Se observă cu ochiul liber că umanitatea începe să evolueze mai repede pe zi ce trece. Dar până unde va merge această evoluţie accelerată?

Fiecare dintre noi ştim câte ceva despre cum a evoluat planeta noastră, atât din punct de vedere tehnologic, cât şi la nivelul speciei.

De-a lungul istoriei, până şi chipul oamenilor s-a schimbat în mod considerabil. Spre exemplu, în perioada cuprinsă între acum 800.000 de ani şi acum 200.000 de ani, schimbările rapide ale climei Pământului au coincis cu triplarea în dimensiuni a craniului şi a creierului uman, modificare ce a dus totodată la aplatizarea feţei.

De asemenea, şi Terra s-a schimbat odată cu trecerea timpului, însă acest proces s-a întins pe o durată şi mai mare.

Se va schimba atât înfăţişarea Pământului, cât şi cea a omului

Cândva, Pământul avea cu totul altă înfăţişare decât acum: continentele de azi, cu contururile lor care ne sunt atât de familiare, nu existau. Întregul uscatul alcătuia o singură masă uriaşă: un supercontinent. Apoi, acesta s-a rupt în bucăţi, sub acţiunea colosalelor mişcări tectonice din adâncul planetei, iar bucăţile, deplasându-se unele faţă de celelalte, au alcătuit, în cele din urmă, configuraţia actuală, pe care o recunoaştem oricând pe hărţi şi globuri pământeşti.

Este probabil ca înfăţişarea Pământului să se schimbe din nou, dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Cât despre rasa umană, dr. Alan Kwan, doctorand în computational genomics la Universitatea Washington, Lamm a realizat o simulare a viitoarelor schimbări ale fizionomiei umane.

Dr. Kwan crede că elementul-cheie al evoluţiei viitoare a speciei umane va fi “preluarea controlului” în ceea ce priveşte aspectul omului, care nu va mai fi datorat selecţiei naturale, ci acţiunii omului de a adapta biologia umană la propriile sale necesităţi. Pe măsură ce ingineria genetică va deveni ceva obişnuit, “soarta feţei umane va fi tot mai mult determinată de gusturile oamenilor”, iar frunţile vor deveni tot mai mai mari, pe măsură ce creierele continuă să crească în dimensiuni.

• CITEŞTE ŞI:  Un nou studiu arată că inteligenţa este moştenită doar de la unul dintre părinţi

Revenind la evoluţia rapidă a tehnologiei, unii sunt de părere că această evoluţie va duce spre ceva rău, chiar până la dispariţia rasei umane, în timp ce alţii cred că viaţa umană va deveni din ce în ce mai lungă şi mai bună, din moment ce roboţii vor desfăşura cea mai mare parte a activităţilor pe care oamenii le prestează azi.

Vezi în materialul de mai jos cum se crede că va arăta Pământul peste 10.000 de ani.

(nu uita să activezi subtitrările)

Publicitate

https://www.youtube.com/watch?v=nDDfFws3BfA

[totalpoll id=”20903″]

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele