Cea mai scumpă cafea din lume nu provine din Africa sau Brazilia, cum am fi tentaţi să credem.

O cafea din Indonezia, numită Kopi Luwak, este considerată a fi una dintre cele mai exclusiviste cafele din lume.[1]

Această cafea nu se diferențiază nici prin boabele sale aromate ori prin modalitatea de preparare, ci prin procesul prin care este obținută.

Acest proces, după cum vom vedea, îi fascinează pe unii și îi dezgustă pe alții.

Ce este Kopi Luwak

În limba indoneziană kopi înseamnă cafea iar Luwak este numele unui animal, civeta de palmier sau pisica indoneziană. În realitate, nu este o pisică, ci o specie asemănătoare zibetei.

Acest animal consumă în special boabe de cafea, alegându-le doar pe cele bine coapte şi suculente.

cea mai scumpă cafea
Civetă de palmier

Chiar dacă partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, aceasta este modificată din punct de vedere chimic de către enzimele aflate în tubul digestiv al civetei.

În timpul digestiei, pulpa și învelișul boabelor de cafea sunt îndepărtate, dar bobul în sine nu este distrus de sucurile gastrice.

Aceste enzime care dau savoare cafelei şi care, prin distrugerea proteinelor, reduc gustul amărui al cafelei. Enzima se numeşte protează.

Cum se obţine cea mai scumpă cafea

Excrementele sunt recoltate, apoi spălate cu grijă şi prăjite uşor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie ce a avut loc în tubul digestiv al acestui animal arboricol.

cea mai scumpă cafea
Excremente din care se extrag boabele de cafea parţial digerate

Substanţele existente în sucurile gastrice ale stomacului civetei, dă cafelei Kopi Luwak un gust unic, asemănător ciocolatei şi caramelului.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Henri Becquerel, omul care a descoperit radioactivitatea

Acest tip de cafea este recoltată în câteva locuri în lume şi, în funcţie de regiune, are şi denumiri diferite: Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine (aici este denumită kape alamid), Timorul de Est (numită kafé laku) şi în unele regiuni din sudul Indiei. În Vietnam se numeşte cà-fê chồn şi este produsă din boabele cafelei Robusta.

Cât costă cea mai scumpă cafea din lume

În ceea ce priveşte preţul, Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume.

Asta se datorează faptului că anual se produce o cantitate mică, în jur de 1.500-2.000 kg.

Un kilogram de cafea se poate achiziţiona cu o sumă de 900-1.000 euro.

Principalele pieţe de desfacere sunt Japonia şi SUA, precum şi Marea Britanie.Spre exemplu, în Marea Britanie şi SUA, poate fi găsită în unele locuri exclusive, iar o ceaşcă de cafea ajunge la 75-90 de dolari.

Pe insulele din Indonezia, cafeaua este la un preţ mult mai mic. De exemplu, în Bali o ceaşcă de cafea poate costa în jur de 4 euro.

Evident, pe piaţă au intrat şi şarlatanii, care vând cafea normală, cu diferiţi aditivi, drept Kopi Luwak.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele