Până în prezent, mai multe persoane au păşit pe Lună, însă există un singur om care a decedat şi a fost înmormântat pe satelitul natural al Pământului.

Până în prezent, cercetătorul Eugene Shoemaker este singura persoană ale cărei rămăşiţe au fost trimise pe Lună.[Atlas Obscura]

Numele cercetătorului a devenit cunoscut după ce o cometă care s-a ciocnit de suprafaţa lui Jupiter în anul 1994 a primit denumirea sa.

Cometa pe care Shoemaker a descoperit-o alături de soţia sa Carolyn şi David Levy este cu adevărat deosebită. A fost pentru prima oară când omenirea a fost martora a unei coliziuni planetare.

Shoemaker s-a bucurat de o carieră interesantă, combinând cunoştinţele sale din geologie cu cele în astronomie. El a studiat mai multe cratere de pe Pământ, iar la începutul anului 1960 a fondat Programul de Cercetare Arheologică din SUA.

Shoemaker şi-a folosit cunoştinţele şi pentru a-i pregăti pe astronauţii din cadrul misiunilor Apollo.

Moartea lui Eugene Shoemaker

Viaţa sa fascinantă s-a sfârşit pe 18 iulie 1997, când a murit într-un accident de maşină.

Însă chiar şi mort, călătoria sa nu s-a încheiat.

A fost înmormântat pe Lună

O colegă apropiată a lui Shoemaker, Carolyn Porco, a decis să trimită rămăşiţele cercetătorului, care şi-a dorit toată viaţa să devină astronaut, către Lună.

Ideea a fost apreciată şi de către NASA. Agenţia americană a luat legătura cu Celestis, o companie care se ocupa deja cu lansarea rămăşiţelor decedaţilor în spaţiu.

Pe 6 ianuarie 1998, sonda spaţială Lunar Prospector, deţinută de NASA, s-a lansat către polul sud al Lunii. La bordul său a fost depozitată o parte din cenuşa lui Shoemaker.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Lobul geloziei, zona din creier care controlează impulsurile de gelozie

Cenuşa a fost amplasată într-o capsulă de policarbon furnizată de Celestis. Pe aceasta erau inscripţionate numele cercetătorului, data la care s-a născut şi cea la care a decedat, o imagine cu craterul din Arizona unde a antrenat astronauţii din misiunea Apollo şi un citat din Romeo şi Julieta.

Pe 31 iulie 1999, misiunea s-a încheiat atunci când NASA a prăbuşit, intenţionat, nava pe suprafaţa Lunii. Astfel, Shoemaker a devenit primul şi până acum singurul om ”înmormântat” pe Lună.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele