Când e vorba de zgârie-nori, de obicei se investesc bani grei, iar cei mai pricepuţi constructori îşi pun la bătaie talentul pentru a doborî un record în ceea ce priveşte dimensiunile. Cu toate că nimeni nu s-a gândit vreodată să construiască cel mai mic zgârie-nori din lume, totuşi acesta există.

Este vorba despre o clădire cu trei etaje, construită de compania Newby-McMahon în centrul oraşului Wichita Falls, din statul american Texas.

Clădirea are doar 12 metri înălţime şi este numită (neoficial) zgârie-nori, cu toate că nici măcar nu se apropie de limita de 150 de metri care defineşte acest gen de construcţii.

Cum a ajuns să existe cel mai mic zgârie-nori din lume

După cum puteţi bănui, totul a început cu o înşelătorie.

În anul 1919, un inginer şi om de afaceri din industria petrolului, J. D. McMahon, şi-a prezentat public planurile de a construi o clădire cu mai multe etaje. Clădirea urma să fie foarte înaltă şi echipată cu lifturi de ultimă generaţie.

În schiţele prezentate viitorilor investitori, înălţimea era trecută cu 480” (inch). Asta însemna în jur de 12 metri. Crezând că este vorba despre o simplă eroare de scriere în schiţă, investitorii erau convinşi că în realitate clădirea urma să aibă 480′ (feet), adică în jur de 146 de metri.

Trecând rapid cu vederea peste cifre şi fluturându-le schiţa în faţă, J. D. McMahon a reuşit să strângă de la investitorii dornici de profit suma de 200.000 de dolari pentru demararea lucrărilor. Raportat la rata inflaţiei de astăzi, vorbim despre circa 3 milioane de dolari.

• CITEŞTE ŞI:  La ce se gândesc bărbaţii în timpul discuţiilor serioase

Constructorul s-a pus pe treabă. A reuşit să ridice cel mai mic zgârie-nori din lume până la finalul aceluiaşi an. A rezultat o clădire formată din parter şi trei etaje, cu o înălţime care într-adevăr era de 480”, adică 12 metri.

Clădirea a fost construită cu doar câteva mii de dolari, restul fiind profitul afaceristului.

Mai mult decât atât, McMahon a ridicat clădirea cu propria echipă de constructori, pe un teren neutilizat din oraş, care nu-i aparţinea şi nici nu avea acordul proprietarului pentru a-l folosi. Ştiind că proprietarul locuieşte în statul Oklahoma, s-a gândit că nu se va supăra dacă atunci când va reveni pe acele meleaguri va găsi o construcţie pe terenul său.

cel mai mic zgârie-nori
Ce-şi imaginau investitorii vs. clădirea Newby-McMahon din realitate
Cel mai mic zgârie-nori în ziua de azi

În mod logic, investitorii erau extrem de furioşi când au vâzut ce se alesese de banii lor. McMahon le-a explicat calm că acela fusese de la început planul lui. Până la urmă, era scris negru pe alb în schiţă că înălţimea clădirii va fi de 480”.

Publicitate

McMahon a fost dat în judecată de investitori însă judecătorul i-a dat câştig de cauză constructorului. Schiţele clădirii erau corecte din punct de vedere tehnic.

McMahon a fugit imediat din Wichita, cu tot cu banii pe care îi câştigase…oarecum legal.

Clădirea a fost prezentată în revista „Ripley’s Believe It or Not!” a anilor 1920, drept „cel mai mic zgârie-nori din lume” şi acesta i-a rămas numele de atunci.[sursa]

Clădirea Newby-McMahon în prezent

De-a lungul timpului, clădirea a fost folosită ca spaţiu de birouri pentru doar două companii. Ulterior, a fost lăsată în paragină, mai ales că venise şi Marea Criză Economică.

• CITEŞTE ŞI:  23 de oameni alături de care pun pariu că nu ai vrea să călătoreşti

A trecut printr-o tornadă, un incendiu şi zeci de ani de neglijenţă, însă abia în anul 1999 consiliul local din Wichita s-a gândit la demolarea clădirii. Totuşi, reprezentanţii unei firme de arhitectură au fost fascinaţi de povestea clădirii şi au recomandat ca aceasta să nu fie dărâmată.

Astfel, clădirea Newby-McMahon, care valora cândva milioane de dolari, a fost vândută unui afacerist local pentru suma de 3.748 de dolari.

În prezent, dincolo de faima istorică, clădirea este închiriată de un magazin de mobilă şi decoraţiuni.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele