Cea mai mare eoliană din lume a fost pusă în funcţiune şi a început deja să producă energie. Asta după ce proiectul a fost anunţat chiar la începutul anului 2023.

China a fost mult timp prezentată ca un revoluționar în ceea ce privește energia eoliană. La începutul acestui an, s-a raportat că această țară a început construcția unui parc eolian care utilizează ceea ce a fost anunţat atunci ca fiind cele mai mari turbine văzute vreodată, fiecare având o capacitate de 16 megawați. Acum, o nouă etapă a fost atinsă, odată cu pornirea cu succes a unei turbine cu un diametru al rotorului de peste două ori mai mare decât lungimea unui teren de fotbal.

Ce dimensiuni are cea mai mare eoliană din lume

China Three Gorges Corporation a anunțat că turbina MySE 16-260 de 16 megawați a fost instalată cu succes în data de 19 iulie la parcul eolian offshore al companiei, în apropiere de provincia Fujian. Mastodontul are o înălțime de 152 de metri, iar fiecare pală individuală are 123 de metri și cântărește 54 de tone. Acest lucru înseamnă că măturarea palelor în timp ce se rotesc acoperă o suprafață de circa 50.000 de metri pătrați.

Turbina are capacitatea de a alimenta 20.000 de locuinţe pe o durată de viaţă de 25 de ani. Este pentru prima dată când o turbină atât de mare a fost conectată la o rețea comercială.[sursa]

Cea mai mare eoliană din lume are dimensiuni ameţitoare

Potrivit corporației, doar una dintre aceste turbine ar trebui să fie capabilă să producă suficientă energie electrică pentru a alimenta 36.000 de gospodării de câte trei persoane fiecare timp de un an. În ceea ce privește recomandările ecologice impresionante ale acestei tehnologii, ei susțin că energia electrică menajeră eoliană ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 54.000 de tone în comparație cu utilizarea centralelor electrice pe bază de cărbune.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mare animal din toate timpurile, descoperit în deşertul peruvian, s-ar putea să fi fost "o imposibilitate fizică"

Face faţă furiei naturii

Parcul eolian offshore Fuijian se află în strâmtoarea Taiwan. Rafalele de forță 7 pe scara Beaufort, clasificate ca fiind „aproape de vijelii”, sunt un eveniment obișnuit în aceste ape înșelătoare, ceea ce este evident perfect pentru generarea de energie eoliană – cu condiția, desigur, ca turbinele să poată rezista la intemperii. Cei de la Mingyang Smart Energy, care au proiectat MySE 16-260, erau deja încrezători că mașinăria lor se ridică la înălțimea provocării, declarând într-o postare pe LinkedIn că poate face față unor „viteze extreme ale vântului de 79,8 [metri pe secundă]”.

Cu toate acestea, nu a trecut foarte mult timp până când aceste afirmații au fost puse la încercare, în urma taifunului devastator Talim, care a devastat Asia de Est la începutul acestei luni. Amenințarea taifunurilor este mereu prezentă în această regiune, iar noua mega-turbină a rezistat furiei naturii.

Încurajată de succesul acestei instalații, China Three Gorges Corporation privește deja spre viitor. „În etapa următoare, unitatea de 16 [megawați] va fi aplicată pe loturi în cea de-a doua fază a proiectului de parc eolian offshore Zhangpu Liuao, construit de China Three Gorges Corporation.”, a declarat directorul executiv al Three Gorges Group Fujian Company, Lei Zengjuan.

În timp ce China este lider în dezvoltarea acestor turbine mari și extrem de puternice, şi alte țări îi calcă pe urme. În SUA se află în curs de construcție Vineyard Wind 1, un proiect de dezvoltare offshore masiv care va încorpora turbine GE Haliade-X de 13 megawați. În anul 2021, Danemarca a anunțat un proiect de construire a unei insule artificiale dedicate de turbine eoliene în largul coastelor sale.

• CITEŞTE ŞI:  Elon Musk şi Volodymyr Usov, plănuiesc un viitor SF: vor să colonizeze Marte cu „astronauți modificați genetic”

Într-o lume în care renunțarea la combustibilii fosili este mai urgentă ca niciodată, orice progres în domeniul energiei regenerabile reprezintă, cu siguranță, o veste bună.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele