Lupe Velez a fost prima actriță şi cântăreaţă mexicană care a devenit faimoasă la Hollywood. Aceasta s-a născut pe 18 iulie 1908, în oraşul San Luis, fiind numită María Guadalupe Villalobos Vélez.

Tânăra Lupe s-a născut într-o familie bogată, însă dincolo de pereţii casei sale, aveau loc evenimente sângeroase, căci era în plină desfăşurare Revoluţia Mexicană. Tatăl său, Jacobo Villalobos, era colonel în Armata Mexicului şi avea să-şi piardă viaţa în timpul războiului civil. Aşadar, a văzut de la o vârstă fragedă ce înseamnă suferinţa, cruzimea şi moartea. Din acest motiv s-a refugiat în actorie, găsindu-şi astfel marea pasiune a vieţii.

După ce a jucat în numeroase piese de teatru în Mexic, Lupe Velez a fost observată de un american care a recomandat-o regizorului Richard Bennett. Acesta i-a făcut o invitaţie în SUA şi astfel Lupe a ajuns la Los Angeles. De acolo a fost doar un pas până să ajungă pe marile ecrane.

Lupe Velez a jucat în nenumărate filme în anii ’20-’30 și a avut relații de răsunet cu cei mai mari actori ai vremii, precum Charlie Chaplin, Gary Cooper sau Clark Gable. De asemenea, Lupe a jucat în filmul „Petrecere la Hollywood” (1934), alături de celebrii Laurel şi Hardy, cunoscuţi în România ca Stan şi Bran.

lupe velez
Lupe Velez alături de Stan şi Bran

Lupe Velez şi relaţiile sale tumultuoase

Performanţele sale de pe scenele şi marile ecrane ale Hollywood-ului au transformat-o pe Lupe Velez în cea mai de succes actriţă de origine latino. A devenit cunoscută pentru apariţiile sale senzuale şi personajele exotice interpretate. Însă şi atunci, la fel cum se întâmplă şi în ziua de azi, relaţiile ei au fost cele care au dus-o pe primele pagini ale ziarelor tabloide.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea adevărată și dramatică din spatele personajului Mulan, care a bucurat copilăriile multora dintre noi

În anul 1933, Lupe Velez s-a măritat cu atletul şi actorul Johnny Weissmuller. Cei doi au avut o relaţie furibundă, care a durat vreme de cinci ani. Certurile lor publice erau o adevărată comoară pentru presa tabloidă. În cele din urmă, Lupe a depus actele de divorţ.

Totodată, actriţa s-a săturat de rolurile care îi erau oferite. Probabil că se urmărea în mod exagerat sexualizarea sa pe marele ecran şi mai puţin talentul său actoricesc. De aceea, a petrecut câţiva ani jucând în piese de teatru pe Broadway.

Moartea tragică a actriţei Lupe Velez

Lupe a revenit pe marele ecran în anul 1939, jucând într-o comedie numită „Fata din Mexic”. În mod neaşteptat, în ciuda bugetului redus, filmul a avut un mare succes. Astfel, au apărut oferte pentru roluri mai serioase.

Lupe Velez şi Harald Maresch

În anul 1944, Lupe Velez a început să se întâlnească cu actorul Harald Maresch. Actriţa a rămas însărcinată, însă a fost pur şi simplu devastată atunci când Harald a refuzat să se căsătorească cu ea. Lupe era o catolică practicantă şi nu concepea să facă un avort sau să-şi crească singură copilul.

În dimineaţa zilei de 14 decembrie 1944, secretara actriţei, întrucât nu primise niciun semn de la aceasta, a mers acasă la ea. A găsit-o pe Lupe Velez întinsă în patul său, nemişcată, având un bileţel alături.

„Să te ierte Dumnezeu şi să mă ierte şi pe mine, de asemenea, dar prefer să-mi iau singură viaţa şi pe cea a copilului nostru, decât să-l aduc pe lume în ruşine sau să-l ucid. Cum ai putut, Harald, să te prefaci că mă iubeşti pe mine şi pe copilul nostru, dacă în tot acest timp nu ne-ai vrut? Nu văd nicio variantă de a ieşi din asta, aşa că îţi spun adio şi îţi urez noroc.”, scria Lupe pe biletul adresat actorului Harald Maresch.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Asemănarea dintre personajele de film şi oamenii ilustraţi de acestea (9)

Ziarele vremii au răstălmăcit povestea. Astfel că, într-una dintre variante, care a apărut şi în cartea regizorului Kenneth Anger, numită „Hollywood Babylon”, în care detaliază scandalurile în care au fost implicate vedetele hollywoodiene în prima jumătate a secolului XX, a fost relatată o ipoteză şocantă. S-a spus că actriţa ar fi luat 75 de pastile de somn, cu whisky. Însă i s-ar fi făcut rău de la combinaţia cu mâncarea mexicană şi a mers la toaletă, unde şi-a pierdut cunoştinţa. Ar fi fost găsită a doua zi, fără viaţă, cu capul în vasul de toaletă.

Unul dintre poliţiştii ajunşi la faţa locului, Clinton Anderson, a lămurit misterul în cartea sa autobiografică. Adevărul este că Lupe Velez a fost găsită pe pat, cu biletul lângă ea. Însă poliţistul crede că actriţa nu ar fi vrut să-şi ia viaţa. Aceasta, printr-un gest disperat, ar fi vrut să-l recâştige de fapt pe Harald Maresch. Cu toate acestea, ar fi greşit doza de pastile, care i-au cauzat moartea. Avea doar 36 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele