Singurul preot condamnat la moarte şi executat în toată istoria SUA a fost Hans Schmidt, la începutul anilor 1900.

Hans Schmidt nu era un copil obişnuit. S-a născut în anul 1881, în Aschaffenburg, Germania, iar copilăria sa nu a fost cea mai fericită. Avea un obicei bizar de a urmări cum vitele şi porcii sunt tăiaţi şi tranşaţi în abatorul local.

De asemenea, îi plăcea să se joace de-a preotul, confecţionându-şi un altar acasă. Aceste două pasiuni aveau să se dezvolte ulterior într-un mod nefiresc.

Hans Schmidt a devenit preot

La vârsta de 25 de ani, Hans a fost hirotonit în Germania, unde a servit ca preot timp de 4 ani. În urma unor dispute cu persoane sus-puse în ierarhia bisericească, Hans a fost relocat.

În anul 1908, a fost transferat în oraşul american Louisville, Kentucky. A lucrat ca preot la Biserica Sf. Ioan. Şi aici s-a certat cu liderii Bisericii Catolice şi a fost din nou transferat la Biserica Sf. Boniface, din Manhattan, New York.[sursa]

preot executat
Hans Schmidt şi Anna Aumuller

Nu a fost singurul care şi-a găsit un nou loc de muncă la Biserica Sf. Boniface. O tânără îngrijitoare de origine austriacă, pe nume Anna Aumuller, se angajase şi ea de curând la biserică, pentru a avea în grijă magazinul bisericesc.

Între Hans şi Anna a avut loc o atracţie reciprocă, iar cei doi au început o aventură.

Cum era de aşteptat, şirul de relocări ale lui Hans nu s-a oprit aici. A fost transferat din nou, de această dată la Biserica Sf. Iosif, din Harlemul de Vest.

Cel mai probabil, liderii bisericii au aflat de aventura tânărului preot cu Anna. Însă distanţa nu a stat în calea relaţiei dintre cei doi.

Căsătorie în secret şi o crimă oribilă

Pe 26 februarie 1913, Hans Schmidt s-a căsătorit în secret cu Anna Aumuller, ţinând el însuşi ceremonia. Preoţii catolici nu au voie să se căsătorească, iar cu atât mai mult le este interzis să aibă aventuri sexuale.

• CITEŞTE ŞI:  Un ziar l-a dat mort din greşeală, inventatorul dinamitei aflând că oamenii l-au numit "vânzătorul de moarte"

Relaţia dintre cei doi a ajuns la un final îngrozitor, în anul 1913, pe când Hans avea 31 de ani, iar Anna 21.

Publicitate

Tânăra i-a spus preotului că este însărcinată. Acesta ştia că zilele sale ca preot sunt numărate dacă s-ar afla că un preot catolic celibatar s-a căsătorit şi a lăsat însărcinată o femeie.

Pe 2 septembrie 1913, Hans Schmidt i-a tăiat gâtul Annei cu un cuţit de bucătărie, în timp ce se aflau într-un apartament din Manhattan, pe care bărbatul l-a închiriat pentru amanta sa.

Ulterior, preotul a tăiat capul tinerei folosind un fierăstrău, iar corpul l-a secţionat în jumătate. A înfăşurat fiecare parte folosind un ziar din data de 31 august. Partea inferioară a trupului a băgat-o într-o faţă de pernă, care avea litera „A” brodată în partea de jos.

Hans a transportat apoi părţile din trupul Annei şi le-a aruncat în Râul Hudson. A legat câteva bucăţi de şist de cadavru, sperând că se va duce la fundul apei.

Trei zile mai târziu, doi copii de pe malul din New Jersey al râului au găsit partea de sus a cadavrului. La câţiva kilometri în aval, în oraşul Weehawken, restul cadavrului a fost găsit, încă băgat în faţa de pernă, având legate bucăţi de şist.

În urma autopsiei s-a stabilit că era vorba despre o femeie cu vârsta de sub 30 de ani, cu înălţimea de circa 162-163 cm, şi o greutate între 54-58 kg. De asemenea, s-a stabilit că femeia născuse prematur, cu puţin timp înainte de a fi ucisă.

Identificarea cadavrului

Dincolo de cadavru în sine, cea mai bună probă pentru identificarea cadavrului a fost tocmai faţa de pernă în care era învelită partea inferioară a trupului.

Litera „A”, care era brodată pe faţa de pernă a dus către o companie de croitorie care lucra pe comandă şi care ţinea o contabilitate amănunţită a listelor cu clienţi. Astfel, poliţiştii au ajuns la apartamentul Annei Aumuller, unde a fost livrată lenjeria, după cum apărea pe listele firmei.

Proprietarul le-a spus poliţiştilor că un bărbat pe nume Hans Schmidt închiriase apartamentul pentru o tânăra, în urmă cu circa două săptămâni. Apoi i-a condus pe poliţişti în apartament, care încă era un loc însângerat.

• CITEŞTE ŞI:  Moartea lui Alexandru cel Mare, un mister macabru rămas nedesluşit

Pereţii şi podeaua erau plini de sânge, deşi erau câteva urme care sugerau că cineva începuse să facă curat.

Schmidt a reuşit să spele cuţitul şi fierăstrăul, pe care le-a depozitat într-un cufăr. În alt cufăr, au fost găsite scrisori pe care preotul i le-a trimis Annei, precum şi batiste brodate cu litera „A”, în acelaşi stil cu faţa de pernă în care a fost găsită partea din cadavru.

Confesiunea preotului şi procesul

Poliţiştii l-au identificat rapid pe Hans Schmidt, care se afla la Biserica Sf. Iosif. În câteva minute, preotul a mărturisit faptul că se căsătorise în secret cu Anna şi apoi a recunoscut comiterea crimei.

„Am iubit-o. Dar sacrificiile se fac prin vărsare de sânge.”, a declarat preotul într-un mod bizar.

Procesul lui Schmidt a început pe 7 decembrie 1913. Vinovăţia sa nu putea fi pusă la îndoială, aşa că preotul şi avocaţii lui au jucat cartea nebuniei.

Cazul a fost intens mediatizat, iar toate ziarele dornice de senzaţional vuiau pe această temă. Până şi cele mai mici detalii însângerate erau savurate de cititori.

În faţa instanţei, Schmidt a reuşit să impresioneze. Pledoria a funcţionat. Doi dintre juraţi au muşcat momeala şi au fost convinşi că preotul nu avea capacitate deplină de exerciţiu.

În cel de-al doilea proces, însă, juraţii nu au mai fost la fel de naivi. De asemenea, judecătorul Vernin Davis a intervenit ferm.

„Având în vedere această explicaţie (nr. privind nebunia), cum consideraţi faptul că inculpatul s-a dus să cumpere un cuţit şi un fierăstrău, a tăiat cadavrul victimei, gândindu-se cum să scape de el? S-a dus la apartament în mijlocul nopţii, şi-a dat jos paltonul, i-a tăiat gâtul femeii şi apoi i-a secţionat trupul. Folosiţi-vă de bunul simţ. Folosiţi-vă de experienţele pe care le aveţi cu oamenii. Şi aveţi în vedere faptul că nu orice formă de problemă mintală reprezintă o scuză pentru a sâvârşi o crimă.”, s-a adresat judecătorul către juraţi.

• CITEŞTE ŞI:  Criminalul româncei arsă de vie în Italia a fost condamnat la închisoare pe viaţă

De această dată, juraţii au reacţionat ferm.

Singurul preot executat în istoria SUA

Hans Schmidt a fost acuzat de omor calificat, fiind condamnat la moarte pe scaunul electric. Primul şi singurul preot executat vreodată în istoria SUA şi-a văzut sfârşitul pe 18 februarie 1916, în închisoarea Sing Sing, din New York.

Presa a continuat să dezbată intens subiectul, iar noi detalii au ieşit la iveală.

Câteva crime nerezolvate au părut să se lege de tânărul preot. Se pare că încrederea publică în Biserică l-au ţinut departe de cercul de suspecţi în tot acest timp.

Investigatorii au găsit un al doilea apartament închiriat de catre Schmidt.

În interior, au descoperit o presă de tipărit care producea bancnote false de 10 dolari. În ziua de azi, ajustând rata inflaţiei, 10$ ar avea o putere de cumpărare egală cu 240$.

Dincolo de falsificarea de monedă, s-a descoperit că preotul punea la cale, alături de un dentist din Manhattan, un alt plan diabolic. Cei doi voiau să comită o serie de crime pentru a încasa banii cuveniţi din asigurările de viaţă.

În Louisville, cadavrul unei fetiţe în vârstă de 9 ani a fost găsit în subsolul bisericii în care Hans Schmidt a activat prima dată după ce fusese transferat în SUA.

Un îngrijitor a fost condamnat pentru oribila crimă, însă trupul fetiţei a fost tranşat într-un mod extrem de asemănător cu cel în care trupul Annei Aumuller a fost dezmembrat.

Săpând şi mai mult în trecutul lui Schmidt, poliţia din Germania a legat comiterea unei crime din oraşul natal de preot. O fetiţă a fost ucisă în Aschaffenburg, însă poliţiştii nu au apucat să-l interogheze pe tânărul preot, căci fusese deja executat.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele