Când vorbim despre drepturile omului, avem impresia că acestea reprezintă un concept modern, care este rezultatul civilizaţiei şi a epocii noastre. Totuşi, Cilindrul lui Cirus combate această teorie.

Cyrus (Cirus) al II-lea sau Cirus cel Mare a fost una dintre cele mai marcante personalităţi ale antichităţii.

Cirus s-a născut în perioada 600 – 580 î.Hr şi a fost crescut de bunicul său, care era rege. Ajuns la o vârstă la care părerea sa a început să conteze, Cirus a contestat de îndată autoritatea abuzivă a dinastiei mezice asupra triburilor persane.

A devenit rege în anul 559 î.Hr., si a transformat în numai trei decenii Persia dintr-o putere locală în cel mai vast şi puternic imperiu al Orientului.

Cirus si-a construit imperiul prin sabie, dar a ştiut să-l păstreze graţie unei atitudini foarte originale pentru acea epocă, aceea a mâinii întinse. Un celebru exemplu al clemenţei sale îl reprezintă eliberarea evreilor din Babilon, ţinuţi în capitivitate din vremea domniei lui Nabucodonosor si a urmaşilor lui. Cirus a mers chiar până la a-l face pe Cresus, regele Lidiei pe care tocmai îl învinsese, unul dintre sfetnicii săi, şi i-a dat înapoi coroana.

Cilindrul lui Cirus

Cilindrul lui Cirus este un document cu formă cilindrică, o formă destul de populară în orientul antic. Cilindrul este păstrat la Muzeul Britanic, în Londra.

Cilindrul lui Cirus, expus la Muzeul din Londra

Cilindrul este inscripţionat cu decretele imperiale referitoare la guvernarea locuitorilor imperiului proaspăt cucerit. Cilindrul lui Cirus a fost descoperit în anul 1879 de către asistentul arheologului britanic Austen Henry Layard, pe nume Hormuzd Rassam.

Prin metode controversate, acesta a “descoperit” multe obiecte arheologice pentru Muzeul Britanic.

• CITEŞTE ŞI:  Primul om care a alergat de-a lungul întregii Africi. Cât a durat cursa de peste 16.000 km și prin ce pericole a trecut: „Sunt un pic obosit”

Cele mai importante părţi ale decretului care se regăsesc pe Cilindrul lui Cirus se referă la eliberarea sclavilor, libertatea oamenilor de a-şi alege religia şi egalitatea rasială.[sursa]

La începutul anilor ’70 Șahul Iranului l-a adoptat ca simbol al domniei sale și al aniversarii a 2500 de ani de monarhie. Acesta a afirmat că decretul lui Cirus cel Mare a fost „prima cartă a drepturilor omului din istorie”.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele