Everest este cel mai înalt munte de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Datorită acestei înălțimi, temperatura și vântul de pe Everest sunt extreme și variază în funcție de anotimp și de zonă. Dar câte grade sunt pe Everest şi cum este clima pe cel mai înalt multe de pe Pământ?

Câte grade sunt pe Everest

Temperatura pe Everest este sub zero grade Celsius tot anul, dar poate scădea până la -60°C sau chiar mai jos în lunile de iarnă. Temperatura medie pe vârful muntelui este de -33°C în ianuarie și de -2°C în iulie. Temperatura este mai caldă pe versanții sudici ai muntelui, unde poate ajunge până la 35°C în taberele inferioare, și mai rece pe versanții nordici, unde poate coborî până la -30°C sau -40°C.

Temperatura cea mai ridicată înregistrată pe Everest a fost de 7,7°C în mai 2005, iar cea mai scăzută a fost de -41,8°C în februarie 2003.[sursa]

câte grade sunt pe everest

Clima pe Everest este influențată de jet stream, un curent de aer puternic care bate de la vest la est la altitudini mari. Jet stream-ul poate produce vânturi de peste 200 km/h pe vârful muntelui, care pot fi foarte periculoase pentru alpiniști.

Jet stream-ul se deplasează în funcție de sezon, fiind mai aproape de Everest în iarnă și mai departe în vară. Când jet stream-ul se îndepărtează, se formează o fereastră de vreme favorabilă pentru ascensiunea pe Everest, care de obicei are loc în primăvară (martie-mai) sau în toamnă (septembrie-noiembrie).

• CITEŞTE ŞI:  Tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea şi cum l-a iertat acesta pe criminal

Anotimpurile pe Everest sunt împărțite în pre și post muson, cu o perioadă uscată și rece în iarnă (decembrie-februarie) și o perioadă umedă și caldă în vară (iunie-august). În timpul musonului, vânturile aduc umezeală și nori de la Oceanul Indian, care provoacă precipitații sub formă de ploaie sau zăpadă pe Everest. Vizibilitatea este redusă, iar riscul de avalanșe este crescut.

În timpul iernii, cerul este mai senin, dar temperatura este foarte scăzută, iar vânturile sunt foarte puternice. Vara este și sezonul cu cea mai mare umiditate și precipitații pe Everest, ceea ce reduce vizibilitatea și stabilitatea gheții.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele