Mulţi susţin că este cea mai mare invenţie a omenirii.

Şi, pe bună dreptate, cu greu ne putem imagina lumea din ziua de azi existând fără internet.

Fără să ne gândim la cine a inventat internetul, luăm această minunată invenţie de-a gata, ca şi cum ar exista dintotdeauna.

Dacă despre WWW, după cum vom vedea mai târziu, putem spune că este invenţia unei persoane, cu internetul lucrurile stau diferit.

Începutul comunicaţiilor rapide

După cum este lesne de înţeles, pentru o tehnologie atât de complexă şi în continuă schimbare, nu poate fi creditat un singur om.

Internetul este rodul muncii multor oameni de ştiinţă, pionieri ai domeniului IT, ingineri şi programatori. Ingeniozitatea şi dăruirea acestora au făcut ca noi să putem folosi cu uşurinţă internetul super-rapid din ziua de astăzi.

Pentru a stabili cine a inventat internetul trebuie să ne gândim la precursorul acestuia – telegraful.

telegraf
Operatoare de telegraf

La începutul secolului al XIX-lea, oamenii erau extrem de limitaţi în ceea ce priveşte schimbul de informaţii.

Ca să ne facem o idee, o scrisoare din Europa în SUA ajungea cam în 12 zile, în timp ce din Europa până în Australia, în peste 70 de zile.

În anul 1838, americanul Samuel Morse brevetează un cod pe care astăzi îl cunoaştem drept Codul Morse.

Şase ani mai târziu, în anul 1844, Samuel Morse, cu sprijinul lui Alfred Vail, realizează primul telegraf electric, capabil să transmită la distanțe mari mesaje textuale ori simbolice.

Acest sistem a fost adoptat de poşta americană şi de serviciul de căi ferate, care era, de asemenea, în plină expansiune.

Publicitate

La sfârșitul secolului al XIX-lea, prin dezvoltarea economiei globale, omul de rând a putut și el folosi din plin această mesagerie.

cine a inventat internetul

Cine a inventat internetul

După Al Doilea Război Mondial, între SUA şi Uniunea Sovietică s-a dezvoltat o competiţie tehnologică.

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 al celor mai grei oameni din istorie. La propriu!

În anul 1957, sovieticii au lansat pe orbită satelitul Sputnik. Astfel au dat o lovitură americanilor, care erau abia la începutul dezvoltării programului spaţial.

Ca răspuns, guvernul american a creat ARPA (Advanced Research Project Agency), o agenţie a Departamentului de Apărare, care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forțele armate. Scopul a fost acela de a fi cu un pas înaintea dezvoltării tehnologice a URSS.

Acest pas ne aduce la informaticianul american Joseph Carl Robnett Licklider.

Acesta a dezvoltat în anii ’60 conceptul unei Reţele de Computere Intergalactice (Intergalactic Computer Network). Licklider susţinea ideea unei lumi în care reţele de computere, conectate prin linii de comunicaţie de bandă largă, vor îndeplini funcţiile unor biblioteci imense.

1969

Pe baza ideilor lui Licklider, în anul 1969, între universitatea California – Los Angeles şi Institutul de Cercetare Stanford a fost instalată o legătură printr-o reţea numită ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network).

1971

În anul 1971, la reţeaua ARPANET erau conectate 23 de calculatoare. Atunci a fost prima dată când s-a folosit termenul de email.

Ray Tomlinson a implementat un sistem de poştă electronică, folosind simbolul „@” pentru a diferenţia expeditorul mesajului de numele reţelei.

1973

Una dintre cele mai mari contribuţii le-a avut firma Xerox. În laboratoarele Xerox din Silicon Valley a fost creată în anul 1973 tehnologia Ethernet.

Aceasta este folosită astăzi ca standard de comunicare în reţelele de calculatoare.

1974

Vinton Cerf este cel care a dezvoltat protocolul TCP/IP (Protocol de Control al Transmisiei/Protocol Internet), coloana vertebrală a Internetului.

Se dorea ca atâta timp cât mașina sursă și mașina destinație erau în funcţiune, conexiunile să rămână intacte, chiar dacă o parte din mașini sau din liniile de transmisie erau brusc scoase din funcțiune.

• CITEŞTE ŞI:  Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan împotriva nobililor şi modul în care au fost reduşi la tăcere

1978

British Post Office, compania de servicii financiare şi de comunicaţii Western Union International şi firma de comunicaţii Tymnet şi-au unit forţele pentru a crea prima reţea de comutaţie de pachete internaţională, International Packet Switched Service (IPSS).

Până în anul 1981, reţeaua a ajuns să deservească Europa, SUA, Canada, Australia şi Hong Kong. Această reţea avea să se extindă ulterior la nivel mondial.

1983

În data de 1 ianuarie 1983, ARPANET a adoptat protocolul TCP/IP şi astfel a fost realizată cea mai mare reţea de calculatoare din lume – internetul.

În acelaşi an, Paul Mockapetris a dezvoltat un sistem de împerechere a unor nume de domenii cu adresele IP.

Acest sistem se numeşte DNS (Domain Server Name) şi face posibilă conectarea la o adresă IP folosind un nume. Astfel ne putem conecta la site-ul CeSpun.Eu, folosind acest nume în loc de o adresă IP dificil de memorat. Este acelaşi principiu folosit la contactele salvate pe telefonul mobil. Apelând un nume din lista de contacte, se apelează implicit numărul de telefon salvat.

Şi astfel s-a ajuns la internetul modern, care a luat naştere în anul 1989, odată cu implementarea WWW (world wide web).

Ce este WWW

Tim Berners-Lee a inventat world wide web (WWW) în anul 1989.

cine a inventat internetul
Tim Berners-Lee în laboratorul său de la CERN

Atunci internetul a început să ia forma tehnologiei pe care o cunoaştem astăzi cu toţii.

În anul 1984, pe când internetul se forma, Tim Berners-Lee era un inginer sofwtare în cadrul CERN, cunoscutul laborator din Geneva.

Cercetătorii din lumea întreagă erau nerăbdători să împărtăşească date şi rezultatele analizelor între ei, dar era extrem de dificil să facă asta. Tim Berners-Lee a înţeles această problemă şi a văzut potenţialul neexploatat al milioanelor de calculatoare ce pot fi conectate între ele.

• CITEŞTE ŞI:  De ce puneau egiptenii pâine cu mucegai pe rănile infectate în urmă cu mii de ani

Berners-Lee a adoptat sistemul hipertext la internetul deja existent. Astfel au fost adăugate referințe (hiperlinkuri) către alte texte pe care cititorul putea imediat să le acceseze.

Ulterior, Berners-Lee a creat formaul URL, hypertext markup language (HTML) şi Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

În prezent, termenii ne sunt cunoscuţi. De asemenea, ni se pare ceva perfect normal să navigăm pe internet de la o pagină la alta.

Accesul la internet

În luna aprilie 1993, CERN a anunţat că tehnologia va fi disponibilă, gratuit, pentru oricine vrea să o folosească.

De atunci, world wide web a schimbat lumea. A devenit cel mai important mediu de comunicare cunoscut vreodată.

Totodată, a schimbat modul în care învăţăm, cumpărăm, ne informăm, împărtăşim informaţii, colaborăm şi căutăm soluţii.

În 1994, CERN și M.I.T. au format Consorțiul World Wide Web (W3C), care are drept scop dezvoltarea webului, standardizarea protocoalelor și încurajarea legăturilor dintre site-uri.

Astăzi, WWW, sau webul este atât de cunoscut şi utilizat, încât este, în mod eronat, confundat cu internetul.

Cu toate acestea, peste 80% din informațiile care circulă pe internet nu pot fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare.

Aceste informaţii se află în internetul întunecat (darknet). Ele pot fi accesate doar cu software specific, configurații sau autorizație, folosind de multe ori protocoale de comunicații și porturi non-standard.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele