Pentagonul a dat publicității trei înregistrări video ce conţin imagini cu OZN-uri, deţinute de Marina Statelor Unite. Iniţial fuseseră clasificate „top secret”, dar au ajuns, printr-o scurgere de informații, pe internet.

Înregistrările surprind „fenomene aeriene inexplicabile”, pe care mulți le consideră obiecte zburătoare neidentificate (OZN).[CNN]

Pentagonul a motivat că a decis să declasifice aceste documente video tocmai pentru a veni în întâmpinarea nelămuririlor publicului. Mulţi oameni se întrebau dacă aceste înregistrări sunt sau nu reale și dacă mai există și altele.

„Considerăm în continuare fenomenele aeriene surprinse în materialele video drept neidentificate”, a spus o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Ea a explicat că Departamentul Apărării consideră că filmulețele pot fi declasificate pentru nu dezvăluie aspecte sensibile ale capabilităților armatei americane.

Capturi de ecran din materialele care conţin imagini cu OZN-uri publicate de Pentagon

Înregistrările arată ceea ce au văzut piloții unor avioane de luptă ale US Navy în timpul unor zboruri de antrenament, în 2004 și 2015. Sunt imaginile primite pe ecrane de la senzorii video ai aparatelor de zbor.

Un film datează din noiembrie 2004, iar celelalte două din ianuarie 2015. Au ajuns să circule pe internet încă din 2007, respectiv 2017 și 2018, fiind intens vizionate și comentate.

Două dintre ele au fost incluse într-un articol publicat în decembrie 2017 de New York Times.

Atunci publicaţia dezvăluia că guvernul SUA a avut până în 2012 un program secret ce se ocupa cu investigarea informațiilor despre obiecte zburătoare neidentificate.

Imagini cu OZN-uri, publicate de Pentagon

Apoi, în aprilie 2019, US Navy a recunoscut că scurgerea filmulețelor către presă i-a determinat pe oficiali să schimbe regulamentele referitoare la modul în care piloții trebuie să raporteze dacă văd „aparate neautorizate sau neidentificate”.

În două dintre filmulețe se aud reacțiile de uimire ale piloților față de viteza cu care se mișcă aceste obiecte.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 copii eroi din viaţa reală, care te vor impresiona cu faptele lor

Unul dintre piloții care au fost martori la fenomenul din 2004 a declarat în 2017 la CNN că obiectul se mișca într-un mod pe care nu și-l putea explica.

„Când m-am apropiat, a accelerat rapid către sud și a dispărut în nici două secunde”, a povestit pilotul.

„A fost extrem de abrupt, ca o minge de ping-pong care lovește un perete”, a adăugat el.

Programul Pentagonului pentru studierea unor întâlniri aeriene cu obiecte necunoscute s-a desfășurat între 2007 și 2012, dar s-a încheiat din lipsă de finanțare.

Fostul șef al acestui program secret declara în anul 2017 la CNN că personal, crede că „sunt dovezi convingătoare despre faptul că nu suntem singuri”.

Acum, el a salutat faptul că Pentagonul a dat oficial publicității aceste înregistrări video, dar spune că ar mai fi multe de făcut.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele