Dacă ați avut vreodată o noapte lipsită de somn și ați simțit că a doua zi creierul dumneavoastră nu mai are energie, s-ar putea să nu fiți surprins să aflați că este mai mult decât un sentiment trecător. De fapt, lipsa somnului este mai periculoasă decât pare.

Cercetările arată că lipsa somnului nu este doar un factor de diminuare a stării de spirit, ci dăunează creierului și ar putea crește riscul de boli neurologice precum Alzheimer.

Oamenii de știință care investighează acest fenomen au făcut o descoperire importantă, izolând o proteină care este afectată atunci când șoarecii nu dorm suficient. Autorii studiului au folosit un model de insomnie indusă la șoareci pentru a confirma și extinde descoperirile anterioare privind efectele negative ale lipsei de somn asupra creierului.[sursa]

lipsa somnului alzheimer

Lipsa somnului duce la demenţă

Lipsa somnului a dus, în cele din urmă, la o scădere a nivelurilor unei anumite proteine, contrar unei teorii predominante care a fost recent pusă sub semnul întrebării. Această proteină se numeşte beta-amiloid şi își îndeplinește în mod normal funcțiile în creier într-o formă în care este solubilă, adică se dizolvă în apă, dar uneori devine solidă, formând aglomerări cunoscute sub numele de plăci de amiloid.

De asemenea, lipsa somnului duce la o scădere a proteinei pleiotrophin (PTN), care, la rândul ei, duce la moartea celulelor neuronale în hipocampus, o regiune cerebrală importantă pentru învățare și memorie.[sursa]

„Am descoperit că PTN este asociată cu deteriorarea cognitivă indusă de pierderea somnului. Munca noastră sugerează că semnalizarea mediată de PTN este un mecanism nou prin care somnul protejează funcția cognitivă., scrie echipa de la Universitatea Medicală Binzhou din China în lucrarea publicată.

• CITEŞTE ŞI:  Experţii explică ce se întâmplă dacă bei alcool după ce ai luat pastile şi care sunt efectele asupra organismului

Oamenii de știință au început să analizeze variațiile nivelurilor de proteine și ARN pentru a afla mai multe despre modificările care stau la baza producerii efectului lipsei de somn asupra hipocampusului, așa cum s-a demonstrat în studiile care implică oameni.

Pentru a evalua impactul insomniei asupra capacităților cognitive ale șoarecilor, cercetătorii au testat abilitățile spațiale ale animalelor atunci când navigau într-un labirint și memoria lor pe termen scurt atunci când recunoșteau un obiect nou. Deoarece testele în sine ar putea influența potențial proteinele hipocampale, cercetătorii și-au cronometrat cu atenție evaluările, efectuând analiza la 24 de ore după testul labirintului.

Analiza proteinelor a arătat că 164 de proteine au fost exprimate diferit în creierul șoarecilor afectaţi de insomnie în comparație cu șoarecii de control (cei neprivaţi de somn). Multe dintre aceste proteine sunt asociate cu zonele din hipocampus care au fost legate de bolile neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, Parkinson și Huntington.

Atunci când cercetătorii au comparat datele cognitive ale șoarecilor de control, au descoperit o corelație între șoarecii care au obținut rezultate slabe la testele cognitive și o scădere a nivelului uneia dintre proteine, PTN.

Somnul a restabilit nivelul de PTN

În plus, atunci când funcția de somn a fost restabilită la șoarecii insomniaci, expresia hipocampală a PTN a crescut şi la aceștia.

Publicitate

O analiză amănunțită a variațiilor genetice a arătat că o expresie redusă a PTN în hipocampus afectează o cale de moarte celulară. De asemenea, echipa spune că o parte din populație este mai expusă riscului de probleme cognitive atunci când nu doarme suficient din cauza unei variații în genele lor.

Aceste rezultate evidențiază PTN ca biomarker pentru dificultățile cognitive legate de lipsa somnului și se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care susțin rolul protector al somnului în creier.

• CITEŞTE ŞI:  Un simplu plasture ar putea reda capacitatea de a vorbi, persoanelor cu afecțiuni ale vocii

În special, șoarecii modificați genetic fără PTN au prezentat un comportament cognitiv anormal în studiile anterioare, iar studiile la om implică PTN în boala Alzheimer.

Așadar, ar putea fi timpul să vă gândiți din nou la acel chef nocturn de Netflix, de dragul creierului dumneavoastră, iar dacă aveți probleme cu somnul, ar putea merita să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale.

„Studiul nostru oferă un nou biomarker pentru afectarea cognitivă indusă de insomnie și o nouă strategie pentru căutarea de biomarkeri neurologici prin integrarea proteomicii și a geneticii sistemelor.”, concluzionează autorii studiului.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele