Când auzi de un jaf la mănăstire, te gândeşti că probabil săracii călugări au rămas fără rezervele de zarzavat, dulceaţă şi, în cel mai rău caz, vin.

Totuşi, hoţii au dat o lovitură colosală la Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov.

Călugărul Calinic a fost lăsat fără 100.000 de euro, bani pe care hoţii i-ar fi furat de sub patul monahului.[Libertatea]

Jaf la mănăstire

Banii, despre care Costel Slabu spune că erau economii de familie, au dispărut ca și cum n-ar fi fost chiar de sub patul său din chilie.

Acolo erau ținuți în mare secret de o bună perioadă de timp.

Taina averii călugărului Calinic – nume pe care Slabu și l-a luat după ce a îmbrăcat haina monahală -, s-a risipit în chip misterios.

Oameni fără frică de Dumnezeu au căzut în păcat și, la ceas de seară, i-au călcat modesta chilie.

Cum a fost posibil ca necuratul să-și bage coada în treburile sale păzite cu sfințenie, nici monahul nu înțelege prea bine.

În Mănăstirea Pasărea nu se intră ca-n codru.

Orice față nouă care se arată este imediat reperată. Chiar și așa, oameni fără suflet dar cu nevoi mari, au dat lovitura fără ca nimeni să bage ceva de seamă.

Fără să scotocească prea mult, bandiții au luat de sub patul pe care Calinic își trăgea sufletul între două rugăciuni, geanta burdușită cu bani.

Publicitate

După ce a fost lăsat fără agoniseala strânsă cu sudoarea frunții dar și cu bunul ajutor al familiei sale, călugărul jefuit i-a afurisit pe nelegiuți. Apoi a dat fuga la poliţiştii ilfoveni cărora le-a povestit toată tărășenia.

• CITEŞTE ŞI:  Tomasz Komenda a fost găsit nevinovat după 18 ani de închisoare

Rugile sale s-au îndreptat întru prinderea hoţilor.

Patriarhia se delimitează

Patriarhia spune că nu sunt banii Bisericii.

În timp ce Calinic își plânge în pumni în nopți abe pentru suta de mii de euro care i-a fost furată de sub patul său, Patriarhia Română și-a luat mâna de pe bietul călugăr. Dar și de pe banii lui.

Superiorii monahului econom spun că nici un șfanț din averea furată nu este al Bisericii. De fapt, ar fi vorba despre o sumă mult mai mică.

Nici ei nu știu cât a fost în geanta lui Calinic, dar în nici un caz nu puteau fi 100.000 de euro.

”Este o sumă mult mai mică. Nu au fost furați 100.000 de euro. Nu putem să spunem care este suma, nici măcar maica stareță nu o știe, dar nu sunt 100.000 de euro”, a declarat preotul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Cât despre provenineța agoniselii, aceeași față bisericească a adăugat: ”Familia avusese un necaz și i-au adus lui banii să-i țină. Erau banii lui, nu ai Bisericii”.

Din fericire, poliţiştii au stabilit încă de la începutul anchetei un cerc de suspecţi. În cele din urmă, hoţul a fost prins.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele