Ciuma pulmonară, o boală letală în Evul Mediu, stârneşte îngrijorări din nou în lume după descoperirea a două cazuri în China.

Circa 25 de milioane de morţi a făcut ciuma pulmonară în Evul Mediu în Europa.

Deşi se credea a fi eradicată, această boală nu a dispărut complet.

În ultimii 20 de ani, peste 50.000 de cazuri au fost descoperite la nivel mondial, ultimele patru datând din acest an: două în Mongolia şi două în China. [CNN]

ciuma pulmonară
Reprezentare grafică a efectelor ciumei pulmonare

Ciuma pulmonară (sau pneumonică) este cea mai rară, dar cea mai virulentă formă de ciumă.

Există posibilitatea transmiterii de la persoană la persoană printr-o simplă tuse.

Rata mortalităţii sale poate fi ridicată, însă tratamentul cu antibiotice este eficient, dacă este administrat în primele 24 de ore.

Ambele cazuri au fost confirmate marţi de către medici, a relatat Xinhua, menţionând că pacienţii proveneau din Mongolia Interioară, o regiune din nordul Chinei, informează Agerpres.

Bolnavii au fost internaţi într-un spital din districtul Chaoyang. Regiunea din estul capitalei chineze, are o populaţie de 20 de milioane de locuitori, potrivit agenţiei oficiale de presă.

″În conformitate cu reglementările sanitare internaţionale, autorităţile chineze au notificat OMS cu privire la aceste două cazuri şi schimbă informaţii pe acest subiect”, a declarat organizaţia internaţională.

Cum se transmite ciuma pulmonară

„Transmiterea ciumei pulmonare se face prin contact direct”, a precizat medicul OMS Fabio Scano, într-un e-mail către AFP.

Publicitate

Citeşte şi: 10 virusuri create în laborator, care ar putea distruge omenirea

Cazurile de ciumă sunt rar întâlnite în China.

• CITEŞTE ŞI:  Harta durerilor abdominale. Spune unde te doare, ca să-ţi spun ce probleme ai

În Mongolia, ţară vecină, două persoane au murit în primăvară după ce au consumat rinichi cruzi de marmotă, care puteau transporta bacteria Yersinia pestis, responsabilă pentru ciumă.

În China, o persoană a murit de ciuma bubonică în anul 2014, în provincia Gansu (nord-vest). Victima a tăiat o marmotă moartă, posibil contaminată, pentru a-şi hrăni câinele, potrivit presei locale.

În total, în Evul Mediu, epidemia de ciumă a făcut ravagii în Europa. Circa 50 de milioane de oameni au murit din cauza acestei boli, dintre care jumătate din cauza ciumei pulmonare.

Ciuma este considerată una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii, fiind supranumită „Moartea Neagră”.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele