Tribunalul din Hamburg l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe un fost gardian de lagăr nazist, în vârstă de 93 de ani.

Acesta este acuzat de comiterea a mii de crime şi complicitate la altele, comise la Stutthof, în Polonia, între anii 1944 şi 1945.

Acuzatul Bruno Dey „este găsit vinovat de complicitate în 5.232 de crime şi tentative de crime”, a declarat preşedinta completului Anne Meier-Göring, la finalul procesului.[Unilad]

Acesta ar putea fi printre ultimele procese cu privire la atromncităţile comise în al Treilea Reich.

”A fost rău, A fost o nedreptate teribilă. Nu ar fi trebuit să participaţi la Stutthof”, i-a spus judecătoarea.

”Vă consideraţi un observator. Însă sunteţi un susţinător al acestui infern creat de om”, i-a mai spus magistratul.

gardian nazist condamnat

Bruno Dey avea 17-18 ani la momentul comiterii faptelor. Astfel, a fost judecat în baza legislaţiei cu privire la minori.

Parchetul a cerut să fie condamnat la trei ani de închisoare, iar apărarea abandonarea procedurilor.

În scaun cu rotile la proces

Bruno Dey, s-a prezentat la audieri într-un scaun cu rotile, fiind însoţit de rude. Acesta a lucrat din august 1944 în aprilie 1945 în lagărul de concentrare Stutthof, în nordul Poloniei.

În total, aproximativ 65.000 de oameni, în principal evrei din ţările baltice şi Polonia au fost ucişi în lagăr.

Aceştia au fost executaţi cu un glonţ în ceafă, gazaţi cu zykon B sau spânzuraţi. Alţii au murit de frig, epidemii şi din cauza muncii forţate.

Publicitate

Acuzatul, aflat în post într-unul dintre turnurile de pază ale lagărului, avea sarcina să împiedice orice revoltă sau evadare.

Îl face acest lucru vinovat? El spune că nu. Nu a ”făcut în mod direct niciodată rău nimănui”.

Niciodată nu s-a ”oferit ca voluntar să intre în SS sau să servească într-un lagăr al morţii”, ci n-a avut de ales decât să accepte repartizarea, a declarat el.

• CITEŞTE ŞI:  Un român a fost prins la 28 de ani de la uciderea soţiei şi a fiicei sale

”Nu ar fi trebuit să urmaţi un ordin criminal şi în niciun caz să-l invocaţi” în apărarea dumneavoastră, i-a spus judecătoarea.

Avocatul său a pledat pentru clemenţă. A apreciat că este dificil să te aştepţi de la un adolescent de 17 ani să se delimiteze şi să ceară să fie transferat.

Acest lucru ar fi însemnat să fie trimis pe frontul de est.

”A servi într-un lagăr de concentrare nu era, la acea vreme, considerată o crimă”, a mai pledat Stefan Waterkamp.

Acest argument a fost respins în mod clar de judecătoare. ”În realitate, mesajul acestui proces este următorul: trebuie să veghezi la demnitatea umană cu orice preţ. Da, şi dacă preţul de plătit este propria securitate”, a subliniat ea.

Fostul gardian nazist a fost condamnat

Bruno Dey, care a fost o scurtă perioadă de timp prizonier de război după 1945, nu a fost nicidată deranjat ulterior. El a trăit la Hamburg, a fost brutar, şofer de camion şi portar, şi-a întemeiat o familie.

El a prezentat luni scuze ”celor care au trecut prin acest infern al nebuniei”. A dat asigurări că a conştientizat în mod real, în cele nouă luni ale procesului şi prin cele 40 de mărturii, ”întreaga amploare a cruzimii actelor comise la Stutthof”.

La 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, acest proces ar putea fi ultimul de acest fel, din cauza vârstei înaintate a protagoniştilor.

Tribunalul de la Wuppertal a anunţat săptămâna trecută inculparea altui fost gardian de la Stutthof, în vârstă de 95 de ani, acuzat de asemenea de complicitate la crime.

Totuşi, organizarea acestui proces este departe de a fi sigură.

• CITEŞTE ŞI:  Lady Jane Grey, regina celor nouă zile şi sfârşitul său dramatic la doar 17 ani

Aproximativ 30 de alte procese sunt în curs, potrivit presei germane.

Germania a judecat şi condamnat în ultimii ani mai mulţi foşti membri SS şi a lărgit la gardieni de lagăr capătul de acuzaţie de complicitate la crimă.

Acest lucru ilustrează o severitate sporită a justiţiei, deşi victimele şi urmaşii acestora consideră tardive acţiunile.

Cea mai mare pedeapsă aplicată într-un astfel de proces a fost de 5 ani de închisoare. John Demjanjuk, care a lucrat ca gardian în lagărul de exterminare de la Sobibor a fost condamnat în anul 2011, însă a decedat un an mai târziu.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele