În urmă cu 100 de ani, copiii puteau fi trimişi prin poştă. În ziua de azi, dacă cineva ar încerca asta, cel mai probabil ar fi condus, cu sau fără acordul tău, către o instituţie de specialitate psihiatrică.

Totuşi, la începutul secolului trecut, au existat cazuri în care câţiva cetăţeni din SUA şi-au expediat podoabele prin poştă.

Poşta din SUA are o istorie veche în ceea ce priveşte transportul de scrisori şi pachete mici, având rădăcinile undeva la finalul secolului al XVIII-lea.

Coletăria a apărut puţin mai târziu. Pe 1 ianuarie 1913, americanii puteau trimite colete cu o greutate ce putea depăşi 1,8 kg.

Întreprinzători cum îi ştim, unii dintre americani au profitat de lacunele legislative în ceea ce privea noul serviciul de curierat al poştei şi l-au transformat într-o versiune rudimentară de Uber.[Smithsonian]

copii prin poştă

Acel moment când copiii puteau fi trimişi prin Poştă

Având în vedere că mijloacele de transport pentru distanţe medii şi lungi de la acea vreme nu erau atât de accesibile precum în prezent, unii dintre părinţi – consideraţi de-a dreptul iresponsabili de unele voci, au decis să-şi expedieze progeniturile prin poştă.

Un astfel de exemplu îl reprezintă Jesse şi Mathilda Beagle, din statul Ohio, care şi-au expediat fiul pe nume James, în vârstă de doar 8 luni, prin acel nou serviciu de coletărie al poştei americane.

Băieţelul a fost trimis la bunici, care nu locuiau la o distanţa foarte mare. Cei doi soţi au plătit 15 cenţi pentru ineditul colet viu.

• CITEŞTE ŞI:  10 invenţii inteligente, care vin din viitor pentru a ne uşura prezentul

Totuşi, dacă poştaşul se întâmpla să le piardă copilul, aceştia nu rămâneau cu buza umflată. James era asigurat pentru suma de 50 de dolari. Calculând rata inflaţiei, asta însemna undeva la 1300-1500 de dolari în ziua de azi.

Expediera lui James Beagle a ajuns în presa americană

Astfel de cazuri apăreau frecvent în presa acelor vremuri. Părinţii foloseau serviciul de curierat al poştei pentru a-şi trimite copiii, îndeosebi în zonele rurale.

Pe atunci, poşta reprezenta singurul mijloc de transport către unele zone. Cea mai mare distanţă parcursă de un bebeluş trimis prin poştă a fost de circa 1150 km.

Publicitate

Edna Neff, o fetiţă în vârstă de 6 ani, a fost trimisă prin serviciul de curierat către bunciii săi. Copila a călătorit cu timbru poştal din Christiansburg, Virginia, până în Pensacola, Florida.[Washington Post]

Interzicerea expedierii fiinţelor umane prin poştă

Poșta a pus oficial capăt expedierilor doar după ce autoritățile au dat mai multe legi în acest sens la sfârșitul anului 1915.

Noua legislaţie interzicea trimiterea de ființe umane prin serviciul de curierat, indiferent de distanță sau suma achitată. Totuși, legea nu se aplica şi în cazul animalelor. Expedierea acestora este permisă chiar și în zilele noastre în unele state americane.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele