Cu toată tehnologia disponibilă, nici până în ziua de azi oamenii de ştiinţă nu pot prezice cu acurateţe cutremurele, neexistând un detector de cutremure care să funcţioneze în mod practic, în vederea protejării vieţilor omeneşti în timp util. S-au făcut progrese mari în detectarea, înregistrarea şi măsurarea undelor seismice, însă de cele mai multe ori avertismentul vine prea târziu.

Din acest motiv, încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupaţi de detectarea cutremurelor. Acest proces de detectare a cutremurelor a început cu aproape 2.000 de ani în urmă. Zhang Heng a inventat primul seismoscop (detector de cutremure) în anul 132 d.Hr. Aparatul său este remarcabil de precis în detectarea cutremurelor de la distanţă şi nu se bazează pe scuturări sau mişcări ale pământului din locul unde e situat mecanismul.

Semnificaţia cutremurelor în antichitate

Chinezii antici nu vedeau cutremurele ca fiind cauzate de mişcarea plăcilor tectonice din scoarţa pământului. Aceştia credeau că vinovate sunt dezechilibrele dintre qi-ul cosmic, yin şi yang, precum şi dezaprobarea divinităţii faţă de anumite fapte comise de dinastia aflată la conducere (de exemplu, ignorarea cerinţelor poporului).

În China antică seismele erau considerate mesaje importante din partea Cerului. De aceea, era important pentru conducătorii chinezi să primească alerte despre cutremurele de pe tot cuprinsul împărăţiei.

Zhang Cheng, un călugăr care mai era şi astronom, matematician, inginer, geograf şi inventato, este considerat inventatorul primului detector de cutremure din lume. Acesta a trăit în timpul dinastiei Han (25-220 d.Hr.)

detector de cutremure
O replică a detectorului de cutremure inventat de Zhang Heng

Modul de funcţionare al detectorului de seisme

Seismoscopul lui Zhang era un vas mare de bronz, asemănător unui samovar cu diametrul de aproape 2 metri. 8 dragoni se întind cu capul în jos pe dinafara vasului, aşezaţi pe cele 8 coordonate cardinale primare. Fiecare dragon ţinea în gură câte o bilă din bronz. Dedesubtul dragonilor erau aşezate 8 broaşte cu gurile larg deschise, ca şi cum ar vrea să prindă bila de bronz.

• CITEŞTE ŞI:  Modulul japonez de pe Lună a trecut, în mod surprinzător, peste noaptea lunară: „A fost o provocare tehnologică”

Nu este cunoscut mecanismul exact care face ca bila să cadă în cazul unui cutremur. Se pare că o tijă foarte subţire subţire atârna în centrul recipientului.

Un cutremur făcea ca tija să se mişte în direcţia undei seismice, cauzând ca unul dintre dragoni să dea drumul bilei de bronz. Sunetul bilei de metal, la căderea în gura broaştei, atrăgea atenţia observatorilor asupra producerii unui cutremur. De asemenea, ar fi indicat direcţia şi intensitatea seismului.

detector de cutremure
Modul de funcţionare al detectorului

Primul cutremur detectat de seismoscopul lui Zheng

În anul 138 d.Hr., sunetul produs de căderea bilei de bronz a cauzat nelinişte în rândul tuturor oficialilor imperiali din palat. Nimeni nu credea că invenţia ar funcţiona cu adevărat.

Conform orientării direcţiei pe care era plasat dragonul care scăpase bila, s-a determinat că seismul avusese loc la vest de Luoyang, capitala ţării. Oamenii erau sceptici, deoarece nimeni nu simţise nimic în capitala propriu-zisă.

Câteva zile mai târziu, un mesager din regiunile Long vestice (astăzi sud-vestul provinciei Gansu), situate la vest de Luoyang, a raportat că acolo avusese loc un cutremur. Pentru că avusese loc exact la momentul indicat de seismoscopul lui Zhang Heng, oamenii au fost profund impresionaţi de invenţie.

Publicitate

Chiar funcţiona acel detector de cutremure antic?

În anul 2005, oamenii de ştiinţă din Zengzhou (oraşul natal al lui Zheng), au reuşit să producă o replică a seismoscopului. Au folosit replica la detectarea unor cutremure simulate bazate pe undele produse de 4 cutremure adevărate din China şi Vietnam.

Seismoscopul le-a detectat pe toate.

De fapt, datele adunate prin aceste teste corespund cu acurateţe cu cele ale aparatelor moderne de azi.

• CITEŞTE ŞI:  Ultima execuţie cu ghilotina, în anul 1977. Condamnatul şi-a ucis iubita din răzbunare

Din punctul de vedere al ştiinţei moderne, seismoscopul inventat de Zhang este considerat extraordinar de rafinat, remarcabil şi foarte avansat, fiind o invenție remarcabilă pentru timpul său.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele