Când vorbim despre drepturile omului, avem impresia că acestea reprezintă un concept modern, care este rezultatul civilizaţiei şi a epocii noastre. Totuşi, Cilindrul lui Cirus combate această teorie.

Cyrus (Cirus) al II-lea sau Cirus cel Mare a fost una dintre cele mai marcante personalităţi ale antichităţii.

Cirus s-a născut în perioada 600 – 580 î.Hr şi a fost crescut de bunicul său, care era rege.

Ajuns la o vârstă la care părerea sa a început să conteze, Cirus a contestat de îndată autoritatea abuzivă a dinastiei mezice asupra triburilor persane.

A devenit rege în anul 559 î.Hr., si a transformat în numai trei decenii Persia dintr-o putere locală în cel mai vast şi puternic imperiu al Orientului.

Cirus si-a construit imperiul prin sabie, dar a ştiut să-l păstreze graţie unei atitudini foarte originale pentru acea epocă, aceea a mâinii întinse.

Un celebru exemplu al clemenţei sale îl reprezintă eliberarea evreilor din Babilon, ţinuţi în capitivitate din vremea domniei lui Nabucodonosor si a urmaşilor lui.

Cirus a mers chiar până la a-l face pe Cresus, regele Lidiei pe care tocmai îl învinsese, unul dintre sfetnicii săi, şi i-a dat înapoi coroana.

Cilindrul lui Cirus

Cilindrul lui Cirus este un document cu formă cilindrică, o formă destul de populară în orientul antic.

Cilindrul este păstrat la Muzeul Britanic, în Londra.

Cilindrul este inscripţionat cu decretele imperiale referitoare la guvernarea locuitorilor imperiului proaspăt cucerit.

Cilindrul a fost descoperit în anul 1879 de către asistentul arheologului britanic Austen Henry Layard, pe nume Hormuzd Rassam.

Prin metode controversate, acesta a “descoperit” multe obiecte arheologice pentru Muzeul Britanic.

Cele mai importante părţi ale decretului care se regăsesc pe Cilindru se referă la eliberarea sclavilor, libertatea oamenilor de a-şi alege religia şi egalitatea rasială.[sursa]

La începutul anilor ’70 Șahul Iranului l-a adoptat ca simbol al domniei sale și al aniversarii a 2500 de ani de monarhie.

Acesta a afirmat că decretul lui Cirus cel Mare a fost „prima cartă a drepturilor omului din istorie”.

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele