Frank Hayes a rămas în istorie pentru o poveste neobișnuită și tragică în lumea curselor de cai. În anul 1923, Frank, care era îngrijitor de cai și jocheu ocazional, a avut parte de o victorie neașteptată și în același timp de moartea sa pe hipodrom.

Informaţiile despre viaţa timpurie şi educaţia lui Frank Hayes sunt limitate. Nu se cunosc foarte multe despre el. Se ştie că s-a născut în anul 1901, în Irlanda, după care a emigrat împreună cu familia sa în SUA, în jurul anului 1916. Ajuns peste ocean, Frank şi-a găsit rapid de muncă, devenind îngrijitor de cai de curse la ferma crescătorului de cai James Frayling, din Brooklyn.

Frank era îngrijigor la grajduri şi antrena caii, însă visul său era acela de a fi jocheu şi de a participa la curse. Avea să i se ivească această oportunitate, însă totul s-a încheiat într-un mod tragic.

frank hayes

Frank Hayes, singurul călăreţ care a câştigat o cursă, deşi era decedat

În data de 4 iunie 1923, Frank Hayes urma să concureze într-o cursă de cai la Belmont Park, din New York, pe un cal numit Sweet Kiss. Cu toate că nu era un jocheu profesionist și nu câștigase nicio cursă înainte, Hayes s-a antrenat intens în zilele premergătoare cursei, dorind să slăbească și să se pregătească cât mai bine pentru eveniment. Era extrem de entuziasmat şi dorea să pună cât mai puţină greutate pe calul său, pentru ca acesta să aibă un avantaj.

Ziua cursei a venit, iar Frank avea aşteptări foarte mari, deşi cotele nu-l dădeau deloc favorit. În timpul cursei, Frank Hayes și Sweet Kiss au avut un parcurs neașteptat de bun și au reușit să preia conducerea, depășindu-i pe ceilalți concurenți. Cu toate acestea, în timp ce se apropiau de linia de sosire, ceva neobișnuit s-a întâmplat. Frank Hayes a suferit un atac de cord și a murit în șa. În mod uimitor, Frank Hayes a rămas în șaua calului chiar și după moartea sa, iar Sweet Kiss a continuat să alerge și a câștigat cursa.

• CITEŞTE ŞI:  7 oraşe misterioase, scufundate în adâncuri, care par că sunt rupte din basme

Sweet Kiss a terminat cursa cu Hayes încă în șa, câștigând astfel în mod neașteptat și făcând din Hayes singurul jocheu care a câștigat o cursă deşi era decedat. Atunci când calul s-a oprit, Frank a căzut cu fața în jos și așa a rămas. Oamenii din tribună s-au amuzat iniţial, crezând că Frank a căzut din cauza emoţiilor. Ulterior, au înţeles că ceva era în neregulă.

Medicul John Voorhees a alergat într-un suflet, l-a examinat câteva momente, dar, dându-și seama de tragedie, nici măcar nu a încercat să-l resusciteze. ”A fost declarat mort pe loc!”, coform unui articol publicat în New York Times.[sursa]

Din respect pentru Frank Hayes și pentru trista întâmplare, proprietarul calului Sweet Kiss l-a retras din curse şi nu a mai concurat niciodată după aceea. Cabalina a primit şi o poreclă: „Sweet Kiss of Death” (Sărutul Dulce al Morții). Acest eveniment tragic și neobişnuit a rămas în istoria curselor de cai ca un exemplu de determinare și ca o dovadă a imprevizibilității vieții.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele