Himera umană poate părea un termen fantezist, inventat pentru filmele horror sau SF, însă există cel puţin un caz în care are un înţeles concret. Dincolo de sensul principal, în biologie himeră înseamnă un organism rezultat prin amestecarea celulelor a doi sau mai mulți zigoți distincți.

Ştim că testele de paternitate pot oferi unele surprize mai puţin plăcute. Dar cazul unei familii din Washington, SUA, este atât de bizar, încât şansele ca el să se repete sunt aproape de zero.

După ce au urmat tratamente de fertilitate pentru conceperea unui copil, cei doi părinţi au fost şocaţi când au aflat că fiul rezultat nu este al tatălui care şi-a donat materialul genetic.

După două teste de paternitate, a rezultat că tatăl şi fiul aveau în comun doar circa 10% din ADN.

Practic, tatăl copilului era de fapt unchiul său. Dar bărbatul nu avea niciun frate. Cel puţin nu unul de care să ştie el.[Time.com]

himera umană

Atunci părinţii s-au gândit că este vina clinicii de fertilitate. Au crezut că medicii au inseminat mama cu sperma altui bărbat, care, din întâmplare, putea fi un frate rătăcit de-al soţului. Dar care erau şansele?

Cei doi părinţi au angajat un avocat, care a început cercetările. Avocatul le-a sugerat celor doi să efectueze un test genetic mai amănunţit. Din nou, rezultatul a confirmat că bărbatul şi fiul său aveau o legătură de rudenie de doar 25%.

Cum a apărut „himera umană”?

În urma unor analize complexe şi a unor legături făcute de specialişti, a rezultat că ADN-ul din sperma bărbatului era în proporţie de 90% al său, iar în proporţie de 10% al fratelui său geamăn, care nu s-a născut niciodată.

• CITEŞTE ŞI:  Topirea gheții polare are un impact semnificativ asupra duratei anului. Timpul se scurtează, dar care este explicaţia?

Aşadar, era vorba despre sindromul geamănului dispărut.

Geamanul dispărut este un fetus dintr-o sarcină multigemelară, care moare în uter şi este apoi parţial sau complet absorbit de către mamă sau frate. În cazul de faţă, de către frate.[sursa]

Aceste cazuri sunt extrem de rare, dar au loc în special la sarcinile cu inseminare in vitro.

Publicitate

Ceea ce face cazul acestui bărbat cu adevărat special este faptul că celulele absorbite din organismul geamănului dispărut au devenit sperma care a adus pe lume o altă fiinţă.

Aşadar, un om care nu s-a născut niciodată a reuşit să aducă pe lume un copil.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele