca ar fi existat circa 25.000 de asemenea turnuri integrate în zid și 15.000 de turnuri pentru semnalizare care făceau legătura cu capitala situată lângă Kashgar.

Codul de semnale era simplu, dacă se observa agresorul se făcea foc în turn.

#3. Ingredientul secret

Există un mit conform căruia zidul este plin de rămăşiţele pământeşti ale celor care au muncit la ridicarea colosului.

Acest lucru nu este adevărat, însă nici fals în totalitate. Unii dintre muncitorii care au murit în timpul construirii zidului au fost îngropaţi la bazele acestuia, însă aceasta nu era o regulă.

• CITEŞTE ŞI:  Cirus cel Mare și nașterea Imperiului Persan: o poveste despre ambiție și putere

Pentru construirea zidului, s-au folosit materiale comune, precum pământ şi piatră. La construcția interioară a zidului se folosea un amestec de argilă, nisip și piatră cioplită. Aşadar, nu oase de om, cum se spune.

Totuşi, elementul secret îl reprezintă amidonul de orez, cunoscut ca „orez lipicios”.

De fapt, studiile moderne arată că proprietăţile amilopectinei din orez a făcut ca această construcţie colosală să rămână compactă şi să reziste peste ani.

#4. Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe Lună

Un lucru este cert: şi în trecut, ca şi acum, o informaţie interesantă lansată de o persoană, fie ea şi eronată, dar care captează atenţia şi prezintă o oarecare doză de senzaţional, se transmite extrem de repede între oameni. În prezent, numim acest lucru viralizare.

O astfel de informaţie este faptul că Marele Zid Chinezesc ar putea fi văzut de pe Lună.

În anul 1754, anticarul britanic William Stukeley a menționat într-o scrisoare faptul că „Zidul lui Hadrian e întrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putând fi văzut de pe lună”.

Informaţia a fost preluată, iar în anul 1895, Henry Norman, jurnalist englez, a citat acest lucru într-un articol de ziar. Odată cu răspândirea mai rapidă a informaţiilor, şi acest mit a ajuns la un număr considerabil de oameni, atingând apogeul în anii ’50.

În realitate, însă, zidul nu se poate observa de pe Lună. Mitul a fost demontat de toate misiunile spațiale care au ajuns pe Lună. Mai mult, echipajele au afirmat că Marele Zid Chinezesc nu este vizibil nici măcar de pe orbită.[NASA]

#5. Bucăţi din zid au fost transformate în locuinţe

În timpul Revoluţiei Culturale din China, zidul a suferit pagube însemnate.

• CITEŞTE ŞI:  Istoria hârtiei: cine a inventat hârtia şi cum a influenţat dezvoltarea civilizaţiei

Mao Zedong şi Gărzile Roşii au văzut valoarea zidului dincolo de importanţa culturală şi istorică a acestuia. Astfel, s-a decis că bucăţi din zid ar putea fi folosite pentru dezvoltarea locuinţelor pentru popor.

Între 1966 şi 1976, kilometri întregi din zid au dispărut. Cărămizile au fost scoase din construcţie şi refolosite la ridicarea locuinţelor civile.

Vizionaţi în materialul video de mai jos un scurt documentar despre Marele Zid Chinezesc

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele