Epidemia dansului a fost, cu siguranţă, una dintre cele mai ciudate boli din istorie.

În anul 1518, peste 400 de oameni au dansat pe străzile orașului Strasbourg, din Franţa, timp de o lună, fără să-i poată opri cineva. Autoritățile vremii nu au reușit să explice acest fenomen intrat în istorie sub numele de Epidemia Dansului sau Ciuma Dansului.[1] Această boală a rămas un mister până astăzi.

Cum a început Epidemia Dansului

Epidemia dansului
Ilustraţie cu începutul Epidemiei Dansului

Nebunia dansului a fost începută în luna iulie 1518, de o femeie pe nume Frau Troffea. Aceasta a ieșit pe stradă și a început să danseze. Femeia nu dansa pe muzică, iar pe față nu i se întrezărea nicio expresie de încântare. Aceasta părea incapabilă să-și controleze frenezia și nu se putea opri. Frau a dansat singură timp de aproape o săptămâna, după care alți locuitori ai orașului i s-au alăturat.

Extinderea nebuniei

Epidemia dansului
Străzile oraşului Strasbourg, cuprinse de frenezia dansului

După o săptămână, fără nicio explicație, alți 30 de oameni au fost cuprinși de psihoză. În loc să se potolească, nebunia a luat amploare. Până în luna august, circa 400 de cetățeni ai oraşului Strasbourg, în special femei, au fost cuprinși de mania dansului. Autoritățile au construit o scenă și au închiriat muzicieni care să întrețină dansatorii, crezând că singura opţiune este să danseze până vor obosi.

În mod oarecum aşteptat, au apărut și primele victime. Unii dansatori au murit în urma infarctului sau făcând accidente vasculare. De asemenea, alţii au murit pur și simplu de epuizare.

Epidemia Dansului – referinţe şi cauze posibile

Deşi pare o poveste halucinantă, Epidemia Dansului din anul 1518 a fost consemnată în unele documente ale vremii. Notițele medicilor, documentele Bisericii și cronicile locale și regionale, dar și anunțurile emise de consiliul local din Strasbourg confirmă ca Ciuma Dansului a fost un eveniment real.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea tragică a frumoasei Ruxandra, fiica domnitorului Vasile Lupu

Pe măsură ce psihoza dansului se agrava, nobilii îngrijorați au cerut ajutorul medicilor. Aceştia au exclus factori astrologici sau supranaturali, anunțând că aceasta era o „boală naturală”, cauzată de „sângele fierbinte”.

Una dintre teoriile din zilele noastre este că dansatorii au fost victimele unei isterii în masă. Acest fenomen apare de obicei în comunități care trec prin perioade de stres intens și prelungit. În acea perioadă, oraşul Strasbourg era măcinat de foamete și malnutriție.

O altă explicație pentru acest fenomen are legătură cu alimentaţia. Unii cercetători cred că cetățenii din Strasbourg sufereau de o intoxicație cronică, denumită ergotism.[2] Ergotismul este cauzat de alcaloizii din planta numită cornul secarei, acelaşi din care a fost sintetizat şi LSD-ul.

Această afectiune se manifestă prin spasme puternice, diaree, parestezie, dar și manie și psihoză. Este posibil ca oamenii din Strasbourg să fi suferit de această maladie, însă cauza oficială nu a fost încă stabilită.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele