În anul 1519, conchistadorul spaniol Hernan Cortes a ajuns la periferia orașului Tenochtitlan, capitala puternicului Imperiu Aztec. S-a spus că pentru împăratul aztec, Moctezuma al II-lea, Hernan Cortes și oamenii săi nu erau considerați muritori, ci zei. Se creadea că însuși Cortes era zeul aztec care era scris să se întoarcă, Quetzalcoatl. Astfel, conchistadorii spanioli au fost întâmpinați de Moctezuma cu mare fast şi sărbătoare. Cu toate acestea, în cele din urmă, acești așa-ziși „zei” aveau să îl trădeze pe Moctezuma și pe poporul său, demonstrându-le aztecilor că nu exista nimic divin în legătură cu Hernan Cortes și echipajul său, iar comoara furată de europeni de la împăratul Moctezuma a fost una extrem de consistentă.

Comoara furată de europeni de la împăratul Moctezuma al II-lea

Împăratul Moctezuma a decis să le ofere aur lui Cortes și oamenilor săi, în speranța că „zeii” vor pleca mulţumiţi. Totuși, această mită nu a reușit să salveze Imperiul Aztec de conchistadorii spanioli. În schimb, cadoul generos a alimentat și mai mult lăcomia spaniolă pentru aur. Drept urmare, Cortes a decis să-l plaseze pe Moctezuma în arest la domiciliu. Ulterior, cu ajutorul aliaților lor tlaxcalani, conchistadorii și-au instalat baza într-unul dintre templele orașului și au început să jefuiască Tenochtitlanul pentru a obține comorile sale. În lunile următoare, mulți dintre locuitorii din Tenochtitlan au fost torturați și uciși de oamenii lui Hernan Cortes în încercarea de a obține și mai multe comori ale aztecilor.

În timp ce aztecii nu au fost, aproape sigur, deloc încântați de comportamentul acestor „zei”, nu au îndrăznit să ia vreo măsură împotriva lor. Picătura care a umplut paharul a fost la sfârșitul lunii mai 1520, atunci când conchistadorii au masacrat mulți dintre nobilii azteci în timpul unui festival religios la templul principal din Tenchtitlan. Acest lucru a provocat o reacție violentă din partea populației aztece, care s-a ridicat împotriva conchistadorilor.

• CITEŞTE ŞI:  Papa Pius al VII-lea şi răpirea sa de către Napoleon Bonaparte

Spaniolii asediați, în încercarea de a se salva, au decis să se folosească de ostaticul lor, însuşi împăratul Moctezuma, pentru a-și liniști supușii. Acest lucru a eșuat, însă, iar Moctezuma a fost ucis, fie rănit mortal de către conchistadori înșiși, fie de pietre aruncate de locuitorii din Tenochtitlan.[sursa]

Comoara furată de europeni de la împăratul Moctezuma

Conchistadorilor nu le-a mai rămas decât o singură opțiune – să fugă din oraș. Întrucât aztecii îndepărtaseră toate podurile care legau Tenochtitlanul de continent, conchistadorii au fost nevoiți să construiască un pod portabil peste șosea. În noaptea de 1 iulie 1520, spaniolii au reușit să fugă. Cu toate acestea, mișcarea lor a fost detectată, iar aztecii i-au atacat pe conchistadorii care fugeau, ucigând mulți dintre ei. Acest incident a ajuns să fie cunoscut sub numele de „La Noche Triste” (Noaptea tristă).

În acea noapte dezastruoasă, Cortes a pierdut nu numai mulți dintre oamenii săi, ci și comoara aztecă acumulată în lunile precedente. În timp ce conchistadorii făceau încercarea disperată de a scăpa de azteci, o mare parte din comori au fost aruncate pur şi simplu pe drum pentru a-și ușura încărcătura. Fără îndoială, unii dintre oameni ar fi fost uciși dacă își păstrau câștigurile obținute în mod ilicit. Această cantitate uriașă de obiecte prețioase a ajuns în cele din urmă să fie cunoscută sub numele de „Comoara lui Moctezuma” și, ca toate poveștile bune despre comori, au apărut numeroase legende în jurul ei.

Singurul lucru cert în legătură cu această comoară a lui Montezuma este că nu a fost găsită nici până astăzi. Numeroase teorii au fost avansate pentru a sugera locația unde se află locul său de odihnă finală. De exemplu, cea mai populară teorie este că obiectele prețioase au rămas acolo unde au fost aruncate, adică pe fundul lacului Texcoco. Cu toate acestea, numeroși căutători de comori au cercetat lacul, dar fără niciun rezultat.

• CITEŞTE ŞI:  Cum era viaţa egiptenilor antici care trăiau şi munceau în Valea Regilor

Se pare că un fost președinte al Mexicului a cerut chiar să fie dragat lacul, dar, după cum se poate ghici, nu s-a găsit nimic. O altă teorie susține că tezaurul a fost recuperat de spanioli când s-au întors la Tenochtitlan, dar nava care transporta comoara înapoi în Spania s-a scufundat în urma unei furtuni. Poate că una dintre cele mai intrigante teorii este aceea că misterioasa comoară a ajuns spre nord până în regiunea în care astăzi se află statul american Utah. Poate că misterioasa comoara lui Montezuma va rămâne pierdută încă mulți ani de acum înainte, ascunsă în siguranță, departe de lăcomia omenirii.

Cât despre cum s-a încheiat această poveste tristă, în mai 1521, Hernan Cortes s-a întors la Tenochtitlan pentru a se răzbuna.

Războinicii și civilii azteci au fugit din oraș în timp ce forțele spaniole au atacat fără milă, chiar și după capitularea lor, măcelărind mii de civili și jefuind orașul. Se estimează că până la 240.000 de azteci au murit, potrivit Codexului Florentin, în cele 80 de zile. După un asediu de trei luni, orașul a căzut în data de 13 august 1521. Acest lucru a marcat căderea definitivă a Imperiului Aztec, iar Hernan Cortes a devenit conducătorul unui vast imperiu a cărui poveste va dăinui şi peste ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.