Leul este o felină foarte mare, un mamifer terestru carnivor din subfamilia Pantherinae, familia Felidae. Despre lei se cunoaşte faptul că este o specie socială, trăind în grupuri formate din câțiva masculi adulți, femele înrudite și pui.

Cuvântul „leu” derivă din latinescul leō, leōnis, care la rândul său provine din greaca veche leōn/λέων.

10 curiozităţi despre lei

despre lei

#1. Leii sunt a doua cea mai mare specie de feline

Dintre speciile de feline, leul rivalizează doar cu tigrul ca lungime, greutate și înălțime la umăr, tigrii având dimensiuni mai mari. Craniile leilor sunt foarte asemănătoare cu cele ale tigrilor, deși regiunea frontală este de obicei mai aplatizată, iar regiunea postorbitală este puțin mai scurtă, având deschideri nazale mai largi decât cele ale tigrilor.

Leul este vizibil diferit de majoritatea celorlalte feline prin faptul că au un piept musculos și proeminent, cu un cap scurt, dar rotunjit. Gâtul este redus și au urechi rotunjite, la care se adaugă un smoc păros la capătul cozii.

Masculul este ușor de distins de femelă, acest lucru fiind numit dimorfism sexual. Masculii sunt cu 20-35% mai mari, cu 50% mai grei decât femelele și au o coamă proeminentă. Această coamă este cea mai recunoscută trăsătură a speciei. Este posibil să fi evoluat în urmă cu aproximativ 320.000–190.000 de ani. Începe să crească când masculii au aproximativ un an. Culoarea coamei variază și se întunecă odată cu vârsta.

Leii africani pot crește până la o lungime de 3 metri de la cap la coadă, coada având o lungime de aproximativ 60-91 cm. Lei cântăresc de obicei între 150 și 250 kg, masculii ajungând la nivelul superior al acestui interval. Leii asiatici (numiți și indieni) sunt puțin mai mici decât leii africani. Au o lungime de 2 până la 2,8 m, de la cap până la coadă și cântăresc între 110 și la 190 kg.

#2. Femelele se ocupă de vânătoare

Femelele dintr-un grup se ocupă în general de vânătoare. Masculii se alătură uneori, dacă prada vânată este de mari dimensiuni şi colaborează pentru prinderea acesteia. Câţiva lei urmăresc prada, dispunându-se astfel încât să o înconjoare.

Femelele nu se ocupă doar cu vânatul, ci şi cu paza teritoriului şi a puilor. În principal, masculii sunt responsabili cu reproducerea şi protejarea grupului de alţi masculi. Totodată, masculii dorm mai mult decât femelele. Practic, femelele au cele mai multe sarcini într-un grup.

Citeşte şi:  Ţinutul Nod, ţara pe care Cain a creat-o după uciderea fratelui său Abel. Unde s-a aflat aceasta şi care sunt urmaşii săi

Unele dovezi sugerează, totuși, că masculii au la fel de mult succes la vânătoare ca și femelele. Masculii sunt vânători solitari, care vânează de obicei în desișuri mici.

#3. Contrar aşteptărilor, leii nu trăiesc în junglă

Deşi am auzit despre lei că sunt supranumiţi „Regii junglei”, în realitate aceştia nu trăiesc în junglă. Cei mai mulţi lei trăiesc în Africa Subsahariană, în savană sau în câmpii.

Leii s-au adaptat la diverse habitate de-a lungul timpului. De exemplu, coamele lor le permit să se integreze în peisajele deşertice sau ale savanei.

Publicitate

Există, totuşi, o populaţie de lei care trăieşte în păduri. Aceştia pot fi găsiţi în Parcul Naţional Pădurea Gir, din vestul Indiei.

#4. Leii sunt singurele feline care trăiesc în grupuri

Majoritatea felinelor sunt solitare, fie că sunt domestice sau sălbatice. Leul este cea mai socială dintre toate speciile de feline sălbatice, trăind în grupuri de indivizi înrudiți cu descendenții lor. Grupurile de lei masculi sunt numite „coaliții”. Femelele formează unitatea socială stabilă într-un grup și nu tolerează femelele din afară. Calitatea de membru se schimbă doar odată cu nașterea și moartea leoaicelor, deși unele femele părăsesc grupul și devin nomade.

Un grup mediu este format din aproximativ 15 lei. Grupul conţine mai multe femele adulte și până la patru masculi și puii lor de ambele sexe. Au fost observate grupuri mai mari, formate din până la 30-40 de indivizi.

O excepţie de la acest model o reprezintă grupul de lei din Parcul Național Tsavo, care are întotdeauna un singur mascul adult. Puii masculi sunt excluși din grupul matern atunci când ajung la maturitate, la vârsta de doi sau trei ani.

#5. Leii îşi cresc puii la comun

Cele mai multe dintre leoaice se reproduc până la vârsta de patru ani. Leii nu se împerechează doar într-o anumită perioadă a anului, iar o leoaică se poate împerechea cu mai mult de un mascul atunci când este în călduri. Puii de leu se nasc orbi. Ochii li se deschid la aproximativ șapte zile după naștere. Cântăresc 1,2–2,1 kg la naștere și sunt aproape neajutorați. Încep să se târască la o zi sau două după naștere și învaţă să meargă în jurul vârstei de trei săptămâni.

Citeşte şi:  Experţii explică ce se întâmplă dacă bei alcool după ce ai luat pastile şi care sunt efectele asupra organismului

De obicei, mama se întoarce în grup când puii au șase până la opt săptămâni. Se întoarce şi mai repede atunci când şi alte leoaice au pui, iar acest lucru se întâmplă destul de des. Astfel, puii cresc aproape în același timp, sug lapte de la mai multe leoaice și au șanse mai mari de supraviețuire.

Leoaicele care au pui sunt mai tolarante cu puii altei leoaice decât cele fără pui.

#6. Coama spune multe despre lei

După cum spuneam, coama este o trăsătură importantă pentru un leu. Lungimea coamei semnalează aparent succesul în luptă în relațiile dintre masculi.

Indivizii cu coama mai întunecată pot avea o viață reproductivă mai lungă și o supraviețuire mai mare a urmașilor. Asta deşi în cele mai călduroase luni ale anului coama cauzează disconfort termic.

Prezența, absența, culoarea și mărimea coamei sunt asociate cu precondiția genetică, maturitatea sexuală, climatul și producția de testosteron. Aşadar, concluzia generală este că o coamă mai închisă și mai plină indică un animal mai sănătos.

#7. Leii se află în vârful lanţului trofic

Leul este un animal hiper-carnivor, considerat a fi atât un prădător de vârf, cât și un prădător cheie datorită spectrului său larg de pradă.

Despre lei se cunoaşte că nu au prădători naturiali, singura specie care îi vânează fiind omul, însă nu pentru hrană. Aşadar, majoritatea leilor mor violent din cauza atacurilor oamenilor sau al altor lei.

De multe ori, leii provoacă răni grave membrilor altor grupuri pe care îi înfruntă în dispute teritoriale sau chiar membrilor propriului grup. Leii infirmi sau puii acestora pot cădea victime hienelor și leoparzilor. De asemenea, pot fi călcați în picioare de către bivoli sau elefanți. Leii neglijenți pot fi mutilați sau răniţi grav atunci când vânează.

Alţi prădători de vârf sunt consideraţi a fi rechinii, tigrii, jaguarii, cobrele, urşii şi crocodilii.

Prădătorii de vârf sunt foarte importanţi pentru menţinerea ecosistemelor, întrucât aceştia controlează restul prădătorilor şi al prăzilor din teritoriile ocupate. Înlăturarea acestor prădători cheie sau forţarea lor să-şi părăsească teritoriile pot afecta întregul ecosistem.

#8. Leii sunt extrem de gălăgioşi

Cine a vizitat o grădină zoologică ştie cât de tare sună răgetul unui leu. În sălbăticie, răgetul unui leu poate fi auzit de la o distanţă de circa 8 km.

Citeşte şi:  Taxa pe barbă, impozitul plătit de bărbaţi pentru a-şi putea lăsa barbă

Atât masculii, cât şi femelele rag. Există diferite tipuri de răgete, care transmit diferite lucruri. Masculii rag pentru a-şi proteja teritoriul, avertizându-şi prăzile de pericol, dar şi pentru a-şi arăta supremaţia în faţa altor masculi. Leii nu rag în timpul vânătorii, pentru a nu-şi speria prada.

Leii sunt singurele feline care rag împreună, alţi membri ai grupului alăturându-li-se prin răgete.

Alte sunete pe care le scot leii pentru a comunica între ei, pe lângă răgete, sunt mârâiturile, mormăielile şi hârâiturile.

#9. Mănâncă mult şi dorm foarte mult

Ştim despre lei că sunt animale carnivore, însă mănâncă extrem de mult la o singură masă.

Leii pot mânca până la 40 kg de carne la o singură masă. Acest lucru înseamnă aproape un sfert din greutatea lor. Limbile lor sunt dure, având papile cu ajutorul cărora desprind carnea de pe oase.

Leii sunt animale nocturne. Petrec o mare parte din zi odihnindu-se, fiind inactivi aproximativ douăzeci de ore pe zi. Deși leii pot fi activi în orice moment al zilei, activitatea lor atinge în general vârfuri după amurg, cu o perioadă de socializare și îngrijire. Explozii intermitente de activitate continuă până în zori, când are loc cel mai adesea vânătoarea. Ei petrec în medie două ore pe zi mergând și cincizeci de minute mâncând

#10. Populaţia de lei se află în scădere

Leii sunt consideraţi a fi vulnerabili pentru dispariţie încă din anul 1995. În sălbăticie mai există în jur de 23.000 de exemplare. O problemă majoră a leilor o reprezintă habitatul redus din punct de vedere al dimensiunilor. Aceştia trăiesc în prezent pe o suprafaţă mai mică de 10% faţă de habitatul lor natural iniţial.

Populaţia de lei este în scădere din cauza vânătorii pentru trofee şi a ocupării teritoriale din partea oamenilor. Pe măsură ce oamenii continuă să ocupe teritoriile sălbatice, şi populaţia prăzilor leilor scade. Aşadar, omul afectează direct întregul ecosistem, în ciuda faptului că leul este unul dintre cele mai proeminente simboluri animale din cultura umană.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele