Numită Buffa di Perrero, cunoscută şi ca „cea mai izolată casă din lume”, această cabană este situată în Munții Dolomiți, din Italia și este integrată complet în stânca înaltă.

Accesul către cabană se face doar pe o cărare periculoasă sau cu o scară improvizată, însă localnicii spun că este nevoie de un nivel de rezistență fizică foarte ridicat pentru o asemenea aventură.

„Cărarea de fier”, asa cum este numit drumul, are scări din oțel și cabluri atașate pentru zonele periculoase ale traseului până la colibă.[sursa]

Buffa Di Perrero
Accesul către

Cine a construit Buffa Di Perrero şi care era scopul său

Casa are două uşi, patru ferestre şi un zid exterior, restul fiind închis de pereţii de stâncă. Construcția ar fi fost ridicată acum mai bine de un secol de soldații italieni, în timpul Primului Război Mondial. Soldaţii au folosit materiale de construcție și obiecte transportate cu scări de frânghie și cărucioare improvizate.

Acolo s-ar fi odihnit şi ar fi depozitat obiecte şi arme. De acolo ar fi avut un avantaj strategic asupra forțelor austro-ungare care se apropiau. În timpul luptelor s-au tras focuri de artilerie puternice, care au provocat avalanșe pe munte. De asemenea, în timpul luptelor a fost distrus acoperișul colibei. Condiţiile meteo şi trecerea timpului au contribuit la degradarea cabanei.

Nu există informaţii precise, consemnate undeva, așa că misterul asupra acestei construcții bizare încă persistă. Se pare că această cabană a fost numită după Maggiore Carlo Buffa di Perrero, un ofițer italian căzut la datorie în anul 1916. Acesta a fost unul dintre comandanții trupelor alpine italiene care au luptat pe frontul dolomitic în timpul Primului Război Mondial.

• CITEŞTE ŞI:  Cum au supravieţuit oamenii de Neanderthal în Epoca de Gheaţă

Cea mai singuratică locuinţă a fost renovată

Deşi fusese declarată „de nelocuit”, din cauza degradării, Buffa Di Perrero a fost reabilitată la peste 100 de ani de la construirea sa. Proiectul a fost finalizat în septembrie 2021, după trei zile de muncă intensă, în condiții dificile.

Echipa de muncitori în timpul restaurării Buffa Di Perrero
Buffa Di Perrero înainte şi după reabilitare

În ziua de azi, cea mai izolată casă din lume este în continuare greu accesibilă. Traseul până la cabană este la fel de dificil şi în general doar cei mai experimentaţi exploratori se încumetă să ajungă acolo.

Oricum ar fi, priveliştea din acest loc este una superbă, iar istoria din spatele construcţiei face ca această casă izolată să fie un obiectiv turistic important al Munţilor Dolomiţi.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele