Jason Padgett este un artist și matematician autodidact, cunoscut pentru abilitățile sale intelectuale remarcabile dobândite în urma unei traume cerebrale. Povestea sa de viață, descrisă chiar de el în cartea sa autobiografică, este fascinantă și inspirațională.

Jason Padgett s-a născut în anul 1970, în oraşul Anchorage, din Alaska. Înainte de incident, Jason nu era interesat de matematică sau artă și nu avea antecedente academice sau artistice notabile. El lucra la fabrica de mobilă a tatălui său și îşi petrecea timpul liber în baruri și cluburi. Nu i-a plăcut niciodată şcoala şi a avut doar note de trecere.

Cum s-a transformat Jason Padgett dintr-un petrecăreţ într-un geniu al matematicii

În noaptea zilei de 13 septembrie 2002, viața lui Jason Padgett s-a schimbat complet după ce a fost atacat de doi bărbaţi și lovit în cap în timp ce ieșea dintr-un bar de karaoke din oraşul Tacoma, din statul american Washington. Cei doi i-au furat geaca din piele, dar nu şi portofelul în care avea câteva sute de dolari. Cei doi atacatori au fost identificaţi de poliţie şi arestaţi, fiind ulterior eliberaţi.

Atunci când şi-a revenit, Jason nu-şi mai amintea cum a ajuns la spital. Ştia doar că a simţit o lovitură puternică în partea din spate a capului şi a văzut o lumină albă, foarte puternică, asemănătoare cu bliţul unui aparat foto. A ameţit şi totul se învârtea în jurul lui, până când a căzut la pământ, pierzându-şi cunoştinţa.

Acest atac a provocat o schimbare în activitatea creierului său. Comoția cerebrală severă pe care a suferit-o a declanșat o formă rară de sinestezie, permițându-i să vadă modele și structuri geometrice în mișcările obiectelor și în mediul înconjurător. Jason Padgett a început să prezinte semne de tulburare obsesiv-compulsivă și de tulburare de stres post-traumatic. Acest fenomen, numit sindromul savantului, a schimbat complet modul în care Jason percepe lumea.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  O nouă soluție la Paradoxul Fermi arată că Marele Filtru este pe cale să se producă

Sindromul savantului este o afecțiune în care apar abilități noi uimitoare, de obicei în muzică, artă sau matematică, neașteptat la persoane obișnuite după o leziune cerebrală, un accident vascular cerebral sau alt incident al sistemului nervos central.

Cum s-a schimbat viaţa lui Jason Padgett după incidentul violent

După acest incident, Jason a început să studieze matematica și geometria la un nivel avansat, în ciuda lipsei de pregătire formală în aceste domenii. A devenit obsedat de modelele geometrice și fractale pe care le vedea în jurul său și și-a îndreptat atenția către geometria euclidiană și non-euclidiană.

jason padgett
Jason Padgett, înainte şi după incidentul care i-a transformat viaţa

În același timp, a început să-și transforme percepțiile sale în desene și picturi care ilustrează concepte matematice și geometrice complexe. Lucrările sale de artă sunt realizate manual și reprezintă modele fractale, forme geometrice și alte concepte matematice abstracte.

Cartea sa, „Struck by Genius: How a Brain Injury Made Me a Mathematical Marvel”, detaliază această transformare uluitoare și prezintă experiențele personale ale lui Jason, precum și modul în care a învățat să trăiască cu această nouă percepție a lumii. De asemenea, cartea explorează cercetările științifice care au fost efectuate pentru a înțelege cum funcționează creierul său și cum acesta s-a adaptat în urma traumei.

Povestea lui Jason Padgett a atras atenția publicului și a comunității științifice, fiind prezentată în diverse emisiuni TV, articole și conferințe. Experiența sa neobișnuită demonstrează capacitatea remarcabilă a creierului uman de a se adapta și de a evolua în urma unor evenimente traumatice.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Iată ce a prezis Nostradamus pentru 2024! Răspunsul este, cu siguranţă, unul neaşteptat

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele