Dezastrele naturale sunt cauzate de schimbările majore aduse de natură Pământului, într-un mod care cauzează pagube materiale însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti.

De-a lungul istoriei au avut loc multe dezastre naturale, care au dus la pierderea a milioane de vieţi omeneşti.

De asemenea, dezastrele naturale au cauzat dispariţia dinozaurilor şi a unor civilizaţii istorice.

Între dezastrele naturale care cauzează cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti se numără cutremurele, inundaţiile, seceta, erupţiile vulcanice, tsunamiurile.

În cazul unui dezastru natural, populaţia României ar fi decimată, în special din cauza infrastructurii precare.

Top 10 cele mai mortale dezastre naturale din istoria omenirii

#10. Cutremurul din Alep, din anul 1138 – 230.000 victime

cutremurul din alep

Cutremurul care s-a produs în ziua de 11 octombrie 1138 în Siria, a adus moartea a nu mai puțin de 230.000 de persoane.

Cutremurul a fost documentat de cronicarul Ibn Taghribirdi. Foarte afectat a fost orașul Alep, dar unda de șoc s-a simțit și la Damasc.

Fortăreața Harim, ridicată de cruciați, s-a prăbușit, la fel și fortul musulman de la Al-Atarib.

#9. Cutremurul din Oceanul Indian, din anul 2004 – 230.000 victime

cutremurul din oceanul indian

Cutremurul din Oceanul Indian din 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs în estul Oceanului Indian, pe 26 decembrie 2004.

Cutremurul a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei indoneziene Sumatra. Dezastrul a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice. Acestea au cauzat moartea a peste 230.000 de victime. O treime din numărul victimelor au fost copii.

Iniţial au fost anunţate în jur de 160.000 de victime. Numărul acestora a crescut din cauza efectelor ulterioare (contaminarea apei, izbucnirea unor epidemii etc.).

Publicitate

De asemenea, peste un milion de gospodării au fost distruse.

#8. Ruperea barajului Banqiao, din anul 1975 – 231.000 victime

barajul banqiao

Barajul Banqiao, din regiunea administrativă Zhumadian, a fost ridicat la începutul anilor 1950, pe râul „Ru”, un afluent al Fluviului Galben.

Scopul proiectului a fost acela de a ţine sub control inundaţiile din regiune. După terminarea construcţiei barajului, apar fisuri în dig şi la ecluză. Acestea sunt rapid remediate cu ajutorul inginerilor sovietici.

Înca din acel moment, Chen Xing, un cunoscut hidrolog chinez, critica metodele de construire a barajului şi se declara sceptic cu privire la rezistenţa acestuia.La data de 7 august 1975, un taifun puternic loveşte Banqiao, învolburând apele, în faţa cărora ecluzele cedează.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea adevărată și dramatică din spatele personajului Mulan, care a bucurat copilăriile multora dintre noi

În dimineaţa zilei de 8 august 1975, digul barajului mic Shimantan se rupe, fapt care atrage după sine fracturarea în cascadă a altor 62 de baraje.

A avut loc un efect de domino al prăbuşirii digurilor. Acest fapt a determinat formarea unui val uriaş, care s-a deplasat în aval, inundând regiunea de şes din împrejurimi. Valul a rupt barajul Banqiao, având o lăţime de 10 km şi o înălţime între 3-7 metri. Circulaţia, comunicaţiile şi acţiunile de salvare erau complet paralizate.

După nouă zile izbucneşte în rândurile sinistraţilor epidemia de holeră şi foametea. Astfel se produce o decimare a populaţiei din regiune. Dezastrul a provocat moartea a peste 231.000 persoane.

#7. Cutremurul din Tangshan, din anul 1976 – 242.000 victime

cutremurul din tangshan

În data de 28 iulie 1976, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter a lovit oraşul Tangshan, aflat în nord-estul Chinei.

Cutremurul extrem de puternic s-a manifestat într-o zona cu totul neaşteptată. Oraşul Tangshan a devenit o ruină, fiind provocată moartea a peste 242.000 de locuitori. Atunci când a început seismul, peste un milion de chinezi din Tangshan dormeau. Nimeni nu bănuia că un dezastru natural urma să se abată asuprea lor.

Asta în ciuda faptului că primul detector de cutremure a fost inventat în China. Pe masură ce pământul a început să se cutremure, foarte puţini oameni au avut şansa de a se trezi şi de a se putea adăposti sub o masă sau în cadrul uşilor.

Cei mai mulţi nu au avut timpul necesar pentru a lua asemenea măsuri. Totul a durat între 14 şi 16 secunde. Timp suficient pentru a îngropa un oraş şi a ucide aproape un sfert de milion de oameni.

China a refuzat ajutorul internaţional, fapt care a atras critici intense la adresa guvernului.

#6. Cutremurul din Antioch, din anul 526 – 250.000 victime

La sfarşitul lunii mai a anului 526, un cutremur puternic a lovit Siria şi Antioch, regiuni ce făceau parte din Imperiul Bizantin. Oraşul Antioch, care era un important punct comercial al cunoscutului “Drum al Mătăsii”, a fost aproape şters de pe faţa Pământului.

Victimele omeneşti au depăşit 250.000. Mişcările agresive ale seismului au făcut ca Portul Seleucia Pieria să se înalţe cu aproape 1 metru, fapt atestat de aluviunile aduse de apă în port.

Cutremurul a fost cel de-al treilea cel mai puternic din lume şi se estimează că a avut peste 7 grade pe scara Richter (VIII, pe scara Mercalli). Întămplarea a făcut ca toate clădirile din zonă, care nu au fost dărâmate de cutremur, să fie puse la pământ, ulterior, de o explozie survenită la scurt timp.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri interesante despre Stalin, dictatorul responsabil de milioane de morţi

#5. Ciclonul din Haiphong, din anul 1881 – 300.000 victime

ciclonul haiphong

Unul dintre cele mai mortale dezastre naturale din istorie a avut loc în Vietnam, în anul 1881. Un ciclon tropical a lovit Golful Tonkin, dând naştere unor fluxuri de apă care au inundat oraşul Haiphong, aflat în nord-estul Vietnamului.

Acestea au provocat distrugeri uriaşe şi au condus la moartea a aproximativ 300.000 de locuitori.

Amplasat pe un mal al Râului Roşu, oraşul portuar Haiphong se învecinează cu marea printr-un canal de acces. Pe durata furtunii, canalul a amplificat extinderea inundaţiei şi a cauzat distrugeri masive. Deşi furtuna a provocat direct moartea a 300.000 de oameni, se consideră că mai mulţi oameni au murit ulterior din cauza bolilor şi a foametei.

#4. Ciclonul din Bhola, din anul 1930 – 500.000 victime

ciclonul bhola

Ciclonul Bhola a fost un taifun tropical devastator, care a lovit Pakistanul de Est  (în prezent Bangladesh) şi părţi din India, în data de 13 noiembrie 1970. A fost cel mai distrugător ciclon tropical înregistrat vreodată şi unul dintre cele mai mortale dezastre naturale ale timpurilor moderne.

Aproximativ 500.000 de persoane şi-au pierdut vieţile în timpul furtunii, în principal din cauza valurilor care au inundat insulele din delta râului Gange. Ciclonul Bhola a fost cel de-al şaselea şi cel mai puternic din sezonul ciclonic al anului 1970, în Oceanul Indian de Nord, atingând o forţă echivalentă cu cea a unui uragan de Categoria 3.

Vântul a atins viteze ameţitoare, de până la 185 km/h, iar furtuna a devastat multe dintre insulele de coastă, distrugând satele şi culturile agricole din regiune.

#3. Cutremurul din Shaanxi, din anul 1556 – 830.000 victime

Cutremurul petrecut în anul 1556, în Shaanxi, China, este seismul cu cea mai mare rată de morţi înregistrată vreodată. Un record sumbru de 830.000 de persoane ucise a fost estimat în urma cutremurului.

Mai mult de 97 de districte din povinciile chineze au fost afectate. O suprafaţă cu o raza de 840 kilometri a fost devastată, iar în unele zone până la 60% din populaţie a fost ucisa.

La acea data, majoritatea oamenilor din zonă trăiau în yaodonguri, peşteri artificiale săpate în stâncile de loess (rocă sedimentara). Foarte multe dintre acestea s-au prăbuşit în timpul calamităţii, cu mari pierderi de vieţi omeneşti.

În unele locuri, crevase de 20 metri adâncime s-au deschis în sol. Distrugerea şi moartea erau pretutindeni, afectând locuri aflate la 500 kilometri de epicentru. Cutremurul a declanşat şi alunecări de teren, care au contribuit la decesul masiv al populaţiei.

• CITEŞTE ŞI:  10 motive pentru care oamenii cred că Pământul este plat

#2. Revărsarea Râului Galben, din anul 1887 – 900.000 – 2.000.000 victime

revarsarea raului galben

Râul Galben din China este predispus revărsării, din cauza teritoriului neted şi întins, aflat de o parte şi de alta a sa. Inundaţiile provocate în anul 1887 de Râul Galben au devastat această zonă, omorând între 900.000 şi 2.000.000 oameni.

Potopul din acel an a reprezentat unul dintre cele mai mortale dezastre naturale din istoria cunoscută. Timp de secole, fermierii care au locuit în apropierea Râului Galben au construit diguri pentru a reţine apele umflate din cauza aluviunilor acumulate pe fundul râului.

În anul 1887, nivelul apelor a crescut masiv, distrugând digurile construite. Astfel s-a provocat o indundaţie masivă. În urma inundaţiei, peste două milioane de persoane au rămas pe drumuri.

Pandemiile şi lipsurile ulterioare nenorocirii se crede ca au curmat tot atâtea vieţi pe cât a făcut-o dezastrul în sine. A fost una dintre cele mai devastatoare inundaţii din istorie, care avea să fie, însă, detronată la scurt timp de un nou cataclism asemănător.

#1. Inundaţiile din China, din anul 1931 – 1.000.000 – 4.000.000 victime

inundatiile din china

Seria de inundaţii care a avut loc în China în anul 1931 este considerată, cel mai mortal dezastru natural înregistrat vreodată. Pierderile umane din urma inundaţiilor din anul 1931 au fost estimate între 3,7 şi 4 milioane de victime.

Între anii 1928 şi 1930, o secetă teribilă a precedat potopul.

Conform unor atestări, o vreme anormală a început în centrul Chinei în iarna anului 1930. Ninsorile masive din iarnă au fost urmate de dezgheţul primăverii, care a venit cu ploi abundente ce au ridicat şi mai mult nivelul Râului Galben.

În luna iulie 1937 au lovit şapte cicloane. Râul Galben, al cărui nivel a crescut până la 30 de metri, a ucis între unul şi două milioane de oameni, inundand 88.000 km pătraţi şi lăsând 80 milioane de oameni fără adăpost.

De asemenea, râurile Yangtze şi Huai au provocat decesul a sute de mii de oameni, afectând în total o populaţie de aproximativ 28 milioane de oameni.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele