Incidentul OZN de la Roswell, cunoscut pe scurt drept „Incidentul Roswell”, reprezintă unul dintre cele mai fascinante și controversate mistere din istoria ufologiei (o pseudo-ştiinţă care se ocupă cu studiul obiectelor zburătoare neidentificate). Potrivit unor surse, în iunie sau iulie 1947, un obiect zburător neidentificat s-a prăbușit în apropiere de Roswell, New Mexico, SUA, și a fost recuperat de armata americană.

Se presupune că obiectul era o navă extraterestră și că la bord se aflau câteva cadavre de ființe necunoscute. În cele din urmă, Armata a negat această versiune și a susținut că obiectul era doar un balon meteorologic care făcea parte dintr-un proiect secret numit Mogul, destinat să detecteze testele nucleare sovietice.

Incidentul Roswell, un mister care dăinuie şi în ziua de azi

În anul 1947, o lumină puternică pe cerul orașului Roswell a atras atenția localnicilor. Membri ai armatei americane s-au deplasat la fața locului și au găsit, în deșertul din New Mexico, resturile a ceea ce urma să fie primul și singurul OZN recunoscut de o autoritate în domeniu.

În data de 8 iulie 1947, Roswell Army Air Field (RAAF), biroul de informații publice din Roswell, New Mexico, a emis un comunicat de presă în care precizează că personalul din compania 509th Bomb Group a recuperat o farfurie zburătoare prăbușită în apropiere de o fermă din Roswell, ceea ce a mărit interesul mass-mediei pentru acest subiect. În ziua următoare, declaraţiile s-au întors la 180 de grade. Comandantul Forţelor Aeriene ale SUA a afirmat că, de fapt, un balon cu radar de urmărire a fost recuperat de către personalul RAAF și nu un disc zburător. Astfel au început teoriile conspiraţioniste.[sursa]

incidentul roswell

La scurt timp, au apărut persoane care să afirme că au văzut, cu propriii ochi, cadavrele dezmembrate ale unor extratereștri. Mărturiile se înmulțesc. Armata americană a publicat o cantitate nemaipomenită de rapoarte, în încercarea de a pune capăt zvonurilor. Însă mai multe dintre aceste rapoarte păreau că se bat cap în cap, ceea ce a fost de natură să adâncească îndoielile. 

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai rapidă limbă din lume şi cu ce viteză se exprimă vorbitorii acestora

După mediatizarea acestui incident, s-au format două tabere, fiecare susținând cu tărie propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Nici în prezent circumstanțele incidentului nu sunt complet elucidate. Ufologii și conspiraționiștii cred cu tărie că este vorba despre prăbușirea unui OZN, iar scepticii și reprezentanții guvernamentali susțin mai multe variante, cea mai populară fiind aceea a prăbușirii unui balon meteorologic aflat într-o misiune de testare în cadrul unui experiment secret denumit „Mogul”. Mulți cercetători de OZN-uri cred că nava extraterestră s-a prăbușit la Roswell și că forțele militare americane au încercat să ascundă faptul că aceasta a fost recuperată chiar de ei.

După o perioadă de linişte, teoriile conspiraţiei au revenit în forţă

Incidentul a fost uitat vreme de câțiva ani, până când, în anii ’70, au apărut noi mărturii și documente care susțineau că armata a ascuns adevărul și a mușamalizat cazul. Unii martori au afirmat că au văzut resturi metalice cu proprietăți neobișnuite, cum ar fi flexibilitatea, rezistența sau imposibilitatea de a fi tăiate sau arse.

Alții au spus că au văzut trupurile unor creaturi mici, cu pielea cenușie, capul mare și ochii negri, care ar fi fost transportate la o bază militară sau la un spital. Unii au susținut chiar că au fost amenințați sau intimidați de agenți guvernamentali pentru a nu divulga nimic despre incident

Jesse Marcel este unul dintre militarii care au studiat resturile neidentificate. În anul 2010, fiul său, Jesse Marcel Jr., a povestit pentru BBC despre ceea ce a rămas în istorie drept „incidentul Roswell”. Jesse Marcel Jr. avea 11 ani când tatăl său a adus acasă materialele găsite în deșert. „Resturile era asemănătoare cu niște folii, precum foițele de aluminiu”. Ele erau însemnate cu niște simboluri stranii: „Am crezut inițial că sunt hieroglife egiptene, dar mai degrabă semănau cu figuri geometrice: triunghiuri, cercuri, pătrate, puncte și aveau o culoare mov.”, a adăugat bărbatul.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  ADN-ul din părul lui Beethoven dezvăluie o surpriză la 200 de ani distanță

Incidentul OZN de la Roswell a devenit un fenomen cultural, care a inspirat numeroase cărți, filme, documentare și teorii ale conspirației. Mulți cercetători și entuziaști ai OZN-urilor consideră cazul drept o dovadă incontestabilă a existenței vieții extraterestre și a contactului cu aceasta. Alții sunt mai sceptici și cred că incidentul are o explicație rațională sau că este rezultatul unei dezinformări intenționate. Oricare ar fi adevărul, incidentul OZN de la Roswell rămâne unul dintre cele mai interesante și misterioase din istoria umanității.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele