Diamantele de pe Pământ sunt destul de rare. Însă există locuri în Univers unde plouă cu diamante. La propriu. Pe planetele gigantice de gheață, precum Uranus și Neptun, ploaia cu diamante este un fenomen obișnuit.

Experimente de laborator sugerează că ploaia cu diamante apare la temperaturi și presiuni mai scăzute decât s-a crezut anterior, ceea ce face ca acest fenomen să fie mai comun nu doar în Sistemul Solar, ci și în alte locuri din Univers. De asemenea, fenomenul ar putea avea un rol în influențarea câmpurilor magnetice ale acestor planete.

Ploaia cu diamante este un fenomen care se produce pe anumite planete sau stele, unde condițiile de temperatură și presiune sunt atât de extreme, încât atomii de carbon se pot transforma în diamante în atmosfera lor. Aceste diamante se formează și se acumulează, apoi devin tot mai grele și cad spre interiorul planetei sau stelei, asemenea unor picături de ploaie.

Nu putem călători în straturile profunde ale atmosferei unde se formează diamantele, dar putem reproduce condiții similare în laborator. Utilizând o nicovală de diamant, cercetătorii au supus un film realizat din polistiren la o presiune incredibilă. Ulterior, au lovit filmul cu raze X de înaltă energie care au încălzit mostra la peste 2.200 de grade Celsius, iar diamantele au început să se formeze.

plouă cu diamante

În Univers plouă cu diamante, iar fenomenul este destul de comun

Echipa a fost, de asemenea, capabilă să efectueze experimente pe perioade de timp mai lungi și să investigheze cum reacționează compușii de carbon în prezența oxigenului. Au observat că este posibil să se creeze aceste diamante la temperaturi și presiuni mai scăzute, ceea ce înseamnă că acestea petrec mai mult timp în atmosfera planetei înainte de a cădea mai adânc în interiorul acesteia.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Telescopul James Webb a descoperit mii de galaxii asemănătoare Căii Lactee, "care nu ar trebui să existe"

Și nu este vorba doar despre precipitații. Câmpurile magnetice ale lui Uranus și Neptun nu sunt simetrice precum cel al Pământului și se crede că sunt create de straturi conductive adânc în interiorul planetei. Prezența diamantelor care cad prin aceste straturi, purtând gaze și gheață pe măsură ce coboară, ar putea să le agite, creând curenți și, eventual, conducând câmpurile magnetice.

„Ploaia de diamante pe planetele gazoase prezintă o enigmă intrigantă pentru noi. Oferă o sursă internă de încălzire și transportă carbonul mai adânc în interiorul planetei, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra proprietăților și compoziției. Ar putea iniția mișcări în interiorul gheții conductive găsite pe aceste planete, influențând generarea câmpurilor magnetice.”, a declarat Mungo Frost, autor principal și cercetător la SLAC.

Deoarece studiul arată că sunt necesare temperaturi și presiuni mai scăzute pentru a crea aceste ploi de diamante, înseamnă că planetele mai mici, așa-numitele mini-Neptuni, probabil că vor avea și ele ploi de diamante. Înțelegerea vecinilor noștri gigantici de gheață prin observații directe și de laborator oferă noi oportunități pentru înțelegerea numeroaselor lumi aflate dincolo de sistemul nostru solar.

„Această descoperire revoluționară nu doar adâncește cunoștințele noastre despre planetele gazoase din vecinătate, ci are și implicații pentru înțelegerea proceselor similare în exoplanetele aflate dincolo de sistemul nostru solar.”, a spus Siegfried Glenzer, directorul diviziei High Energy Density a SLAC.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Ce s-ar întâmpla dacă Pământul nu s-ar mai învârti? Care este explicaţia ştiinţifică

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele