Îngerul de mare este o creatură cu un aspect deosebit, care a cucerit iubitorii de natură din toată lumea prin aspectul său asociat imaginii unui înger.

Alexander Semenov, biolog marin, dar şi fotograf, a reuşit să surprindă în imagini această fiinţă aproape ireală, o nevertebrată cu aspect nepământesc, dat cât se poate de reală.

Îngerul de mare, o fiinţă interesantă

În realitate, îngerul de mare este o specie de melc de mare, care nu are cochilie și care își folosește picioarele transformate într-o pereche de structuri asemănătoare unor aripi, numite parapodii, pentru a înota în apă. Aceste aripi sunt formate din şapte grupe de muşchi, fiind foarte flexibile. Felul în care înoată aceste fiinţe, ne duc cu gândul la nişte secvenţe divine.

Îngerul de mare are un corp mic, transparent și gelatinos, cu o lungime de 4-7 cm. Putem găsi aceste nevertebrate în apele reci ale Oceanului Arctic, ale Oceanului Atlantic de Nord și în apele din Marea Sargasso. Această specie nu trăiește aproape de suprafață, fiind găsită la o adâncime mai mare de 500 de metri. Nevertebrata mai este numită Clione Limacina, făcând parte din grupul de moluște cunoscute sub numele de Gymnosomata.[sursa]

îngerul de mare
Înger de mare surprins de biologul Alexander Semenov

În ciuda aparenţei angelice, îngerul de mare este un prădător. Se hrănește de obicei cu rudele sale apropiate, melcii de mare cu cochilie numiți fluturi de mare sau Limacina Helicina. Îngerul de mare își folosește cele două apendice, numite conuri bucale, pentru a extrage fluturii de mare complet din cochiliile lor. Gura lor este, de asemenea, foarte interesantă. Este împărțită în trei perechi de conuri bucale, prada fiind ținută captivă cu ajutorul unor ”cârlige”.

• CITEŞTE ŞI:  O tarantulă uriaşă care vânează un mamifer pare a fi un moment horror

Aceste creaturi fascinante au abilitatea remarcabilă de a-şi schimba sexul, fiind hermafrodiţi secvenţiali. Asta înseamnă că încep viaţa ca masculi şi apoi devin femele în cursul vieţii. După ce se înmulţeste, creatura misterioasă dispare atunci când apele se încălzesc până la temperaturi de 3-5 grade Celsius. Reapare după circa şase luni, de sub gheaţă. Nimeni nu a reuşit să afle până acum unde dispare în toată această perioadă de timp.

Îngerii de mare se apără de alți prădători prin producerea unor compuși chimici care resping peștii. Aceasta este o caracteristică extraordinară pentru o moluscă, fiind singurul exemplar în care un sistem defensiv chimică este produs de corpul moluştei și nu absorbit dintr-o sursă de hrană.

Vizionaţi în materialul de mai jos imagini surprinse cu un înger de mare în toată splendoarea sa

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele