În urmă cu peste 70 de ani, un fermier a tăiat un cocoş. Nimic nu anunţa că Mike, aşa cum era numită pasărea, va fi cunoscut peste zeci de ani drept cocoşul care a trăit fără cap.

Ştim că găinile pot trăi fără fără cap timp de câteva minute. Mulţi dintre noi chiar am asistat la sacrificarea unei găini şi am văzut cum se zbat în agonie timp de câteva zeci de secunde.

Dar un cocoş din Colorado, SUA, a întrecut aşteptările: a trăit fără cap timp de un an şi jumătate.[1]

Păsările domestice pot supravieţui în urma îndepărtării capului datorită amplasării creierului. Cerebelul şi zona centrală a creierului, organe responsabile pentru funcţiile vitale ale corpului, fiind amplsate în gâtul găinilor.

Majoritatea păsărilor mor la câteva minute după ce îşi pierd capul. Însă există un caz în care un cocoş a trăit un an şi jumătate decapitat.

Mike, cocoşul decapitat cunoscut şi cu porecla Miraculosul Mike, avea cinci luni atunci când fermierul la care se afla a decis să-l taie.

Însă cocoşul a refuzat să moară.

La scurt timp după ce a fost decapitat s-a aşezat jos ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

cocoşul care a trăit fără cap
Miraculosul Mike

Pe durata nopții, fermierul a lăsat pasărea într-o ladă veche pentru mere, pe veranda fermei. A doua zi, din reflex, cocoşul a încercat să ciugulească mâncarea, deşi nu mai avea cap.

Fermierul l-a lăsat să trăiască.

Olsen, stăpânul cocoşului, a hrănit animalul cu apă, lapte şi bucăţi de porumb direct prin gât.

Publicitate

Cum a supravieţuit Mike, cocoşul care a trăit fără cap

Mike a supravieţuit decapitării deoarece stăpânul său a ratat vena jugularei.

cocoşul care a trăit fără cap
Cum era hrănit cocoşul Mike

Se estimează că 80% din masa creierului său a rămas neatinsă. Astfel, au rămas intacte porțiunile care controlau corpul găinii, inclusiv zonele responsabile cu bătaia inimii, respirația, senzația de foame și digestia.

• CITEŞTE ŞI:  Primii condamnaţi trimişi să-şi ispăşească pedeapsa la Alcatraz

Cocoşul a produs bani grei

cocoşul care a trăit fără cap
Olsen şi Mike

În scurt timp, cocoşul a devenit o adevărată vedetă, călătorind prin Statele Unite pentru a putea fi admirat. Olsen a luat cocoșul în căruță și a început să pună pariuri pe sticle de bere cu diferiți oameni, spunându-le că avea în căruță o găină fără cap, dar vie.

Vestea despre pasărea miraculoasă fără cap s-a răspândit în oraş. Până și un ziar local a intrat pe fir, trimițând un reporter să-i ia un interviu lui Olsen.

Două săptămâni mai târziu, un producător de spectacole itinerante, pe nume Hope Wade, a făcut o călătorie de aproape 500 de kilometri, din Salt Lake City, Utah, pentru a vedea „minunea”.

Oamenii plăteau pentru a-l vedea pe Miraculosul Mike, pasărea câştigând în jur de 4.500 de dolari pe lună. Pasărea apărea în mod frecvent în ziare, inclusiv în publicaţii precum revistele Time şi Life.

Valoarea cocoşului a fost estimată la 10.000 de dolari.

Timp de 18 luni pasărea a călătorit prin SUA până la ultima sa oprire în Phoenix, Arizona. Pe 17 martie 1947, în timp ce Mike se afla cu stăpânul său într-un motel din Phoenix, pasărea s-a înecat cu un grăunte de porumb.

statuie miraculosul mike
Statuia lui Mike, cocoşul care a trăit fără cap

Miraculosul Mike a rămas faimos în Fruita, locul în care se afla ferma în care a crescut, unde a fost ridicată o statuie în memoria sa.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele