Femeile cu gâtul lung din poporul Kayan Lahwi, numit şi Padaung, o minoritate etnică aflată la graniţa dintre Thailanda şi Myanmar, sunt cunoscute în întreaga lume datorită inelelor pe care le poartă la gât, acest lucru oferindu-le un aspect unic.

Aceste femei mai sunt numite şi femei-girafă, datorită aspectului de gât alungit, împodobit cu inelele aurite, cer pot ajunge până la înălţimea de 15 cm şi o greutate de circa 9 kilograme. Cu toate acestea, există cazuri în care dimensiunile sunt cu mult mai mari, atât în ceea ce priveşte lungimea gâtului, cât şi greutatea inelelor.

Femeile cu gâtul lung încept să poarte inelele din copilărie

Fetiţele din acest grup etnic primesc încă de la cinci ani aceste coliere spiralate pe care trebuie să le poarte în jurul gâtului. Pe măsură ce cresc, ele primesc inele mai mari. Colierele spiralate pun presiune asupra claviculei şi ajung să o deformeze, dând impresia unui gât foarte lung. Este un obicei care produce durere şi diformitate.

Greutatea acestor inele, pe care femeile le poartă ani la rând, fac ca clavicula să fie împinsă în jos. Acest lucru duce la comprimarea părţii superioare a cutiei toracice. Astfel se produce impresia că clavicula este o prelungire a gâtului și, implicit, gâtul pare foarte lung.

Aspecte din viaţa de zi cu zi

Inelele din jurul gâtului sunt extrem de strânse și limitează mişcările. În mod tradiţional, unele femei din poporul Kayan nu își scot inelele de alamă de la gât pentru toată viața.

Acest lucru implică şi o parte medicală. Presiunea cauzată de inele produce nu doar deformarea vertebrelor cervicale, ci și atrofierea mușchilor din zonă. Astfel, fragiliatea gâtului ar putea produce ruperea acestuia sub greutatea capului. Din acest motiv, îndepărtarea inelelelor ar putea produce moartea femeii care le poartă.

• CITEŞTE ŞI:  Otzi, Omul Gheţurilor: cea mai veche mumie umană descoperită până în prezent în Europa

În tribul Padaung, o femeie este obligată să își scoată inelele doar dacă este acuzată de adulter și divorțează. Acesta este și principalul motiv pentru care adulterul și divorțul sunt extrem de rare în tribul Padaung.

Nu se știe cu exactitate când a început să fie adoptat acest obicei și nici din ce motive. Unul dintre posibilele motive ale acestui obicei îl reprezintă partea estetică. Femeile cu gâtul lung sunt mai atractive în rândul bărbaţilor din rândul acestui popor.

Există, însă, şi o parte mistică a acestui obicei. Astfel, se consideră că inelele le-ar proteja de muşcăturile de tigru sau că le-ar face pe femei să semene cu un dragon, o creatură importantă în folclorul acestei minorităţi.

În mod tradițional, inelele sunt scumpe și nu orice familie își poate permite. În urmă cu șaizeci de ani, un inel costa în jur de 2 cenți. În prezent, preţul poate ajunge până la 250 de dolari. Majoritatea femeilor mai tinere ale poporului Kayan Lahwi aleg să nu poarte inelele în ziua de azi, considerând acest lucru drept o practică învechită.[sursa]

Femeile cu gâtul lung au probleme când vine vorba de somn

Căile diferite ale tradiţiei

În Myanmar, dacă o fată nu își dorește un gât lung, nu este nicio problemă. Chiar şi regimul descurajează această practică, dorind să dea o imagine „mai occidentală” acestei ţări.

Publicitate

În schimb, în Thailanda, femeile cu gâtul lung au devenit o atracţie turistică. Din păcate, în unele cazuri fetele au ajuns să fie obligate să aleagă între cultura și libertatea lor. Unele tinere sunt obligate să poarte inelele, aceasta fiind principala sursă de venit pentru familiile lor. Unele femei și-au definit inelele ca fiind „o închisoare”.

• CITEŞTE ŞI:  O mamă a făcut scări către mormântul fiicei sale, pentru a-i fi alături pe vreme rea

Urmăriţi în materialul video de mai jos un documentar despre femeile cu gâtul lung şi inelele lor

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele